1976

- Den danske Bond-forfatter

Gun with the wind - ordspillet på Gone with the wind var oplagt. Men internationalt er der næppe mange, der har kendskab til den James Bond roman, som udkom på dansk - i Danmark - og af en dansk forfatter i 1976.  

Et mysterie
Forsiden bar ellers teksten "En ny - og ægte - James Bond". Chr. Eriksens forlag havde i bedste George Lazenby plakat-stil valgt at mystificere 007 bag et spørgsmålstegn. Men Borte med gæsten, som bogen hed på dansk, forblev et mysterie.

Borte med gæsten udkom den 14. september 1976

Bonds søn i aktion

Forfatteren var ellers særdeles kendt i det danske society-liv. Mogens Mugge Hansen (1937-2004) var på hat med alle de kendte, som hofreporter på Se og Hør. Men hvordan han lykkedes med at udgive en Bond-roman, uden officiel licens fra Ian Flemings forlag i London forbliver en gåde. 

Borte med gæsten blev anmeldt i Sherlock Holmes klubbladet 1976. Bogen kostede 40,55 kroner.

"Et studie i Bond"

Inspireret af John Pearsons biografi, Jeg er James Bond, der udkom i Danmark i 1975, opdigtede Mugge en historie, hvor Bonds søn, James Suzuki indtog hovedrollen.
Bond fik sønnen med den japanske fiskerpige Kissy Suzuki i Ian Flemings DU LEVER KUN TO GANGE, JAMES BOND, en roman Mugge citerede i lange passager.
Selv kaldte forfatteren værket, "et studie i Bond". Aalborg Stifttidende kaldte det et "litterært tyveri", mens Sherlockiana, det danske Sherlock Holmes klubblad, ikke syntes, at det var lykkedes Mugge at leve op til Fleming.

Bond festival

I hovedstaden holdt de gamle Bond-film stadig biograferne i live. Henover sommeren 1976 lagde Kinopalæet sit store lærred til en James Bond Festival. Biografen havde efter en ombygning i 1972 plads til 975 tilskuere.

En måneds Bond
I turkisfarvede stole med dobbelte armlæn, designet af arkitekten Kurt Østervig, sad folk fra den 11 . til den 19. juni 1976 og så serien fra Agent 007 - Mission: Drab til Manden med den gyldne pistol.
Hvorpå biografen begyndte forfra og kørte filmene en uge mere - og en uge mere - og en uge mere, indtil Manden med den gyldne pistol rundede af den(00) 7. juli. 1976.
Lev og lad dø og Manden med den gyldne pistol fik nye plakater til repremieren i 1976 i Kinopalæet.

Bond for børn

I efteråret 1976 var forberedelserne til den tiende 007-film godt igang. 
Berlingske Tidende blev inviteret til Sardinien, hvor optagelserne til Spionen der elskede mig foregik. 
Hvad var der i vente? "Lutter underholdning uden budskab", lød det fra Roger Moore, der sammenlignede volden i sin kommende Bond-filmmed den, man fandt i børnelege. 
007 havde tydeligvis rettet sigtekornet mod et nyt, ungt publikum

Maud Adams fra Manden med den gyldne pistol tilskuestillede sin sæbeglatte hud i en reklame. Foto: Jesper Antvorskov. T.h. Berlingske Tidendes interview med Roger Moore fra 18. oktober 1976.

Ren hud til skue

I reklamerne forsatte Lux sæbe med at bruge Roger Moores Bond-piger som deres renskurrede ansigter udadtil.
Maud Adams fra Manden med den gyldne pistol stillede således sin fine hud til skue i en annonce i BILLED-BLADET, ganske som Jane Seymour havde gjort det for samme produkt i forbindelse med lanceringen af Lev og lad dø i 1973.
Mary Goodnight blev barsk behandlet af Scaramanga i den tegnede udgave af Flemings roman.

Goodnights udvidede rolle

I tegneserieudgivelserne Agent 007 - James Bond fastholdt man stadig Sean Connerys rå image på forsiderne i 1976. 
Selv på nr. 35,  Manden med den gyldne pistol, der ellers i 1976 også kørte i biograferne med Roger Moore på plakaten.
Historien byggede på Flemings sidste Bond-roman fra 1965, men tegneserien udvidede Mary Goodnights rolle. 
I filmen spillede Britt Ekland figuren som en klodsmajor. Tegneserien gjorde Bonds sekretær mere handlekraftig, omend Scaramanga både fik hende til at strippe, og endte med at slå hende brutalt bevidstløs med sin gyldne pistol.
På plakaten og i filmen blev Goodnight fremstillet som en karikatur af Britt Ekland.

Ingen risiko

Risico-ligaen var en dramatisering af Flemings novelle, RISICO fra 1960-novellesamlingen STRENGT FORTROLIGT, JAMES BOND.  Man løb ingen risiko ved at afbilde Sean Connery på coveret.
Connery var Bond - og pigerne var topløse i 1976's udgave af 007 tegneserien.

Intet kvindefornedrende

Operation Sommerfugl og Sagen fra skyerne havde også Connery på forsiden, men sidstnævnte solgte i 1976 bladet på et mere grænseoverskridende cover, idet Bond betragtede en splitternøgen pige på vej ned fra himlen i en faldskærm.
Med 1970ernes danske frisind in mente var der ingen, der så noget kvindefornedrende ved, at vise en topløs blondine i en tegneserie, beregnet til børn og unge.

Om historien

Denne artikel bygger på et arkivmateriale, trukket fra tekstarkivet og diverse avis, ugeblade, tidsskifter, programmer, pr-meddelelser og tegneserier fra egne gemmer. Brian Iskovs Bondorama.dk er brugt til research af detaljer. Tak til Jan Mouritzen, Jesper Antvorskov, Kevin Helsinghof, Martin Salling Hansen, Torben Bruus og Boris Larsen for tilsendt stof, og til fotograf Jørgen Kjær for tilladelse af brug af billede. Kilder er citeret, hvor de optræder. Vil man bidrage med yderligere historisk 007-materiale fra perioden, eller berigtige historisk ukorrekt data, er man velkommen til at maile til Bond-bloggen.dk på - Caspermax@privat.dk.