Maryam d’Abo interview: ”Timothy Dalton nægtet adgang til Bond-premiere”

Timothy Dalton kom i problemer med ordensmagten i London, da han skulle til sin første galla-fest som James Bond.
Det fortæller Bond-pigen fra "Spioner dør ved daggry - The Living Daylights", den engelske skuespillerinde, Maryam d’Abo til Bond-bloggen.dk

IMG_2180jpg

Herover: På vej til galla-premiere i London - til fods. Foto fra Thunderballs.org/@The Living Daylights MGM/Danjaq LLT.


Maryam d’Abo fulgtes med Timothy Dalton til verdenspremieren på den 15. Eon producerede James Bond film i London. Her skulle den walisiske skuespiller præsenteres for offentligheden ved en tv-transmitteret, royal galla-premiere, mandag den 25. juni 1987.

Men det holdt hårdt.

Selvom man er James Bond kan man nemlig ikke, ligesom Moses med vandende, få den tætte trafik i London til at skille.

”Premieren blev afviklet midt i en hedebølge i Londons Odeon Cinema på Leicester Square. Tim kom og hentede mig i en stor Rolls Royce. Men vi blev fanget i en trafikprop, og ankom meget sent”, fortæller Maryam d’Abo.

Alle indbudte gæster havde ellers fået besked på, at ankomme senest klokken 19.15.

"Jamen, jeg er James Bond ..."

”Da vi skulle dreje ind til Leicester Square, hvor det var meningen, at vi skulle stige ud af bilen på den røde løber foran Odeon biografen, havde politiet afspærret indkørselsgaden. Og de ville ikke lukke os ind, fordi den royale familie med prins Charles og Lady Diana i spidsen var på vej – og så er sikkerheden meget stor i London, fortæller d’Abo.

I bilen sad en svedende varm og smokingklædt Timothy Dalton. I forvejen godt spændt af nerver.  Forgæves forsøgte han at fortælle betjentene, at han altså var aftenens hovedattraktion.

 ”Timothy sagde: Jamen JEG er James Bond”, men betjenten, der ikke kendte ham, svarede blot. "Nå, så er du måske George Lazenby"?

Ja, det er faktisk ret sjovt at tænke på nu", griner d’Abo, da hun mindes hændelsen på det eksklusive hotel The Thief i Oslo.

Historien fortæller meget om, hvor ukendt et ansigt Timothy Dalton var for offentligheden i 1987.

Den walisiske Shakespeare–fortolker havde fået rollen som 007 på afbud fra Pierce Brosnan, hvis ansigt allerede dengang, medio 1980erne, var noget mere kendt i medierne.

 kjojpg

Timothy Daltons Bond og d'Abos Kara på et vestysk PR-lobbycard fra 1987.

Men frem i billedet skulle Dalton jo, og så var der kun en vej.

”Timothy tog mig ved hånden og så steg vi ellers ud ad bilen og tog den til fods ind igennem hele menneskemængden, og op til biografen. Jeg var iført en stram Oregano kjole, der sad som på en havfrue, så jeg trippede af sted som en fin, lille kinesisk pige", siger skuespillerinden.

"Det må have været noget af et syn, men ingen vidste jo hvem vi var. Først da vi ankom til den røde løber kom vi ind og kunne stå klar til Prins Charles' og Lady Di’s ankomst, fortæller Maryam d’Abo.

Bond-bloggen.dk havde lejlighed til at tale med d’Abo i Norges hovedstad i september 2016.

Skuespillerinden var her indbudt til et specielt fest-arrangement, sammen med en hel del andre berømtheder fra 007s univers.

  IMG_2178jpg

I The Living Daylights var d'Abo "den smukke pige med celloen", som Bond beskrev hende. Foto: @The Living Daylights MGM/DANJAQ LLT

Siden hun strøg sin cello, som Bond-pigen Kara Milovy, er d’Abo blevet en slags uofficiel ambassadør for 007-filmene.

I 2002 lavede hun dokumentar-filmen, Bond-girls are forever og en coffee-table book med samme titel. I dem taler hun med mange af seriens skuespillerinder om det, at være Bond-girl.

I Norges hovedstad deltog d’Abo i  en specialvisning af filmen "On Her Majesty’s Secret Service" fra 1969, der var blevet restaureret i 4K. Her  introducerede hun også  æresgæsten, George Lazenby.

IMG_0288jpg

I Oslo var d'Abo sammen med George Lazenby. Men adspurgt indrømmede hun: Timothy er "min" Bond. Foto: Privat@

d'Abo var tæt på at dø

Selvom det ved arrangementet var næsten 30 år siden, at Maryam d'Abo selv var Bonds pige, lignede hun sig selv fra filmen. 

Lattermild og ligefrem var hun også. Det var ikke til at mærke på hendes hukommelse, at hun i 2006 nær var ved at miste livet på grund af en hjerneblødning, der krævede operation og flere års restitution.

Ikke siden Bond-filmen i 1987 har hendes karriere dog opnået samme eksponering, som med rollen som Kara Milovy i The Living Daylights.


Maryam d’Abo fik den ovenikøbet ved et tilfælde.lambertjpg
I 1985 havde hun været blandt de kvindelige kandidater, der kunne have delt et skumbad med Roger Moore i hans sidste Bond-film, Agent 007 i skudlinjen.

Rollen som den russiske agent Pola Ivanova gik dog til Fiona Fullerton. Men Maryam d’Abo holdt kontakten til producer Albert R. Broccoli’s datter, Barbara Broccoli.

Da de tilfældigt løb på hinanden i London, fortalte Barbara, at de var gået i gang med at teste nye Bond-kandidater. Til gengæld manglede de en kvindelig skuespiller, som d'herrer kunne spille overfor.

IMG_2179jpg

Fra den screentest, der endte med at skaffe d'Abo rollen. Foto: Screenshot


Scenen der blev prøvet var den berømte sekvens fra "From Russia with love", hvor Bond finder den russiske lokkedue Tatiana Romanova i sin hotelseng.

Den plads udfyldte d'Abo. Og da instruktør John Glen så testen endte hun med at få rollen i den 15’ende 007-film. Hvorimod alle de testede mandlige skuespillere fik en lang næse.

Inklusive Lambert Wilson, som var en af de 007-kandidater, d'Abo spillede overfor i februar 1986.

IMG_2177png

Fra pressemødet i Wien, hvor Dalton og d'Abo i 1987 blev præsenteret af instruktør John Glen. Foto: Screengrab fra Bond-girls are forever på You Tube


Instruktør John Glen var ellers ikke umiddelbart begejstret.  Han mente d’Abo lignede en 12-årig, og skal nedladende have spurgt om det "mon var hendes bedstemors borddug", som hun havde lånt som kjole.

I forhold til typer som Glynis Barber – dengang kendt fra tv-serien Dempsey and Makepeace - og Jenny Seagrove, der begge var med i opløbet, var d’Abo også et anderledes valg til en 007-babe.


”Hun er ikke en plante, der bare skal dekorere rummet, og bestemt heller ikke et sex symbol – ville de have haft det, så havde de ikke valgt mig ..."

Maryam d’Abo til engelsk presse i 1987.


IMG_0282jpg

Maryam d'Abo er lattermild og ligetil - her storsmilende foran hotel the Thief i Oslo. Foto: Privat@


Men med en hollandsk far og en russisk mor, og en opvækst i London, Paris og Geneve, havde d’Abo en livserfaring, der som 26-årig gav hende en fordel. Med rollen som den tjekkiske cellist, Kara Milovy, gik man også efter en lidt mere naturligt udseende kvindetype.

Så da Barbara Broccoli sneg en snas af d’Abo's seneste film, "Laugther ind the dark" ind foran sin far, topchefen Cubby Broccoli, blev sagen afgjort.Lavede stunts i Marokko


Optagelserne til The Living Daylights bragte Maryam d’Abo til det eksotiske Marokko. Landets ørkenstudier i Ouarzazate blev brugt som filmens Afghanistan.

Her udspiller nogle af historiens store kampscener sig, da Maryams cellist, sammen med den daværende oprørsbevægelse, angriber en russisk militærbase. Alt imens Daltons Bond flygter i et militærfly. (I 1987, var landet jo besat af Sovjetunionen)

"Jeg lavede selv mange af, de stunts man ser i den scene.  Blandt andet et øjeblik, hvor jeg sidder på en hest, der stejler", husker skuespillerinden.

"I filmen forårsager en eksplosion, at hesten bliver vild og kaster Kara af. Vi lavede først øjeblikket uden eksplosionen, og så gjorde vi det igen med en stuntdouble, der faldt af hesten", forklarer hun. (Stuntdouble Elaine Ford dublerede d'Abo i scenen)

IMG_2182jpg

Maryam d'Abo holdt godt fast i stigebøjlerne under sine hestestunts. Foto: @The Living Daylights MGM/DANJAQ LLC fra sitet THUNDERBALL.0RG

Senere under kampen ses hun køre en jeep efter Bonds Hercules maskine. Også det gjorde Maryam selv. Kun i et kamera-skud bagfra, idet Kara kører jeepen op ad en rampe og ind i flyets lastrum, var for farligt. Så her brugte man igen en stuntdouble.

”Men jeg lavede mere end jeg troede, jeg ville, og fulgte også Timothy, da vi skulle springe over et hegn og ned i ørkensandet, da 007 og pigen flygter fra en russisk militærbase. Der fik jeg en stor applaus", griner hun.

D79A7348jpg

D'abo har fra 2003 været gift med instruktøren Hugh Hudson. Foto: Privat@


Stuntarbejdet optog også prins Charles

”Ved gallapremieren sad jeg ved siden af prinsen, mens Timothy Dalton sad ved siden af Lady Di. Prinsen blev ved med at spørge mig om alt stuntarbejdet – men jeg kunne jo kun tale om mit eget", fortæller Maryam d'Abo.

IMG_2234png

Herover: Dalton og d'Abo møder Di. Screengrab fra premieren på The Living Daylights fra You tube.


"Vi havde mødt de royale allerede under indspilningerne, hvor de besøgte studierne, og hvor Lady Diana slog en sukkerflaske ud i hovedet på Charles. Prinsen elskede også filmen, så det var en stor succes", fortæller d’Abo

Da altså først filmens førstedame og Timothy Dalton var sluppet ind.  

IMG_2210png

Prins Charles taler med filmens skurk Koskov, Jereon Krabbè og D'abo. Foto: Screengrab


Interviewet var muliggjort af arrangør Morten Steingrimsen og blev oprindeligt lavet til BILLED-BLADET i september 2016. Her er det i sin hele længde.

All rights reserved@