BOND I DANMARK

- I 1992

Fleming på dansk tv

1992 markerede 30 års jubilæet for den første Bond film, Agent 007 - Mission: Drabs verdenspremiere. Men Eon Productions lå i krig med MGM om et salg af tv-rettighederne til Bond-biblioteket. Det blokerede for flere aktuelle 007 film-produktioner.
I stedet fejrede TV2 det ved at gå tilbage til Ian Fleming. 
Charles Dance havde en utrolig ydre lighed med Ian Fleming i tv-filmen Golden Eye.

 Til forfatterens hus

Lørdag den 1. februar kl. 22.25. blev seerne fragtet til Golden Eye, sommerhuset på Jamaica, hvor Bond-bøgerne blev skrevet i tv-filmen Hemmelige Affærer (Golden Eye) fra 1989.
Det var første gang, danskerne kunne se Bonds far blive fremstillet i et landsdækkende stykke tv-dramatik.
Om Charles Dance portrætterede Ian Flemings liv korrekt anede de færreste
Kopi af Rasmus Paaske Larsens indsigtsfulde artikel om Bond-forfatterskabet.

Førende Fleming purist

En af dem, der havde sat sig grundigt ind i Ian Flemings forfatterskab i Danmark var Rasmus Paaske Larsen.
Det beviste skribenten i en stor artikel, der blev udgivet i Frederiksborg Amts Avis fredag den 20 marts 1992.
Udover at redegøre for hvordan Fleming altid digtede sine eventyr indenfor det mulige, men næppe sandsynliges grænse, fremhævede han også, at John Gardner havde fulgt samme vej.
Paaske Larsen havde nemlig læst forfatterens nyeste roman, THE MAN FROM BARBAROSSA på originalsproget, da den ikke udkom i Danmark. Den handlede bl.a om et fejlslået kup mod sovjets leder Mikhail Gorbatjov, hvilket rent faktisk skete i august 1991. Samme måned, hvor den aktuelle Bond-roman udkom ...
Berlingske mente i maj 1992, at tiden var løbet fra Bond, der ikke havde fornyet sig.

Ville se sex og splatter

Mere krads i kritikken var en kronik i Berlingske Tidende.
"Tidens lokomotiv har overhalet Bond indenom", hed det lørdag den 30. maj 1992. Skribenten Jens Rebensdorff citerede bl.a. den svenske forfatter Malin Birch-Jensen, der mente at Bond var "gammeldags og forudsigelig"..
Budskabet var, at 007-filmene var stagneret og virkede forældede "dagens biografpublikum, der fra morgenstunden på video'en er vant til åbne skudsår, splatter, computergrafik og sex så det sprøjter".
Tre år efter Licence to kill, den mest blodige Bond-film hidtil, der netop havde fjernet sig fra det gamle image, kunne kritikken være svær at sluge i den danske sommervarme i 1992.

BOND-PIGENS BOG

Bond-pigen var en mand

Svær at fordøje for nogle havde det også været, da Bond-pigen Tula fra Agent 007 - Strengt Fortroligt viste sig at være en mand.
Caroline Cossey var blevet født den 31. august 1954 som dreng, og havde fået navnet Barry Kenneth Cossey. Men i en alder af 17 år var han begyndt på en hormonbehandling og havde taget navneforandring til Caroline.
Foto fra Transviden.dk Forsiden til Caroline "Barry Kenneth" Cosseys biografi fra 1992.

Ekstra Bladet støttede Cossey

Som den første transseksuelle havde Cossey indtaget forsiden af Playboy under rubrikken: "End ikke 007 kunne se forskel".
I 1992 udgav hun bogen Mit livs hemmelighed/My Story. Cosseys anden biografiske værk, hvori hun beskrev sin kamp for at blive anerkendt som kvinde med lovformelig ret til at gifte sig med en mand.
Med efterord af Preben Hertoft, Danmarks første professor i sexologi, blev bogen udgivet på Ekstra Bladets forlag i 1992.

BOND PÅ TV

Forfilm på tv

Caroline Cossey kunne ses i bikini ved skurkens pool, da TV3 fortsatte deres Bond-kavalkade med For Your Eyes Only.
Kanalen havde i 1992 også Moonraker på programmet, og annoncerede begge med hurtigt klippede forfilm. For danske tv-seere var det nyt pludselig at kunne se highlights fra 007-filmene mellem i nyheder og talkshows

BOND PÅ CD

Fejret for fuld musik

Da der i oktober 1992 stadig intet forlød om en ny James Bond film, markerede man 30 års jubilæet for Dr. Nos premiere musikalsk.
Alle tema-sangene fra Bond-filmene blev udgivet på Compact Disc, mediet, der siden 1980erne havde udfaset LP'erne, og dermed gjort de originale soundtrack-plader med Bond-musik fra 1960erne endnu mere eftertragtede.
Berlingske Tidendes anmeldelse af Bonds musik blev bragt den 10.10 1992.

007s sidste nummer

"Skulle han nogensinde blive spillet igen af en ny skuespiller, efter Timothy Daltons afgang ville John Barrys musik stadig holde", skrev Berlingske Tidende.
Man regnede tydeligvis med, at 007s sidste nummer var spillet ....

BOND PÅ BOG

Politiken omtalte 007s leksikon, søndag den 22. november 1992.

"Det rager os et-eller-andet sted"

Ikke desto mindre afsatte Politiken en hel sektionsforside på at fortælle om det store James Bond Movie Encyclopedia. Det var nemlig blevet tilgængeligt i danske boglader i 1992
"Det rager os et eller andet sted. James Bond ved hvad der sig hør og bør i shorts eller smoking. Manden, personen, figuren er magisk og vi vil gerne være lidt ligesom ham", skrev avisen i november 1992.
Pressemeddelsen, som alle danske Bond fans havde ventet på kom den 18. december 1992.

Nyt fra Bond-fronten

Kort før jul tikkede en fax ind på de danske medier med en nyhed, der fik højtidens klokker til at ringe ekstra sødt for alle de double 0 seven disciple, der også fandt figuren magisk.
Vejen for en ny James Bond film var banet.
United International Pictures fortalte, at den langvarige strid mellem Broccolis Danjaq og MGM om rettighederne til at producere og markedsføre Bond film, var blevet afgjort i mindelighed.
Allan Ladd Jr. så som MGMs bestyrelsesformand frem til at kunne fortsætte det lange og berigende samarbejde med Broccoli.
"Berigende" var nok et nøgleord ....