Chokerende nyt

Den 14. februar 1989 fik Bond-fans en hårrejsende nyhed. James Bond er død.
Det viste sig at være den amerikanske ornitolog, hvis navn Ian Fleming havde stjålet til sin romanhelt. der var sovet ind. 89 år gammel, og forhåbenlig mæt af både dage og fugleliv. 
Vi Unge omtale af Bonds død i 1989. Indsat: Ornitologen James Bond og bogen, der inspirerede Fleming

Film om Fleming

Vi Unge var da også mere optimistiske i en artikel, der påpegede at 007-fans i 1989 kunne glæde sig til både Licence to kill, som Eon Productions havde omdøbt filmen, samt en ny tv-film om Ian Flemings liv.

007 PÅ TV

Bond som trumf

I den tiltagende tv-konkurrence fandt man også FilmNet, en tjeneste, der blev lanceret i 1985 med et særligt fokus på Skandinavien.
Blandt deres trumfkort var Bond-filmene.
Fotomontage: Bond-bloggen.dk Filmnet mindede om, at OL 1984 havde kopieret Thunderballs jetpack.

007 i ilden X 5

Fem gange i marts 1989 viste FilmNet Agent 007 i ilden, og i omtalen fik den ikke for lidt.
Man fremhævede både Bonds raketrygsæk, der sidst havde været brugt ved OL i 1984, og en fyldepen med indbygget atombombe (!)
Den sidste kiggede seerne nu forgæves efter ...

BOND PÅ VIDEO

De grå samle-kassetter

De, der ikke ville nøjes med tv-optagede video-kopier af Bond-filmene, fik en god nyhed fra Metronome Video i 1989.
Med ens grå forsider, designet a la Maurice Binders berømte pistolløb, blev hele Bond-serien udgivet på salgskassetter for første gang i Danmark.
De grå videoer havde alle Moores portræt på ryggen.

Inkluderede Connerys comeback

Interessant nok inkluderede serien Sean Connerys 1983 comeback-film for Taliafilm, Never Say Never Again, men ikke Columbia Pictures Casino Royale.  Filmene blev udgivet hver måned. Det tog et par år at få alle de grå kassetter på hylden. 
Hele den grå stribe af købe VHS bånd , inklusiv Never Say Never Again, udkom fra 1989.

Moore dominerede

På det danske marked var det iøvrigt Roger Moores tegnede billede i 007-positur, der var gengivet på alle forsiderne. I andre skandinaviske versioner brugte man både Connery og Lazenbys silhuet til skuespillernes respektive fillm.

BOND PÅ BOG

Tre nye Bond-bøger på dansk

Også på bogfronten skete der noget i 1989.
Otte år efter John Gardners første Bond-roman LICENS FORNYET blev udgivet i Danmark, blev flere af forfatterens efterfølgende Bond-udgivelser oversat til dansk.
Forlaget Winther brugte forfatterens roman-version af Timothy Daltons Licence To Kill som løftestang til at lancere to af Gardners øvrige titler: INGEN LEVER EVIGT og MISLYKKET OPERATION
Tre af John Gardners 007 noveller blev oversat til dansk i 1989.

Farverige omslag

Kronologisk var det noget rod.
John Gardner havde fortsat sin serie med FOR SPECIAL SERVICES  i 1982, men den titel blev først udgivet i Danmark i 1990.
Istedet blev INGEN LEVER EVIGT (oversat fra Gardners NOBODY LIVES FOREVER fra 1986) gjort til forlagets nr. 2 i en serie, hvor forsiderne viste en sort skygge af Bond på diverse farverige omslag. 
Gardner romanerne Ingen lever evigt og Mislykket operation - oversat fra No Deals, Mr. Bond.

"I værste Fleming stil"

Om MISLYKKET OPERATION skrev Jyllands-Posten, at det var "en voldsom historie i bedste - eller værste om man vil - Ian Fleming stil." . Gardner udgav den i 1987 med originaltitlen, NO DEALS, MR. BOND.

OPTAKT TIL LICENCE TO KILL

Schumachers sidste oversættelse

Radiohelten Kim Schumacher havde oversat de seneste to Broccoli Bond-film, Agent 007 i skudlinjen i 1985 og Spioner dør ved daggry i 1987. Mandag den 26. juni 1989 tog han hul på opvarmningen til Licence to Kill, som han i B.T. oversatte til "Ret til at dræbe".

Kim Schumacher til premieren på Licence To Kill, som han både indtalte en tv2 spot til og omtalte i B.T. i 1989.  Fotoscan: Martin Salling Hansen.

Indtalte dansk reklame

Tilbageblikket blev det speedsnakkende idols sidste dans med 007. Efter at have tekstet Licence To Kill, og lagt sin berømte stemme til et par reklamespots for filmen i TV2's reklameblok, døde Schumacher den 12. juni 1990.
Det 40-årige idol og Bond-fan, havde fået AIDS. En sygdom, der blev talt mindre om i pr-arbejdet til Daltons anden 007-film.

Herover :B.T. "Sex piger til Bond". Det Fri Aktuelt:  "Ny benhård James Bond". Politiken: "James Bond kysser igen".

Damer til Dalton

Politiken var det en stor historie, at James Bond ikke ville være ligeså monogam som Dalton i 1987 havde gjort figuren i Spioner dør ved daggry. Avisen havde fået et smugkig på Licence To Kill ved en særforestilling den 29. maj 1989. Man konstaterede at "James Bond kysser igen".

"Timothy Dalton har mere fut i kødet, end den mere satte Roger Moore"

- Det fri Aktuelt, 1989


B.T. linede hele haremet af potentielle kysse-kandidater op på et opslag.
I filmen spillede de fleste glædespiger i skurken Sanchez' gangstervælde. Caroline Bliss (der ikke var afbildet) sagde til B.T. at der ikke var mange penge i at være Bond-pige. Som Miss Moneypenny havde hun blot været glad for at opleve Mexico, hvor optagelserne foregik.

ENGELSK PREMIERE PÅ LICENCE TO KILL

Lady Di og Dalton

Den royale galla-premiere fik både B.T. og Ekstra Bladet til at flyve til London.
Licence To Kill fik premiere den 13. juni 1989, og hensatte ifølge Ekstra Bladet prins Charles og prinsesse Diana i chok.
De blev ikke skånet for Daltons nye rå stil, som gæsterne havde betalt mellem 75-100 pund for at se. De celebre ansigter var der mange af.
Ekstra Bladet og B.T. (t.h.) berettede begge fra galla-premieren, der stod den 13.6. 1989

Silicone-vitaminer

Fra Dirty Dancings Patrick Swayze til tidligere Bond-piger som Jane Seymour og Britt Ekland.
Svenskeren - ifølge Ekstra Bladet - iført "en stropløs, sagosupperød gallakjole, som hun skulle have haft siliconevitaminer for at udfylde".
Citat slut.

BOND-PIGER I FOKUS

"Spejderånd og elegance"

Licence To Kill skulle først have dansk premiere den 7. juli 1989. Derfor var der god tid til at bage op til filmen. Aktuelt tegnede et portræt af Bonds nye, barske medhjælper. Hun blev spillet af Carey Lowell, "en 90'ernes Bond-pige, der kombinerer spejderånd med klassisk elegance, som kan flyve bombefly, dræbe med håndkanten og alligevel få hjertet knust af kærlighed", skrev avisen.
B.T og Ekstra Bladet (t.h.) tegnede portrætter af Carey Lowells Bond "kvinde" i 1989.

"Vil spille mor - eller luder"

B.T. noterede, at det var vanskeligere end før, at finde piger, der ville medvirke i Bond-filmene. Både Talisa Soto og Carey Lowell anså det nærmest som en trædesten til noget større, at have været med i Licence to Kill.
Carey Lowell udtrykte således en ambition om at få en rolle som mor - eller luder.
Aktuelt og B.T. stillede skarpt på Bonds selvstændige heltinde.

Fokus på Flemings Bond

I Ude og Hjemme skrev filmjournalisten Jørgen Rossing Jensen en længere historie om Bonds opfinder.
Timothy Daltons megen fokus på bøgerne og Ian Fleming smittede tydeligvis af.
Det var ikke sket siden medio 1960erne, at den forlængst afdøde Fleming og hans forfatterskab var blevet sat sådan under lup i Danmark.
Nu fik man slået fast, at den "rigtige" James Bond var blevet født af forfatteren den 3. januar 1952 i en villa på Jamaica.
Ude og Hjemmes læsere blev belært om Bonds forlængst afdøde opfinder.

Forbudt for børn

Værre var, at Bond-skabernes forfatter-tro linje gav Licence To Kill en ny dansk censur.
"Barsk Bond bliver forbudt for børn", brølede budkabet i B.T. Noget af en lammer for de, der havde glædet sig til den vanlige familietur i biffen henover sommeren 1989.
Billederne af den brændende narkohaj Franz Sanchez, og den hoved-eksloderende håndlanger Milton Krest, fik censorene til at gribe ind. Licence To Kill blev erklæret forbudt for børn under 16 år.
Det var ikke sket for 007 i Danmark, siden George Lazenbys I Hendes Majestæts Hemmelige Tjeneste i 1969.
B.T. forklarede hvorfor Bond ikke længere var for børn.

Børn måtte spille Bond

Børn under 16 år måtte nøjes med at stifte bekendskab med Licence To Kill på computerspil. På bl.a. Commodore 64 kunne man indlæse Bond i computeren på et bånd, og derpå skyde, bombe og affyre Stinger-missiler via joystick og keyboard. Gennemførte man udløste det en instrumental computerversion af titelsangen til Du lever kun to gange ...
"James Bond minder i første omgang om et almindeligt action-eller skyd-dem-ned-spil, men udmærker sig ved at være meget varieret. Licence To Kill er et action spil af de bedre", skrev Jyllands-Posten i en anmeldelse.
Licence To Kill spillet- Det kostede 179 kr. i 1989.

INTERVIEWS MED BOND-STJERNERNE

Upoleret image

B.T. mødte "Børsten Bond" i London.
"Håret stritter ud til alle sider, t-shirten er krøllet og jakken ligner afgjort en, der ville være bedre egnet til havearbejde", beskrev journalisten den walisiske skuespiller, der tydeligvis gjorde op med Bonds tidligere så polerede image.

Hjælp - Bond bløder
Timothy Dalton fortalte da også, hvordan en tekniker under filmens værtshusslagsmål havde råbt på hjælp. Han troede, at skuespilleren var kommet til skade. "Han havde aldrig set Bond bløde før", sagde Dalton.

Herover: Dalton fik lov at forsvare sin Bond i B.T. den 5. juli 1989, mens Desmond Llewlyn fortalte om rollen som Q.

Tæt på Dalton i London

Ligeså seriøst var det interview, som Ekstra Bladet lavede med Timothy Dalton i London.
Iført en t-shirt for bevaring af det lukningstruede britiske teater, The Rose, brugte scene-kunstneren tydeligvis hele Bonds højt-profilerede stjernestatus til at markere et statement.
Privatlivet med skuespillerinden Vanessa Redgrave, som Ekstra Bladet havde set, at Dalton fulgtes med til afterparty i London efter premieren på Licence To Kill, fik man ham ikke til at fortælle noget om.

Herover: Ekstra Bladets Rud bragte fredag den 16. juni 1989 sit interview med en kæderygende Timothy Dalton. Artiklen er billed-bearbejdet af Bond-bloggen.dk

Fik Soto noget på den frække?

Hvordan det var at spille skurk og skurkinde kunne Robert Davi og Talisa Soto fortælle.
Skuespillerne, der i filmen indtog rollerne som narkobaron Franz Sanchez og hans kæreste, Lupe Lamora, fløj til Købehavn fra Oslo. 
Her havde den 21-årige Soto åbenbart havde været ude og få noget på den frække.
Det var i al fald hvad hun uforvarende kom til at sige, ifølge B.T.s interview, herunder:

Bond i tyve byer

Tyve byer i Danmark gjorde klar til modtagelsen af sommerens store Bond-Blockbuster. Men som altid fik pressen lov at se filmen først. Fredag den 30. juni 1989 klokken 11.00 satte anmelderne sig til rette foran Licence To Kill i Imperial i København.
Deres dom faldt en uge senere ...

Jes Dorph mødte Dalton

TV2's fredags-flagskib Eleva2eren var i juni 1989 den første danske kanal, der kunne vise et klip fra Licence To Kill.
Værterne Isabella Miehe-Renard og Michael Carøe præsenterede Bonds indledende lasso-indhaling af narkoskurken Sanchezs fly via helikopter. Dagen før Danmarks-premieren på Licence To Kill kastede stationens nyhedsstjerne Jes Dorph-Petersen også linen ud efter svar fra Timothy Dalton.

Herover: Bond-bloggens redigerede udgave af TV2s program, der blev sendt dagen før verdenspremieren på Licence To Kill. Den er overspillet fra et VHS-bånd fra 1980erne. Derfor den ringe billedkvalitet.

Q's hemmelighed

TV2 programmet med titlen "Mit navn er Bond - James Bond" blev sendt den 6. juli 1989, varede et kvarter og rummede diverse klip fra Licence To Kill. 
Berlingske Tidende havde både optakt og anmeldelse af TV2s Bond program.

Q's hemmelighed

Sammen med Talisa Soto og Robert Davi fik Dalton og instruktør John Glen, lov at forklare, hvorfor Bonds image skulle fjernes fra Roger Moores komiske billede.
Mens Desmond Lleweyn indrømmede, at han modsat Q ingenting kunne opfinde, eller reparere i virkeligheden ....

DANSK PREMIERE PÅ LICENCE TO KILL

Den 007'ende juli

På en varm dansk sommeraften - fredag den 7. juli 1989 - rullede Nordisk Film den røde løber ud i Københavns Imperial Bio.
Op ad den strømmede 1.100 gæster.
Til tonerne af Gladys Night's tema-sang, trillende kugler i et roulettehjul og med kunstige palmer som kulisse, skulle de tilbringe aftenen i selskab med Timothy Dalton i Licence To Kill.
Billedmontage. Ekstra Bladets omtale af premieren. Licence To Kills gæster fik spillechips med i invitationen den 7.7. 1989.

Laserlys til langt over midnat

Et specialkonstrueret laserlys dansede over celebre ansigter som sangeren Peter Belli, Fremskridtsparti-formanden Mogens Glistrup, Laban-sangerinden Lecia, speedsnakkeren Kim Schumacher og DR værten Jørgen De Mylius.
Alle bænkede sig i biografens røde franske Quinette stole, der matchede de bløde vinrøde gulvtæpper, der var blevet lagt i salen efter en ombygning i 1988. "Få et glimt ind bag 007s kølige facade, og oplev hvor sød hævnen kan være", stod der om filmen i det program, der var gratis tilgængeligt.

Bond til midnat

For at efterkomme efterspørgslen på den 16. Eon-producerede Bond-film, blev der både fredag og lørdag i premiere-weekenden arrangeret ekstra midnatsforestilling i Imperial.
Licence To Kill varede 133 minutter. Med femten minutters reklamer, trailers, plus det fem minutter lange laserlysshow, var det godt brugte Bond-fans, der forlod biografen i København efter sidste forestilling.
Informations skæve vinkel på Licence to Kills galla-aften blev bragt den 14. juli 1989.

Uden konkurrence i København

License to Kill  spillede ikke kun i Imperial. I København åbnede den også den 7.7. 1989 i Palads.
Da det var midt i industriferien havde Bond-filmen stort set ingen konkurrence fra andre aktion-film i Danmark.
I Imperial holdt man den derfor på lærredet til den 17. august 1989. I Palads kørte filmen indtil den 16. november 1989. Men Licence To Kill kunne også ses i Cinema 1-8. Biografen spillede filmen fra den 18. august til den 12. oktober 1989.
Konkurrencen kom først i august.
Udklip fra Jyske Biografer. Der blev meldt om Aalborg rekord i midnatsforestillinger til Daltons Bond-film i 1989.

Samme censur

Den 4. august 1989 åbnede slagsmålsfilmen Road House med Patrick Swayze, og den 11. august kom Dødbringende våben 2 med Mel Gibson og Danny Glover. Begge med samme censurgrænse på 16 år som Licence To Kill.
I september 1989 kom Indiana Jones og det sidste korstog og Batman til landet. Begge forbudt for børn under 12. år.
Bonds konkurrenter stod klar på linje i sensommeren 1989.

Blockbuster blodbadet

I den konkurrence - af nogle beskrevet som et blodbad - klarede Timothy Daltons Bond sig formidabelt på det danske marked.
Ifølge Dansk Statestik solgte aktion-filmene således i Danmark.

Indiana Jones og det sidste korstog - 543.098 billetter
Licence To Kill - 518.988 billetter.
Batman - 245.597 billetter.
Dødbringende våben 2 - 240.793 billetter.
Road House - 108.908 billetter.
Kun én mand skulle Daltons Bond se sig over skulderen for at matche.

Far styrede stadig

Kun manden med hatten og hans film-far - Sean Connery - havde været i stand til at slå Timothy Daltons bud på en mere rå og realistisk Bond - i Danmark.

DANSK BOND BRANDING

Licens til Carlsberg

For anden gang på to Timothy Dalton film købte Carlsberg sig ind i Bond universet.
Bøjet i grøn neon lyste Carlsberg logoet fra The Barrelhead bar i Bimini.
Skurken Dario foran Carlsberg skiltet. Indsat: Bonds bud på en øl.

Brusende applaus

Igen drak Bond dog ikke af det danske øl. Dalton bestilte i filmen en Budweiser med lime, men det forhindrede ikke den danske stolthed i at bruse. Klapsalverne skyllede mod lærredet. da publikum i Imperial fik øje på skiltet.

AVIS ANMELDELSER AF LICENS TO KILL

I kamp med fanbasen

Om det danske anmelder-korps begejstret nok på Licence To Kill blev et spørgsmål, der kom til at præge debatten blandt seriøse 007-fans i 1989.
Informations Morten Piil lagde sig i al fald ud med Bonds danske fanbase, da han om Daltons anden 007-film skrev:
"En Bond-film af de mere maskinielle, og absolut mindre charmerede med to kropsfagre, men ekstra personlighedsfattige mannequin-duller, som garniture på en aktion-servering af prøvet kompetence".

Herover: Information: "James Bond for alvor". Information/læserbrev. "Bond-myten". Land og Folk: "Licens til at dræbe". Ekstra Bladet: "Bedste Bond bud"

Mudret effektjageri

I Land og Folk mente anmelderen, at man da godt kunne "spilde" et par timer på den nye Bond-film. Men ...
"Michael Kamens musikalske bidrag er kun mudret effektjageri, langt fra den sædvanlige Bond-komponist John Barrys præcise understregning af billedsidens stemninger", lød det i avisen.

4 stjerner til Bond-pigerne
Ekstra Bladet gav Licence To Kill fire stjerner, både musikken og filmen. Sidstnævtne dog mest på grund af Talisa Soto og Carey Lowells Bond-piger. Forfatteren Paul-Jørgen Budtz indrømmede nemlig en vis skuffelse og glædede sig mere til den næste ville udkomme.

Herover: Berlingske Tidende: "Indiana Bond i Rambo-klubben". Aktuelt: "Ren tju-bang". Jyllands-Posten: "Bond-film begravet i overflod af aktion". Weekend-avisen: "007 er mere Regent end Savile Row".

Mangler noget

For Bjarne Reuter var det også "lissom der manglede noget i den nye James Bond".
I Det Fri Aktuelt skrev forfatteren, at Timothy Dalton mindede ham om "en støvsugersælger på kongres i Havana". Trods ni kvarters buldrende underholdning mente Reuter ikke, at de nye rå ridser i Bonds lak klædte figuren. Han ærgede sig over, at Sean Connery var gået over til fjenden og var blevet far til Indiana Jones.

Bond i billigt stangtøj
I Weekendavisen var man ikke benovet over James Bonds tøjstil i Licence To Kill.
Det blev nedværdigende sammenlignet med det billige stangtøj, man kunne købe i de daværende danske Regent butikker.
Berlingske Tidende erkendte, at der var drøn på løjerne. Men mente kun, at det var slutningens lastvognsjagt, der rigtig ramte den gamle Bond-stil. Rubrikken:
Indiana Bond i Rambo-klubben  indfangede  Licence To Kills stil med samme præcision som Bond selv, når han fortøjrede skurkens fly til en helikopter.

Herover: Dagbladet Roskilde:  "007 med ret til at dræbe". Aalborg Stiftstidende: "Sålænge 007 er til, kan vi sove roligt". B.T. "Manden med den gyldne attrap". Frederiksborg Amtsavis: "James Bond i fuld fart".

Forstod ikke censuren

"Der bør vel være grænser for pylderiet", mente Frederiksborg Amtsavis, der ikke fattede, at Licence To Kill var gjort forbudt for børn under 16 år. Avisen mente, at unge havde godt af at blive gjort opmærksom på, at man kan komme til skade, hvis man tager kampen op mod onde mennesker. Sådan som Bond gør i slaget mod historiens narkohaj.

Almindelig aktion
B.T. var ikke overbevist. "Det er som om James Bond ganske enkelt er gået på pension", mente avisen, der trods sine fire stjerner, indvendte at Dalton havde fjernet sig så langt fra den oprindelige figur, at Licence To Kill mest mindede om en almindelig aktion-film.

Herover: Politiken: "Hamlet for halvfemserne".  Fyens Stiftstidende: "Karakterløs Bond". Ekstra Bladet: "Bondage". Kristligt Dagblad: "007 er tilbage".

Ikke en rigtig Bond-film

Kristligt Dagblad betragtede også den 16.'ende Eon-producerede Bond-film som "en hvilken-som-helst" aktion-film. Ikke en rigtig Bond-film. Og det til trods for at filmen ellers havde været god til at give stereotyperne nyt liv, og variere lokationerne, lød kritikken.
Helt afskrevet blev Licence To Kill dog ikke. "Selvom charmen er på retur er der god grund til at bruge et par sommertimer på Bond", skrev anmelderen Palle Scantz Lauridsen.
Ham skulle Bond-fans komme til at høre mere til i de næste par år ...

Antyder at skurken er til herrer
Aalborg Stifttidende fattede ikke, at Dalton - som avisen mente virkede klein, og aldrig blev en ny Sean Connery - valgte "den ferske hårvaskemiddelmodel Carey Lowell, når han kunne have fået Talisa Soto".
Men man fremhævede Licence To Kill for at tage fat på mange moderne emner. Fra en antydning af skurkens homoseksualitet til gensplejsning og svindlende tv-prædikanter.
Fyns Stiftstidende savnede flere kopier af Bond. Igen måtte de små provinsbiografer vente på 007. I Humlebæk til oktober 1989.

Uinteressant plot

At Bond, der ellers altid er i centrum af de virkelige væsentlige begivenheder, i denne film synker så dybt til et personligt hævntogt er lidt for uinteressant alle andre steder end på det amerikanske marked", mente Dagbladet Roskilde.

Hjælp Gorbatjov
Der var mange andre politiske emner, Bond kune pege Walther PPK'en på. Såsom at hjælpe Gorbatjov med Sovjetunionens daværende regionale konflikter, eller give regeringen i Ankara end hånd i landets verserende konflikt mellem Tyrkiet og Bulgarien, argumenterede anmelderen. Tydeligvis enig i M's ordre fra filmen om, at 007 skulle have været i Istanbul, og ikke i det fiktive Isthmus City.
I Filmårbogen 1989 anmeldte Jacob Stegelmann Bond. Mens Batman indtog forsiden.

Karakterløs Bond

"Det må være det selvsikre blik, det mørke hår og Cary Grant kløften i hagen, der har givet netop ham rollen", skrev Fyens Stifttidende.
Anmelderen betegnede Dalton som den mest karakterløse af alle de fire Bond-skuespillere.
Licence To Kill kunne fra den 7. juli 1989 ses i begge Odenses store biografer, Fønix og Kino. Men det vildeste avisen kunne sige om den var, at den hverken var værre eller bedre end sine forgængere.

Umiskendeligt en Bond-film
Som altid rundede Carlsens filmårbog af med at gøre status i Film 89.
DRs Jacob Stegelmann skrev om Licence To Kill, at det umiskendeligt var en Bond-film.

Troldspejlets bestyrer betegnede Timothy Dalton som både "spændende og virkelig", og glædede sig over at filmen, takket være Qs udvidede rolle, stadig var vittig, uden at være pjattet.

For Danmark, James vender tilbage ...

- i 1990