1971

- Sean Connery vender tilbage

Første Lazenby foto

De, der udelukkende orienterede sig om James Bond gennem tegneseriehæftet James Bond - Agent 007 fik først i 1971 et billede af George Lazenby at se. Men i nr. 21 prydede den australske  Bond side to.
I tegneserien Dødens flod (ikke en Fleming titel) fik læseren omsider et billede af George Lazenby.

Forbudt for børn

Agent 007 - I Hendes Majestæts Hemmelige Tjenste var dog stadig forbudt for børn under 16 år, og spillede nu i b og c biograferne rundt om i landet. Mange læsere fordybede sig derfor blot i bladets striber. 

Ingen Connery lighed
Dødens Flod var en original historie, skrevet af Jim Lawrence og tegnet af Yaroslav Horak, hvis James Bond portræt på forsiden ikke havde samme lighed med Sean Connery, som på tidligere covers.

Møde med Oberst Sun

Der udkom kun to numre af James Bond - Agent 007 i 1971. Men nr. 22 var til gengæld en oplagt måde at lære historien fra Robert Markhams Døden har dragtænder/Oberts Sun at kende.

Ingen Connery
Møde med Døden  dramatiserede romanen fra 1968. Men ellers var der ikke andet Bond-relateret materiale inde i bladet.
End ikke et billede af Sean Connery ...
Bond-udgaven af undslipper M's villa i tegneserieudgaven af Døden har dragetænder. Foto: Privat.

Middelfart ventede på Connery

Connery var imidlertid begyndt at spøge. 
Da Agent 007 - I Hendes Majestæts Hemmelige tjeneste nåede frem til Middelfart Bio den 2. janaur 1971 var anmelderen i Middelfart Venstreblad sikker på, at skotten ville vende tilbage, at det blev skrevet ind i anmeldelsen til Lazenby-filmen.  
Officielt blev det faktisk først meldt ud i marts 1971.
Foto: Middelfart Byarkiv/Middelfart Venstreblad Middelfarts Venstreblad var glad for Lazenby, men forudså Connerys comeback den 2. januar 1971.

Diamanter på lærredet

Det blev på slutteksterne til Agent 007 - I Hendes Majestæts Hemmelige Tjenste annonceret, at James Bond ville vende tilbage i Diamonds are forever. Den første, og hidtil mest publicerede James Bond roman i Danmark. I 1967 under titlen Agent 007 spiller højt
Biografbladet bragte listen over de kommende film i 1971.

Connery igen

United Artists forsynede filmen med endnu en dansk titel på den liste over kommende attraktioner, som filmselskabet rykkede ind i biografbladet i 1971. "Diamanter er hårde", lød titlen nu.
Men det var overskriften, der skabte den største sensation.
Den forkyndte, at Sean Connery igen ville indtage hovedrollen som Mr. Bond.
BILLED-BLADET bragte igen Jill St. John som blikfang. Men nu med den "rigtige" Bond - Sean Connery.

Diamanten tilbage

Sensationshistorien om Sean Connerys tilbagevenden til en rolle, som han havde forladt i 1967, trak store overskrifter.
Billed-Bladet havde fingeren på pulsen, da den nu 40årige Bond-stjerne begyndte optagelserne i Las Vegas. Filmen havde nu fået sin originale titel tilbage: Diamanter varer evigt.
BILLED-BLADETs omtale af Connerys comeback i april 1971.

Kinopalæets kavalkade

For  Kinopalæet på Gl. Kongevej i København var nyheden om Connerys genkomst sød musik.
Biografen kunne nu varme op til jule-premieren på Diamanter varer evigt ved at sætte tre af den "rigtige Bonds" største succeser i 007-rollen op igen.  Efter sin tredje ombygning var Kinopalæet blevet en del af det dengang nye  "Codanhus-kompleks".

Tre gange Connery
Biografen havde plads til 1.200 gæster på de blå plyssæder. På et lærred, der var 20 meter bredt, så det ud af noget, når Bond fløj i sin enmands-gyrokopter i Agent 007 - Du lever kun to gange, der spillede fra  23 juli til den 3. august, og ledte efter forsvunde a-bomber på havets bund i Agent 007 i ilden.
Den fjerde Bond-film spillede fra den 4. til 17. august, inden Agent 007 contra Goldfinger rundede gensynet af i perioden 18. til 24. august 1971.
Politiken gjorde opmærksom på Kinopalæets Connery gensyn i 1971.

Gensyn i Næstved

Connerys Bond kunne også ses i provisbiograferne i sommeren 1971, hvor Næstved Bio varmede op til Diamanter varer evigt ved at vise Du lever kun to gange
Sjællandske medier genanmeldte Du lever kun to gange i Næstved Bio i 1971.

Bullit bedre end Bond

Sjællandske Tidende sendte en anmelder forbi, og det må have vakt en vis bekymring, at han den 10 august 1971 skrev, at 007-filmen "virkede forældet i forhold til de nye fremragende agent film, der er kommet frem - tænk blot på Bullit".
Steve Mcqueen krimien havde haft dansk premiere den 3. marts 1969 og varslede tydeligvis nye vinde på aktion-vejrkortet.

1960ernes store B

Aktuelt beskrev hvordan "det ene af de to store B'er fra 1960erne" ville være tilbage på lærredet ved juletid 1971.
Efter Beatles var blevet opløst i 1969 var  Sean Connerys Bond blevet en kulturbærer - med stort B.
Aktuelt havde også en omtale af Diamanter varer evigt.

Seks biografer til 007

Diamanter varer evigt fik Danmarks-premiere i Kinopalæet og i Nørreport Bio i København, fredag den 17. december 1971.  Samme dag åbnede den også i Odenses Palads Bio, i Lido i Vejle, i Regina i Århus og i Astoria i Aalborg.
Men kunne den sælge?
Det danske PR materiale adskilte sig fra det engelske og amerikanske.

Reserverede billetter

Nørreport biografens direktør, Børge Slot havde en god fornnemelse. 
B.T. skrev, at det faktisk var første gang i flere måneder, at biografen havde modtaget forudreservationer til en film.
Berlingske Tidende beskrev interessen for Connerys comeback den 16. december 1971.

Bond ikke af denne verden

Ekstra Bladet gearede også op til Sean Connerys genkomst med en stor reportage fra optagelserne.
Instruktør Guy Hamilton blev citeret for at sige, at eftersom Bond ikke er et menneske af denne verden, måtte man også finde en passende fantasifuld seng at lade ham boltre sig i, hvorfor publikum kunne glæde sig til at se ham dele seng med både piger og fisk.

Ekstra Bladet den 23. oktober 1971  med reportage fra Diamanter varer evigt.

Nyt plakat-design

Det danske pressemateriale til Diamanter varer evigt var en smule anderledes end i andre dele af verden. Grafikken gentog T'et i EVIGT. Ligesom ordet Forever gik igen på de internationale plakater, og pr-meddelelser.

Velkendt pistol
Materialet gengav også Sean Connerys Bond i en anden positur, og med en hel anden pige i en gennemsigtig diamant-besat bh, end på de fleste udenlandske versioner.
Connery holdt igen den langløbede Walther LP-53 pistol til kinden. Ikke Bonds Walther PPK 38, som han ellers for første gang var afbildet med på Robert McGinnis originale plakatdesign.

Pressemateriale og den mest brugte danske plakat til Diamanter varer evigt. Den alternative plakat med en blond model i gennemsigtig bh for Bonds fødder ses på pressemeddelelsen.

James Bond ER Sean Connery

I de fleste biografer blev en blå og hvid version af Robert McGinins originale plakat brugt til at fortælle danskerne, at "James Bond er Sean Connery".

Pressematerialet fremhævede "den tidligere danske fru baron von Reventlow" - alias filmen amerikanske Bond-girl Jill St. John, der i to år havde været gift med racerkøreren Lance Reventlow, der havde en dansk far ...

Filmprogrammet til Diamanter varer evigt

"Langtrukken og kedelig"

Jill St. John prydede også Vejle Amts Folkeblads anmeldelse af Diamanter varer evigt, der udkom den 18. december 1971. Anmelderen fandt den både langtrukken og direkte kedelig, men noterede, at filmen var morsommere end forgængerne, og at Sean Connery tog afslappet på tingene.
Jill St. John blev fremhævet i Vejle Amts Folkeblad 1971.

Ubehagelig slagter

Demokratens Pedro havde haft et ondt øje til serien, siden Agent 007 i ilden udkom i 1965. Han understregede igen, at James Bond som karakter var yderst ubehagelig, men at Diamanter varer evigt formåede at dække hans slagtervæsen bag Sean Connerys charmerende udstråling.

Mindre humor
Også Land og Folk var overbevist af Connery, men mente at Diamanter varer evigt havde langt mindre humor end de forrige Bond-film. En holdning, avisen stod temmelig alene med i 1971.

Herover:  Kolding Folkeblad: "Agent 007 bedre end nogensinde". Demokraten: "Så er han her igen - 007"

En stjerne mere end Lazenby

B.T. havde kun to stjerner til filmen - hvilket dog var en mere end til George Lazenbys forsøg i 1969.
"Teknisk måler den sig nok ikke med tidligere Bond-produkter, men er derimod hurtigere i instruktionen", lød dommen.

Herover: Kolding Folkeblad: "Bond varer evigt". Fyns Stiftidende: "Den Bond'ske verden". Land og Folk: : "Smart, kompliceret, sadistisk". B.T. "Overspændt, men underholdnende"

Alder - intet problem

"Det er den type film, som kunne forhindre at folk blev ved med at betale fjernsynslicens", skrev Fyens Tidende, der ikke kunne se, at årene havde sat sig nævneværdigt på Sean Connery.

Jubel over superhelten
"Han klarer det hele med overlegen elegance, og uden at det kan ses på hans hvide smoking", supplerede Bornholms Tidende, mens Kalundborg Folkeblad fremhævede, at både mænd og kvinder jublede, når Connery gik i aktion, "trods grånende tinder og tendens til en ekstra lille hage".

Herover: Kalundborg Folkeblad: "Når man har det som James Bond". Bornholms Tidende: "Glædeligt gensyn"

Som i Grimms eventyr

Sean Connery blev også budt velkommen tilbage i Bond-rollen af Ekstra Bladet med fire lysende stjerner. 
Avisens anmelder fremhævede særligt filmens biljagt gennem Las Vegas og skrev at historien - ligesom Grimms eventyr - havde en vis bund i virkeligheden.

Musikalsk biljagt
Biljagten fik også roser med på vejen i Information. "Væk er den ubehagelige kvindeforagt, den umodne heltedyrkelse, den uappetitlige brutalitet, og tilbage kun nogle bilers glidende musikalske tagfat", jublede anmelderen.

Herover Aktuelt:: "James den syvende skuffer ikke vennerne" Poliitiken: "Varer evigt" . Svendborg avis: "James, du er dejlig, men lidt for smart".   Information: "Smuk James Bond-biljagt". Ekstra Bladet: "Bond på mærkerne"

Uforståelig

Jyllands-Posten mente, at Diamanter varer evigt var "noget trægere og mere uforståelig end de forrige - man føler sig ikke uhyggelig til mode som hos Hitchcock", skrev avisen, der også fejlagtigt mente, at dette var den sjette 007-film. 
Med James Bond 007 - Casino Royale fra 1967 var det faktisk den ottende.

Connery på toppen

"Sean Connery er tilbage, elegant, charmerende og med det brede behårede bryst, som den australske frisør Lazenby ikke kunne hamle op med", skrev Svendborg Avis, men opfordrede til at instruktøren fik et spark bagi, inden næste omgang.
Også Horsens Folkeblad fandt "Connery helt på toppen" og erklærede, at "filmen er i topklasse".

Herover: Fyns Amtsavis: "Velkommen tilbage, James Bond". Jyllands-Posten: "Træg og indviklet". Berlingske: "Bon(d)-vivant"

Troede på Connery

"Vi troede ikke rigtig på hans forgænger, men i samme øjeblik Connery drukner Blofeld i en boblende mudderpøl bliver vi troende på ny - måske skal man ovenikøbet betragte filmen som en art parodi", noterede Berlingske Tidende i en positiv anmeldelse.

Blandt de to bedste

Mest forført var Fyens Amtsavis, der placerede Diamanter varer evigt i seriens top to, kun udfordret af Agent 007 jages fra 1963.
Avisen nød en Bond, "der med alderdommen i hælene har fået en egen ro over sig".

Om historien

Denne artikel bygger på et arkivmateriale, trukket fra tekstarkivet og diverse avis, ugeblade, tidsskifter, programmer, pr-meddelelser og tegneserier fra egne gemmer. Brian Iskovs Bondorama.dk er brugt til research af detaljer. Tak til Jan Mouritzen, Jesper Antvorskov, Kevin Helsinghof, Martin Salling Hansen, Torben Bruus og Boris Larsen for tilsendt stof, og til fotograf Jørgen Kjær for tilladelse af brug af billede. Kilder er citeret, hvor de optræder. Vil man bidrage med yderligere historisk 007-materiale fra perioden, eller berigtige historisk ukorrekt data, er man velkommen til at maile til Bond-bloggen.dk på - Caspermax@privat.dk.