Filmroman på dansk

Bond var tilbage på den danske boghylder i 2003, hvor Forlagt Forum med Ingeborg Christensen som oversætter, udsendte DØ IGEN I MORGEN.
Den danske bogudgave af Die Another Day. Klik for at læse Bond-bloggens anmeldelse.

Bensons farvel

Film-romanen udkom i Storbritannien året før, men da den danske galla-premiere først lå sidst i januar, var her muligheden for at læse filmens historie, der samtidig betegnede Raymond Bensons farvel til 007-bog-serien som Ian Flemings officielt udpegede efterfølger.

OPTAKT TIL DIE ANOTHER DAY

Glemte dansk-lektioner

"Kan du huske Cecilie Thomsen, som du spillede sammen med i Tomorrow Never Dies"?, ville dengerøvsmagasinets M's udsendte reporter vide, da han fik Pierce Brosnan på to-mands hånd i Los Angeles forud for lanceringen af Die Another Day.
"Nååå - den norske pige ....", lød svaret.
Så meget for de dansk-lektioner, Mr. Bond.
Cecilie Thomsens danske nationalitet var smuttet fra Brosnan, skrev M.

"En snert af sårbarhed"

Filmguide ville vide, hvor længe Brosnan mon ville blive i rollen: "Skulle jeg stoppe, netop som jeg er ved at finde ud af hvad det hele handler om?", lød svaret.
Biografgængere fik at vide, at Die Another Day var "ret underholdende" og at Brosnan med en tidssvarende "snert af sårbarhed", var ved at spille sin Bond-figur op på siden af Sean Connery.

Herover: Filmguides Jacob Wendt Jensen mente, at Timothy Dalton mest havde virket som en, "der hele tiden kiggede efter sin bankrådgiver", men at Brosnan derimod nu lå lige bag Connery, som seriens bedste 007.

Tilfreds med første time

I Politiken erklærede Die Another Days instruktør, Lee Tamahori sig mest tilfreds med filmens første time. Han var gået til opgaven med det formål at nedbryde nogle af seriens hyggelige grænser.

Mere sex
Tamahori ønskede at lave en mere spændingsbaseret krimi/spion film a la Tre dage for Condor fra 1975, men var sig bevidst om, at de digitale stunts i filmen ikke var blevet så overbevisende. Tilgengæld glædede han sig over, at have skabt en sex-scene med Brosnan og Halle Berry, der var blevet censureret i USA. Om den sagde Oscar-vinderen Halle Berry til samme avis, at den havde været fin nok at lave, men at Brosnan godt ville have haft flere sex-scener.

Herover: Metro Express: "Brosnan har savnet hed sex i Bond-film". Berlingske: "Den mørke Bond-babe". Politiken: "Bond skal fornys".

Gadgets gennem 40 år

"Bonds ultimative hjælpemiddel - hans manddom - fungerer stadig på gammeldags facon", konkluderede TM - Tidens mand, der fremhævede lidt af det elektroniske legetøj, som Bond-serien igennem 40 havde gjort populært. 
Noget af det første var inspireret af ægte spion-affærer, mens andet i 2003 næsten allerede var blevet indhentet af udviklingen og gjort til hvermandseje.
Tidens Mand skrev af attachémapper a la 007s havde været standard udstyr siden 1940erne.

Kopieret til en anden dag

Den teknologiske udvikling var i 2003 blevet så avanceret, at den var ved at blive en trussel mod Bond selv.
B.T. beskrev hvordan pirater længe før Die Another Day havde haft dansk premiere allerede havde kopieret filmen. Nogle familier havde ovenikøbet set den med dansk tekst.
Foreningen for Danske Videogram Distributører manglede tydeligvis en mand med licens til at dræbe piratsignalerne.
B.T. fortalte, hvordan IT-Jensen kunne bryde koden og få Bonds nyeste mission hjem i stuen.

Penge, penge, penge ...

Hvor mange penge der efterhånden var involveret i produktionen af 007-film gravede B.T. også frem.
Under rubrikken Buy Another Day skev avisen hvor mange reklame-produkter, der var med til at betale budgettet, og citerede stifteren af Den Internationale James Bond Fan Club, Graham Rye for, at det hele var gået alt for vidt.
Det samme mente åbenbart John Cleese. "Bond-filmene var mindre komplicerede i 1960erne. Selv titlerne var bedre", udtalte den nye Q, og lod det skinne igennem, at også han mest var med for pengenes skyld.
B.T. skrev om, hvordan pengestrømmen bag Bond flød.

Åbenhjertig Brosnan

For Pierce Brosnan gjaldt det om at forvalte formuen og familielivet efter bedste evne.
Ireren vidste godt, at livet som Bond ikke ville vare evigt, men nød, at hans stjernestatus åbnede mulighed for at få mere personlige film finansieret, såsom dramaet Evelyn, der druknede i Bond-PR ved dens danske premiere 25. oktober 2002
I et åbenhjertigt interview med magasinet IN, fortalte Bond-stjernen at familie-dramaet havde paralleller til hans egen barndom, hvor han uden forældre var vokset op i et brutalt munkekloster. En opvækst, der havde formet Brosnan som et menneske, der  havde lært, at tackle modgang og sorg.

Herover: "Jeg reddede Bond, og han reddede mig", udtalte Pierce Brosnan i et åbenhjertigt interview, som månedsmagasinet Inn bearbejdede fra den britiske journalist Elaine Lipsworth.

Fem stjerner fra Se og Hør

Til Se og Hør indrømmede Pierce Brosnan, at han ikke var nogen god billist, og led af svær klaustrofobi, navnlig i elevatorer. Ugebladets udsendte journalist Per Kaae, mødte den velbetalte irske stjerne på Four Seasons Hotel i Los Angles, for at samle stof til et 24 sider stort særtillæg. I det kunne man også læse ,at Halle Berry led af sukkersyge og nær var blevet kvalt i en bid frugt under sex-scenen med Brosnan. Ugebladet tildelte rundhåndet Die Another Day fem lysende stjerner - og erklærede Madonnas titelsang for "fremragende". .

Herover: Se og Hørs journalist Per Kaae stod bag ugebladets 40 års hyldesttillæg til 007-serien.

JAWS på Tivolitur

I filmens ånd kastede Se og Hør også tankerne tilbage til de tidligere Bond-films store successer. Bladets senior-reporter John Lindskog mindedes hvordan han havde inviteret Richard Kiel og hans hustru Diane i Tivoli i sommeren 1978, hvor JAWS-stjernen nær havde skræmt livet af en ansat, da han gik hen og tog hammeren til forlystelsen Kraftprøven - og bankede gang i klokken med et slag.

"Hun bøjer sig frem og viser os sin velformede, nougatfarvede kavalergang ..."
- Berlingske Tidende om Halle Berry ved et pr-møde


Den 19. januar 2003, fem dage før Danmarks-premieren på Die Another Day, udkom også Berlingske Tidende med et 38 siders særtillæg om Bonds 40 års filmjubilæum. Avisen mente filmhelten fortjente den hyldest, fordi Bond havde lært danskerene, hvordan man skulle gebærde sig med stil på eksotiske sandstrande og internationale hoteller.
Til den eksotiske Bond-stil hørte naturligvis hans drink - den berømte vodka-martini - som Berlingske møjsommeligt nedbrød i alkohol ingredienser. Mens instruktøren Lee Tamahori afslørede, at hans favorit-Bond var - David Niven ...

Herover: Berlingskes tillæg om Bonds 40 år fra 2003

Lider nederlag

Brosnan sagde i  Berlingske, at det var spændende, at få lov at udvikle en side af Bonds personlighed i filmen, som ingen før havde set - nemlig af en mand, der lider nederlag og ender i fjendes torturlejr.

Berrys barm i bordhøjde
På spørgsmålet om ikke det stadig var Bond, der havde alle de bedste spion-dingenoter, oplevede reporter Henrik List, at Halle Berry bøjede sig indover bordet, så alle de mandlige journalister måtte snappe efter vejret ved synet af hendes svulmende kavalergang. "Det er da mig, der har filmens farligste våben og bedste dingenoter", svarede hun, og teasede, at der ovenikøbet var lagt i ovnen til en seperat serie om Jinx, som hendes selvstændige agent-figur hed i filmen. (Den blev dog aldrig til noget)

Herover: Ekstra Bladet: "Min bedste Bond-babe". Berlingske Tidende: "En sort spion" og "Klædt på tilafklædning".

Befippet over bikinien

Hvor dyrt klædt Halle Berrys former var, kiggede Berlingskes modeekspert Karen Margrethe Schelin nærmere på over fire sider, der detaljeret beskrev de fleste af filmens eksklusive kostumer. Ikke mindst den orangefarvede La Perla bikini og det hvide bælte, som designeren Patrick Whitaker havde været helt befippet over at skulle tage mål til, mens Berry selv blot stod iført BH og små trusser og et bredt grin.

Herover: Ann Linn Andersen analyserede Bond-pigerne i Berlingske Tidende, 2003

Kvinder, der ved hvad de vil

Kvindernes rolle i Bond-filmene gennem 40 år blev også hudflettet i Berlingske. For helt så kvindefjendsk skildret, som sit omdømme, fandt skribenten faktisk ikke Bond-serien. "En forbavsende stor mængde af hunkønsrollerne er stærke, selvstændige kvinder, der ved hvad de vil", lød dommen.

Savnede Bellucci
I Ekstra Bladet kunne Pierce Brosnan dog ikke dy sig for at tale om hende, der slap væk:. "Monica Bellucci ... hun skulle have været med", lød det fra Bond-stjernen, da han blev bedt om at nævne sine tre foretrukne 007-babes.
Bellucci havde været tæt på at få den kvindelige hovedrolle i Tomorrow Never Dies i 1997, men var blevet udskiftet med Teri Hatcher. Den italienske skuespillerindes navn blev dog liggende i Eons arkiver, og dukkede atter frem tolv år senere ...
Berlingskes vinkender Søren Frank øste af sin viden om champagnen i Bond-filmene.

Spionfagets champagne

Et veludviklet våben i Bonds konfrontationer med det modsatte køn havde gennem hele serien været champagne. Berlingske Tidende satte derfor deres vin-anmelder Søren Frank på den opgave, at vejlede læseren gennem Bonds foretrukne champagnemærker.
Fra Dom Perignon, som er Möet & Chandons prestige-cuvée, til den årgangschampagne fra 1995 fra Bollinger, som Bond drak i Die Another Day. 
Frank konstaterede, at Bolly var den mere maskuline og subtile vin af de to mærker - "en champagne, der med sin krævende, faste stil afspejler den mere alvorlige og ansvarsfulde del af en hemmelig agent virke".
"Letpåklædte piger er et must i en Bond-film", skrev Berlingske. Indsat: B.T.s rygtebørs.

For dummies

For dem, der ikke havde fået Bond-lærdom nok af avisens tillæg, udkom Berlingske Tidende også med enguide til hvordan den typiske 007-film burde forløbe. Nye generationer var således rustet til at tage til 40 års fødselsdagen og kende alle ritualerne til bunds. Til dem hørte evnen til at kunne afkode sande fra falske 007-rygter, såsom at Sean Connery skulle være blevet klippet ud af Die Another Day, som B.T. kolporterede. Uden at spørge sig selv, hvor mange millioner dollars, det klip i så fald ville have kostet ....

Herover: Euroman og M interviews med Halle Berry fra 2003.

Invitation til København

"Jeg har hørt så meget godt om Danmark - de siger København er en fantastisk by, så jeg håber på en invitation", lød det fra Halle Berry, da hun blev interviewet af drengerøvsmagasinet M.
Ikke overraskende kredsede spørgsmålene også her om Berrys barm og hede sex-scener, mere end om hendes rolle som en selvstændig Bond-kvinde og Oscar-vinder.

Bil istedet for bikini
I Euroman spurgte intervieweren Tonny Worm til Bond-pigens orangefarvede bikini. Om Berry havde gemt den? Ursula Andress havde jo få år tidligere solgt sin for en formue. Svaret var et nej. 
Tilgengæld havde hun fået en Ford Thunderbird magen til den Jinx kørte i filmen.

DANSK GALLA PREMIERE PÅ DIE ANOTHER DAY

Broccoli i København

Med selveste Barbara Broccoli som æresgæst var alt gjort klar til en dansk fødselsdagsfejring af 007-myten i Imperial.
Galla-premieren på Die Another Day stod torsdag den 16. januar 2003, og blev denne gang arrangeret af Twentieth Century Fox, hvis marketingschef Hanne Nielsen og koordinator Sune Thomsen bl.a. havde haft travlt med at skaffe et eksemplar af Bonds nye Aston Martin.
Fotomontage: Bond-bloggen.dk/BT/Wikipedia. MI6 Tim Vladimir var vært for fru Broccoli, Fogh Rasmussen og Danmarks M - Hanne Beck Hansen.

Statsministeren i 007-stemning

Med skulpturer i hvidt pap og en forhal, oplyst af stearinlys bragte tankerne hen på skurken Gustav Graves store is-palads. Og så begyndte gæsterne at indtage biografen, mens unge kvindelige fotomodeller stod klar til at tage imod overtøjet.
Blandt dem, der havde sluppet 475 kroner for oplevelsen, var Robinson-vinderen Malene Hasselblad, sangerinden Annette Heick, politikeren Uffe Ellemann og politichef Hanne Bech Hansen. Danmarks svar på M. Mest opsigt skabte Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Lang optakt

"Jeg har jo engang i et muntert øjeblik stillet op som James Bond i Euroman", mindede statsministeren Ekstra Bladet om, da avisen drillende sammenlignede ham med Pierce Brosnans figur. Efter fyrre år på lærredet havde også den danske regeringschef ladet sig inspirere af 007, hvis meritter blev fastholdt i et af de længste optaktsshow nogensinde.
Samtlige 19 Eon film fik et videoklip og et dansenummer præsenteret i et medley på scenen, inden aftenens vært, Tim Vladimir satte Die Another Day igang med denne joke: "Hvis Bonds Iceland er fuld af is - er Bonds Thailand så også fuld af ... slips ...." ?

 ANMELDELSER AF DIE ANOTHER DIE

Fire stjernet ros

B.T. var tilfreds med Pierce Brosnan. "Den udvendige fascination i at se et af verdens største elektriske tog på vej mod afgrunden igen og igen forbliver intakt uanset alder", lød det fra avisen, der tildelte fire stjerner til Die Another Day. Madonnas "skuffende lydmudder" trak ligesom "amatøragtig bagprojektion" ned.

Herover: Politiken: "Endnu en dag på kontoret". Weekend-avisen: "Dobbelt bourbon". B.T.: "Brosnan blir bare bedre og bedre". Berlingske Tidende: "Bond når han er bedst". Jyllands-Posten: "007 på glatis".

Læs bøgerne istedet

"Pierce Brosnan har fået ti millioner dollars for at stille op - alligevel virker han stiv og træagtig", lød fødselsdagshilsnen fra Weekendavisen, der ikke just havde flødeskum i sprøjten. Bo Green Jensen mente ikke den ny Bond-film var noget man skulle rydde kalenderen for, og opfordrede istedet folk til at se de gamle 007-film på DVD, eller læse de nyoversatte Ian Fleming romaner.

"Den bedst begavede 007-film til dato"
- Berlingske Tidende, 2003


Så var der mere hurra i Berlingske Tidende, hvis anmelder spurgte sig selv om ikke Die Another Day alt i alt var den bedst begavede og mest medrivende 007-film til dato?
 Fra en god gammeldags fægtekamp til Brosnan og Halle Berrys dampende hede sexscene, var anmelderen så underholdt, at han gav fem stjerner. Hvoraf en alene virkede uddelt til "den chokoladefarvede Oscar-vinder Halle Berry" "- Betagende i bikini, kæk i camouflagedragt og lækker i læder".

Herover: Omar Marzouk: "Bambus Biffen". Ekstra Bladet: "James Bulderbasse". Urban: "Bond as usual".

Skal ske noget nyt

"Konceptet knager træt i fugerne", konstaterede gratis-avisen Urbans anmelder. Hun mente, at Bond burde overveje at indlevere sin licens til drab, hvis ikke der snart skete noget drastisk fornyende. Fire ud af seks stjerner vidende dog om en vis underholdnings tilfredshed.

Frækkeste sinden Moores tid
Ekstra Bladet landede på samme antal stjerner - fire - men mente, at al den aktion næsten var for meget af det gode. "For meget bulderbasse, og for lidt tid til at være gentleman-agent", lød indvendingen. Alligevel betegnede avisen, Die Another Day som den frækkeste og mest sexede Bond-film, siden Roger Moores dage.

Skæv anmeldelse
Blandt de skæveste anmeldelser (bogstaveligt talt, eftersom den blev udarbejdet over joints) kom fra komikeren Omar Marzuok. Selvom Die Another Day end ikke havde haft dansk premiere, kunne man købe den på piratkopi i Thailand, og der Marzouk den som anmelder for Berlingske. Han fandt den meget dårlig - og gav to joints.

DANSKE 007 COMPUTER EFFEKTER

Reddet af dansk spøgelse

"Havde det ikke været for GHOST var Pierce Brosnan og Halle Barry måske aldrig sluppet ud af det brændende fly", konstaterede Jyllands-Posten i februar 2003. Bond og Jinx's redningsmænd havde været tre danske computer-grafikere fra firmaet GHOST.
Martin Gårdeler, Jeppe Nygaard Christensen og Aksel Studsgarth havde dannet computer-animationsfirmaet på Nørrebro i 1999, og fik med Die Another Day's sidste eksplosive scener deres ilddåb i en branche, der i 2003 stadig kun var i lømmelalderen..

Herover: Jyllands-Posten fortalte om det danske firma GHOST, der reddede 007. Klik på billedet og se mere om firmaet.

Bond på spil

Som et apropos til udviklingen indenfor computer-underholdning satte tegneserien Basserne et særnummer af til Agent 007.
Udover omtale af den aktuelle 007-film, publicerede bladet også en af de første, seriøse danske anmeldelser af James Bond playStation 2 spillet Nightfire, som Pierce Brosnan både havde lagt sin stemme og lighed til.
 "Det bedste 007 spil siden GoldenEye", lød konklusionen.
Tegneserien Basserne bød på en computerspils anmeldelse af 007 - Nightfire.

BOND PÅ DVD

Undgik censur

Med Danmarks-premiere den 24. januar 2003 i tolv hovedstadsbiografer og 67 provinsbiografer inklusive Færøerne og Grønland, blev Die Another Day tilladt for alle over 11 år. Trods tortursekvenser vurderede medierådet, at de ikke var skræmmende for børn, da de foregik i musikvideo montage form.
I København spillede filmen i Imperial fra den 24 januar til den 20. februar 2003. Empire Bio kørte den indtil den 6. marts.
Cinemaxx viste den til 3. april, mens Palads først tog den af plakaten den 10. april 2003.
Bonds konkurrenter i 2003 - solgte ikke helt så meget i Danmark.

Solgte bedre end Matrix

Med 458.462 solgte billetter slog den 20'ende Eon-007 produktion Brosnans forrige 007-film, The World Is Noth Enough, men den lå stadig lavere end Brosnans to første Bond-film, GoldenEye og Tomorrow Never Dies. Og den solgte over 100.000 adgangstegn mindre end Timothy Dalton og Roger Moores største billet-sælgere i Danmark. 
I forhold til andre store aktion-film i 2003 klarede den sig dog fint: The Matrix Reloaded solgte 406.402 adgangstegn. X-men 2 med Halle Berry solgte 173. 082 mens Quintin Tarantinos Kill Bill 1 afsatte 106.599 billetter i Danmark.
Den danske special edition gav Bond-fans timevis af ekstra underholdning.

Tre-disk double-o seven

Die Another Day havde også stadig et trumfkort i ærmet. Da den udkom på video og DVD i Danmark den 2. maj 2003, var det med en tre-disk special edition, der rummede masser af baggrundsmateriale og kommentatorspor med Lee Tamahori, Rosamund Pike og Pierce Brosnan himself.

BOND-STJERNEN I DANMARK

Connery i København

Bond-stjernen over dem alle indtog Danmark i egen høje person. Onsdag den 27. august 2003 - lidt før klokken 19.00 - trådte Sean Connery ud af en Mercedes S500 på parkeringspladsen foran Parken i København. Det var første gang den originale 007-stjerne var på dansk jord. Formålet var at se fodboldklubben Glasgow Rangers mod FCK i en kamp om at komme i Champions League.
B.T. fulgte også Connery. Bond-bloggens bestyrer tæt på mesteren selv. Læs mere om Connerys besøg ved at klikke på billedet.

Som et Thunderball spyd

Den skotske legende kom direkte fra en god middag i Tivoli, og indtog æreslogen, hvor han da også så det skotske hold vinde en sen 2-1 sejr. Bond-stjernen kom, så og sejrede. Men knyttede efter kampen en krads kommentar om kampens dommer, der naglede ham som på et Thunderball spyd.

BOND PÅ TV

Første gang på DR

I 40 året for den første Bond-film, Agent 007 - Mission: Drabs danske premiere, besluttede DR at tage hul på den første landsdækkende 007 kavalkade på tv.

Herover: Berlingske Tidende ofrede to sider og en forside på Bonds indtog på DR. Indsat: Pressemeddelelse og sendeplan.

GoldenEye som julefilm

Bond-serien havde siden 1988 kørt på diverse lokale tv-kanaler, ophugget i reklamer, ligesom filmene havde været tilgængelige som leje og købevideoer i over et årti.
Alligevel ryddede Berlingske Tidende forsiden på Magasin samt to sider inde i avisen på at fortælle danskerne om dette uforgængelige stykke populærkultur.
Lørdag den 27. december - anden juledag 2003 - rullede GoldenEye, som den første Bond-film uden reklamer, over skærmen i Danmark.
Fotomontage: @Bond-bloggen.dk. All Rights CARLSEN Gengivelse af Nicolas Barbanos tekst fra Carlsens Film 2003.

Driftsikker?

Som et litterært supplement til gensynet med de gamle Bond-film kunne man i juleudgivelsen af Carlsens Filmårbog 2003 læse Nicolas Barbanos vurdering af 007s aktuelle forfatning i Die Another Day.
Skribenten betegnede Brosnan som "driftsikker", men bemærkede, at producer Barbara Broccolis greb om 007s univers ikke var udpræget imponerende.
I det følgende år skulle det vise sig, at Brosnan og Broccoli familiens greb om hinanden heller ikke var så sikkert endda ...