BOND I DANMARK

- I 1985

Dansk 007-fanclub

Uden det hedengagne James Bond tegneserieblad måtte dansk-sprogede nyheder om Bond anno 1985 findes i den nye, officielle 007-fanclub, JBFCD.
Foto: Jesper Antvortskov/danske James Bond fans. Johnny Eskildsen og Ulrik Nielsen fra Vejle stod bag den danske James Bond fanklubs medlemsblad.

Solgt i Fantask

Klubben var blevet dannet i 1984 af tre driftige unge mænd fra Vejle. Men var man ikke medlem, kunne enkelte eksemplarer af 007 Posten også købes i løssalg for 10-15 kroner i forretningen Fantask i det indre København.
Foto: Jesper Antvortskov/danske James Bond fans. Et udsnit af de udgivelser, der kom ud indtil 1985.

Gik ind i maj '85

Fanbladende udkom indtil maj 1985. Sidste nummer lagde op til Roger Moores afskedsfilm, Agent 007 i skudlinjen.  Men derpå gik JBFCDK i sig selv.

OPTAKT TIL AGENT 007 I SKUDLINJEN

Grace Jones mod Bond

I dagspressen blev Bond efterhånden opfattet som anakronistisk underholdning. 
Men Politiken holdt sig ikke tilbage, da avisen den 4. marts 1985, brugte et billede af en nøgen, indhegnet Grace Jones til at illustrere, hvilken panter der ville vente Roger Moores Bond i A View To A Kill.
Filmens titel var blevet forkortet i forhold til Flemings roman FROM A VIEW TO A KILL.
Politiken bragte billedet af den indhegnede Grace Jones til at omtale Bonds ny modstander.

7-7 mellem Connery og Moore

Premieren på A View To A Kill blev også en lang venten for danske Bond-fans. 
Filmen fik verdenspremiere 22. maj 1985 i USA, og den 12. juni i England. Alligevel skulle danskerne vente helt til august 1985 før filmen kom til Danmark.
Sværere blev ventetiden ikke af, at Berlingske Tidende berettede om "stunt-scener i verdensklasse" i en optaktshistorie, der udkom den 16. juni 1985. Om Moore ville fortsætte  i rollen var mere tvivlsomt. 
Men nu stod den også 7-7 mellem ham og Connerys 007.
Berlingske Tidende foromtalte Agent 007 i skudlinjen fra 16. juni 1985.

69 Jensen til 007-galla

Ingen ringere end Agent 69 Jensens far, manuskriptforfatter og tv-producer Edmundt Jensen blev sendt til Agent 007 i skudlinjens galla-premiere i London.

"Der blev ikke slået nogen ihjel under optagelserne, men Roger Moore havde forstuvet en finger"
 

- Ekstra Bladet, 1985


Torsdag den 13. juni var danske Edmundt Jensen på job for Ekstra Bladet i London.

Blævreorgel til Di

Jensen fra DR skrev efterfølgende hjem til Ekstra Bladet, at den havde. stået på "blævreorgel" inde i Odeon Cinema, hvor den engelske nationalsang var blevet spillet til ære for prins Charles og prinsesse Diana. Og så havde 5000 skrigende teenagere udenfor biografen ellers markeret deres misundelse over ikke, som Lady Di, at kunne komme tæt på popdrengene fra Duran Duran.

Snigpremiere i Danmark

Interessen for at se den 14'ende Broccoli producerede Bond-film var også stor i Danmark.
Allerede 27. juni 1985 kl. 11.00 blev den første kopi kørt i Imperial i København for udvalgte filmjournalister.
Presseindbydelse til den første utekstede screening samt program til A View To A Kill 27. juni 1985.

Bond ifølge Schumacher

A View To A Kill, der fik den danske titel Agent 007 i skudlinjen, skulle først have dansk premiere den 9. august 1985.
Den første version måtte derfor vises uden undertekster. 
Oversættelsen stod speedsnakeren Kim Schumacher for. Måske i et forsøg på at få James Bond til at lyde mere ungdommelig. 
Ved premieren to måneder efter i Imperial brød folk i al fald ud i applaus, da radio-stemmens navn tonede frem i Maurice Binders fortekster.
Fotomontage: Bond-bloggen.dk Kim Schumacher fordanskede bl.a. "Jeg er Dick Tracy" til "Skipper Skræk" på teksterne.

Dansk pige til Bond-premiere

Duran Duran med dansk model

Senere på sommeren 1985 viste Kim Schumacher også den musik-video af Duran Duran, der måske mere end noget andet solgte A View To A Kill. Det kunne ikke have været bedre dansk reklame for Bond, at bandets guitarist John Taylor dannede par med den 19årige, Århus-model, Renée Toft Simonsen.

Stjal forsiden fra Lady Di
Ved gallapremieren på A View To A Kill i London ankom parret sammen. Toft Simonsen stjal derfor forsiden fra selv prinsesse Diana på BILLED-BLADET og fik Se og Hør til at lave et opslag fra premierens afterparty, hvor den danske stjernemodel hang ud med Bonds Boy-band.
Fotoudklip fra BILLED-BLADET og Se og Hør 1985 Renee Toft Simonsen scorede bassisten i Bonds ny boy-band, John Taylor.

Knap så sød musik

Nær så sød musik var der ikke kommet ud af Roger Moore og Grace Jones samarbejde. 
Ifølge en historie i B.T. havde de ikke hilst på hinanden ved gallapremieren i London. Larmen fra hendes ghetto-blaster gik den 57-årige stjerne på nerverne under optagelserne, og forholdet gik i "Bond-salat", da de skulle lave en forførelsessekvens. Ifølge Grace Jones fordi  Moore begyndte at tale som Anders And.
B.T. skrev i denne optakt fra den 14. juni 1985, at Moore og Grace Jones ikke var på god fod.

Duran Duran i ilden

Så var der bedre takt og god tone, da Kim Schumacher den 22. juli 1985 i udsendelsen Nitennioghalvfems viste videoen til A View To A Kill.
Screengrabs fra DR Nittennioghalvfems den 22. juli 1985 med Duran Duran og Roger Moore.

Moore med på spøgen

Værten havde fået Roger Moore til at introducere DR programmet, og to af de populære bandmedlemmer til at fortælle en vandre-historie om, at de havde lært speedsnakkeren at steppe.
Med det morsomme oplæg dansede alle ind i pr-ilden.

BOND-STJERNER I DANMARK

Moore i den varme stol

Inspireret af tv-portrætter som DRs Her er dit liv havde man på BILLED-BLADET indført en såkaldt Rød Stol. 
Den lod diverse berømtheder sig interviewe i, og ugen efter Agent 007 i skudlinjen havde haft verdenspremiere satte Roger Moore sig i den på et hotel i London for at  fortælle om sig selv, sit liv og den Bond-rolle, som han nu muligvis havde spillet for syvende og sidste gang.

Seks sider med 007
Tre journalister, en sekretær og en fotograf kom hjem fra England med et interview, der strakte sig over seks sider. 
Da først Moore havde godkendt de billeder, som blev taget af ham under seancen, der blev fotograferet af bladets hoffotograf Ulla Aue.

Bonds badepige i København

Danmark fik ikke besøg af Roger Moore
Men instruktøren bag den 350 millioner kroner dyre film, John Glen kom i 1985 til København sammen med Fiona Fullerton.
Igen og igen måtte hun fortælle, hvordan det var, at dele et jacuzzi med Roger Moore i rollen som KGB-agenten Pola Ivanova.
Historierne blev mere og mere kulørte. Ifølge en af dem havde Fullerton ligefrem været ved at drukne i boblebadet ....

Herover: T.v: Politikens interview med Fiona Fullerton. (Billeder MGM@) Ekstra Bladet: "Den ægte vare".

Besøgte Tivoli

Rygterne om, at den næste Bond-film skulle optages i København havde floreret i Århus Stifttidende, men John Glen brugte sit besøg i København på at skyde dem ned. 
Bond-instruktøren indrømmede dog, at der skam var nogle særdeles fotogene muligheder. Ikke mindst i det Tivoli, hvor han og Fiona Fullerton indtog deres aftensmad, inden Bond-pigen blev lokket til at skyde (russiske) bjørne til en fotoreportage i BILLED-BLADET.

Herover, et udpluk om John Glen og Fiona Fullertons besøg i Købehavn: Århus Stiftstidende:  "007 er tilbage og hans næste film laves i Danmark". Aktuelt: "Det handler om fysik". Berlingske Tidende: "Gensyn med 007". Fyens Stifttidende: "Verden har stadig brug for 007". Berlingske Tidende: "Bond redder verden - for 14. gang".

"Kvinderne er drømmefigurer"

"Hvad kvinderne angår, holder vi fast ved at fremstille de kvinder som James Bond omgiver sig med, som entydigt feminine og sensitive. Vi arbejder med fantasi, og lader James Bond omgive sig med de kvindelige drømmefigurer, som vi mener, det mandelige publikum har", sagde John Glen til Kosmorama. 

Herover: B.T. "007 bagmanden kan sagtens være glad". Kosmorama nr. 137: "John Glen om James Bond".

"Lovley Roger"

Fiona Fullerton tilføjede i Berlingske, at Roger Moore var "lovley", men at han måske selv havde fået lyst til at trække sig tilbage efter de hårde hug, han havde fået på grund af sin alder i den engelske presse.

PR FOR AGENT 007 I SKUDLINJEN

Pressevisning nr. 2

Den 7. august 1985 klokken 11.00 gled gardinet foran lærrede i Imperial i København fra, så det rigt fremmødte pressekorps fik en sidste mulighed for at vurdere Agent 007 i i skudlinjen. 
To dage senere skulle den have premiere over hele Danmark. Hvor fremgik af den udførlige liste over de 23 udvalgte biografer, som U.I.P vedlagde i pressematerialet i 1985.
Pressemateriale og indbydelse til screening den 7.8. 1985 i København.

Dansk Grace Jones

Københavns erhvervsliv fandt sin egen kommercielle vinkel på A View To A Kill.
Med en dansk Grace Jones look-a-like som blikfang blev der arrangeret modeshow med Bond-tema i Daels Varehus. Tidens førende kvindetøjs-forhandlere viste varerne frem. 
Ekstra Bladet skrev om den danske Grace Jones.

Breakfast a la Bond

Anført af Charlotte Bircow og hendes Dancing Models, tilsat en Breakfast James Bond, blev der fyret yderligere op under premiere-forventingerne.

DANMARKS PREMIERE PÅ AGENT 007 I SKUDLINJEN

Terrorbomber ved Imperial før premiere

Fredag den 9. august 1985 var en smeltevarm dag i København. Men det forhindrede ikke Imperial biografen i at bugne med mennesker.
Danmarkspremieren på Agent 007 i skudlinjen fandt sted atten dage efter, at Northwest Orient Airlines kontor på hjørnet af Imperial biografen i København var blevet ramt af et bombeangreb. Det havde dræbt én og kvæstet 25 andre mennesker.
Det første terrorangreb på dansk jord vidnede om, at en ny virkelighed var ved at banke på. Lige ved siden af det drømmeteater, der nu skulle køre Roger Moores fantasifulde kamp mod en gal industrifyrste, og hans forsøg på at udslette Silcon Valley.
Imperial anno 1985. Fra terror den 22.7 - til gallapremiere den 9.8 på Agent 007 i skudlinjen på 26. række.

Elektrisk stemning

"Lad mig tage rattet, James",  forkyndte et skilt i forruden på en udstillingmodel af Bond-filmens nyeste vogn, en hvid Jeep Chereokee, der stod udstillet i Imperials foyer.
Her kunne man også købe et eksemplar af et Commodore 64 spil, bygget over filmen. Det lancerede James Bond - 007 til computerspils-generationen. Spillet kostede 229 kroner. En billet til 2. aftenforestilling på 26. række i Imperial stod i den nette sum af 50. kroner.
Berlingske Tidende, tv, og Aktuelt anmeldte A view to a kills Commodore 64 i 1985.

Klappede i takt

Kl. 21. 00 var stemningen i biografen elektrisk. Bond-temaet blev mødt med hujende klapsalver, der kun blev større, da 007 under åbningens skijagt surfede afsted til tonerne af California Girls. Og da Duran Durans titelsang satte ind klappede publikum i takt.
Var man ikke allerede Bond-fan, blev man det den aften i 1985 ...

Herover: Pressemateriale fra den 14. Eon Bond-film. Foto: Cinematektet.

Computerspil i skudlinjen

Bonds eventyriske redning af Silicon Valley var vigtig for de computerchips, der for nogle allerede havde gjort A View To A Kills handling velkendt fra det spil, som blev sendt ud i juni 1985 på Commodore 64, Spektrum 48K og Enterprise 64. 
Ikke alle anmeldere var lige begejstrede. Men det var nyt, at Bond-brandet spredte sig til endnu et voksende medie, der kunne være med til at sælge filmen.

BOND I BIOGRAFEN

Spillede til februar

Agent 007 i skudlinjen åbnede i hovedstaden i Imperial den 9. august og spillede til den 19. september 1985, mens Palads Teatret holdt den på plakaten, indtil den 13. februar 1986.

Konkurrerede med sig selv

Dermed kom Roger Moores aktuelle Bond-film i 1985 til at spille overfor Lev og lad dø og resten af britens tidligere 007-meritter, der kørte videre i Palads biografens årskavalkade. Nu også med Sean Connerys Never Say Never Agan som en del af rækken.
I 1985 havde Connerys comeback film endnu ikke fået ry som "uofficiel".

AVIS-ANMELDELSER AF AGENT 007 I SKUDLINJEN

Kattens til chok

Og så kom film-kritikken. Horsens Folkeblad fandt, at de velkendte temaer stadig virkede i Agent 007 i skudlinjen - omend det største chok blev udløst af ... en kat.

Sløv bedstefar
Frederiksborg Amtsavis var man ikke overbevist om, at pigerne ville falde for Roger Moores bedstefar charme, og kedede sig bravt, indtil slutningens aktionoptrin på Golden Gate broen i San Fransisco.

Herover: Kolding Folkeblad: "Bare Bond". Midtjyllands Avis: "James Bond bare bedre og bedre". Frederiksborg Amtsavis: "Alt for afslappet". Horsens Folkeblad: "De gode og de grusomme".

"Ucharmerende grimrian"

"Flot, farlig og sjov", opsummerede Kolding Folkeblad filmen. Information mente dog, at skuespillerne var sløve mellem de store aktionscener, bortset fra Grace Jones, som var "den heltinde Bond har ventet på siden Ursula Andress".
Det sidste var Jyllands-Posten lodret uenig i. "Grace Jones er en ucharmerende grimrian", skrev avisen og kaldte Agent 007 i skudlinjen "middelmådig".

"Glad familiefar"
Helsingør Dagblad mente heller ikke, at Bond levede op til sin egen store tradition. "Christopher Walken ligner en glad familiefar, når han forsøger at grine ondt", lød dommen.

Herover: Helsingør Dagblad: "Bond er blevet gammel". Ekstra Bladet: "Han redder os for 14. gang". Jyllands-Posten: "Ældre, adstadig agent på farten". Information: "Bond - ren tegneserie".

"Kan lide ham, trods rynkerne"

"Alle de kendte numre er brugt før og virker en anelse skuffende, men det er ikke det samme som, at filmen er dårlig. Den er bare en anelse rutinepræget", lød dommen i Ekstra Bladet, der gav fire stjerner.
B.T. gav fem stjerner med begrundelsen: "Tempoet skrues stadig op ... og vi kan lide ham, selvom rynkerne begynder at melde sig", lød det om Roger Moore.

Ikke fuldt hus i Flensborg
Roger Moore nærmer sig alderen, hvor de fleste lader sig pensionere. Så er det ikke toværdigt, at han springer rundt som en gazelle og nedlægger damer på stribe", harcelrede Flensborg Avis om den 57-årige Moore
Anmelderen mente, at Agent 007 i skudlinjen havde stjålet sine aktionoptrin fra andre film - uden at det gjorde noget. Dog kunne filmen ikke trække fuldt hus i to sale i Flensborg efter klokken 23 ...

Herover: B.T.: "Agent 007 slipper fra alt med 00 sår". Sjællands Tidende: "Agent 007 er blevet en kliche uden facination". Flensborg Avis: "James Bond er tilbage med inspiration fra andre film".

"Ring til Balling"

"Det er ikke for denne film James Bond bliver husket", mente Sjællands Tidende og opfordrede Bond-magerne til at kontakte Erik Balling, der havde udvist flere idéer med sine film om Olsen-banden.

Ironi og charme
"Selvom A View To A Kill må være den dårligste Bond-film er der ingen grund til at tro, at folk ikke vil se den", skrev Weekendavisen, mens Kristligt dagblad var noget mere tilgivende: "Roger Moore udviser al den underfundige ironi og ironiske charme, som han har tilført rollen".

Herover: Weekendavisen: "Dårligste Bond, nogensinde". Berlingske Tidende: "Agent-show på retur". Kristligt Dagblad: "Alle vi sagligt afsindige".

Skandinaviske au-pair piger

"Tanya Roberts og de andre Bond-piger ser ud som om de er blevet engageret efter en annonce for skandinaviske au pair piger", skrev Politiken for hvem Christopher Walken var både bleg og mekanisk.

God gas
Mere medvind fik Agent 007 i skudlinjen i Vejle Amts Folkeblad, der mente, at det hele var "god gas". Også selvom Roger Moore ikke undgik en vis alderskritik.

Herover: Fyens Stifttidende: "Stadig et flot eventyr". Vejle Amts Folkeblad: "Bond holder normen". Aarhus Stifttidende:  "Så slemt er det nu ikke".

Varede helt til juledagene

"Her er ikke på nogen måde tale om en milepæl i filmhistorien, men klar uforpligtigende underholdning", mente Ringkjøbing Amts Avis, der betegnede Agent 007 i skudlinjen for et "Action mesterstykke".

Herover: Langå Bio, t.v, og Ringkøbing Bio fik Bond til byen ved juletid 1985. Ringkøbing Amts Dagblad :  "Action mesterstykke". Politiken: "James Bond er blevet kvabset og mekanisk".

Langsom distribution

At provinsbyerne visse steder måtte vente til 27. december 1985 med at få filmen på lærredet vidnede om, at tempoet i Agent 007 i skudlinjen gik væsentligt hurtigere end den daværende danske film-distribution.
Foto: Udklip Folketidende 1985/Fotograf ukendt. I Maribo vetede man også på Bond, der var programsat alle dage. På nær lørdag.

MERCHANDISE TIL AGENT 007 I SKUDLINJEN

Musikkonkurrence

J søndags-aktuelt to dage efter Danmarks-premieren på Agent 007 i skudlinjen i august 1985, kunne man vinde Duran Durans hit-musik og computerspillet fra Domark, som var bygget over filmen.
Søndagsaktuelt udlodede bl.a Duran Duran og John Barrys filmmusik - hvis man kendte Lazenby ...

George hvem ...?

Man skulle bare svare på om en vis George Lazenby nogensinde havde været med i en Bond-film?
langt fra meningmands bevidsthed lå den australske Bond altså stadig i 1985 ...
B.T. antydede at Bonds næste slag skulle stå på Den Lille Havfrue i København.

Bond og Den Lille Havfrue

Historien om, at København skulle danne ramme om den næste James Bond-film nægtede at dø. 
Den 14. september 1985 skrev B.T. nyheden, men denne gang bekræftet af instruktør John Glen. Han mente, at København var mere egnet end eksempelvis Wien. En udtalelse, der to år senere kunne have været interessant at forholde Glen, idet næste store Bond-pressemøde blev afholdt i den østrigske hovedstad ...
Verden måtte vente med at se 007 i en nervepirrende duel med skurken, udkæmpet på halen af Den Lille Havfrue

BOND I TV

Gemte Bond til efterårsferien

To måneder efter den danske premiere på Agent 007 i skudlinjen - og mere end fire måneder efter verdenspremieren - fandt DR ud af, at man havde lavet en reportage fra begivenheden i London.
Den blev programsat til skolernes efterårsferie, 15. oktober 1985.
Programmet var en ren gave for filmselskabet UIP, der efterfølgende forsynede biografannoncerne med ordlyden "Så du klippene i tv"
Både Roger Moore, Albert R. Broccoli, John Glen og Grace Jones blev interviewet sammen med Duran Duran. Af frygt for at blive beskyldt for at lave reklame havde DR valgt at holde programmet tilbage..
Den 15.10 1985 satte DR fokus på Agent 007 i skudlinjen. "Så du klippene", spurgte bioannoncerne.

Grace Jones contra Glargaard

Ekstra Bladet gav journalisterne i Gyngemosen tørt på over nyhedsforhalingen, men mindede også om, at de selv havde haft en sjov historie om Grace Jones liggende. 
Bladets underholdningsnestor Rud Koefoed havde nemlig engang haft Agent 007 i skudlinjens skurkinde en tur på diskotek i København, hvor hun bl.a. havde fået en sving-om med skuespilleren og natteravnen Poul Glargaard, dengang bedst kendt som Severinsen i DRs TV-julekalender, Jul i Gammelby.
Har Grace Jones endelig mødt sin overmand i Poul Glargaard?. Ekstra Bladet gav svaret i oktober 1985

Bond på bagsiden

Årbogen FILM 1985 markerede også Agent 007 i Skudlinjen.
Nicolas Barbano, der nu ikke længere kunne underholde fans i det lukkede James Bond blad, skrev sin kritik på en side, mens Moore selv prydede bagsien af bogen fra Carlsens Forlag.
Eddie Murphey henvist Bond til bagsiden af årbogen FILM 85.

Eddie på forsiden

Forsiden tilhørte den unge, rapkæftede Eddie Murphey, der havde været en af Bonds største konkurrenter i Frækkere end politiet tillader. Var det mon er tegn på, at Bond var ved at gå bag om dansen ...?