BOND I DANMARK

- I 2012

Bond som julefrokost

2012 markerede 50-års jubilæet for Bond-filmseriens debut. Mandeforskere, filmeksperter og reklamefolk blev trukket frem for at analysere 007-karakterens indflydelse på kønsopfattelse, tidsfænomener og branding gennem et halvt århundrede. "At se en Bond-film er lidt som at gå til julefrokost med venner og familie. Man ved, hvad de vil sige og gøre, men det er alligevel lidt anderledes fra gang til gang," sagde Palle Scantz Lauridsen, en af Danmarks store Bond-eksperter, i Berlingskes optakt til jubilæumsfilmen SKYFALL.

Herover: Berlingske "James Bond og mission vidensamfund". Berlingske: "Rundt om James Bond".

Med licens til at forske

Hvordan Bond-universet kunne anvendes i en politisk kontekst, demonstrerede Ralf Hemmingsen og Thomas Bjørnholm fra Københavns Universitet. I en kronik i Berlingske brugte de SKYFALLS storslåede panoramaskud over Shanghai og Skotland som metafor for behovet for også se forskningen i et større perspektiv. Hvis den vestlige verden skulle konkurrere med Kinas massive investeringer i fremtiden, erklærede Københavns Universitet sig klar til at træde ind som "agent i samfundets tjeneste" ved at styrke samarbejdet med danske virksomheder. Målet var at sikre øgede midler fra finansloven og fremme innovation og konkurrenceevne gennem vidensdeling og teknologiudvikling. Ben Whishaws Q kunne næppe have formuleret det bedre!

BOND PÅ BOG

Bonds danske islæt

For første gang i 50 år udkom også en bog om Bonds danske forbindelser. Forfatteren Jacob Wendt Jensen havde dog langtfra dem alle med på de 148 sider, Byens Forlag udgav. .
Politiken anmeldte de to nye danske bøger om Bond i 2012.

Moore på dansk

Alligevel gav Politiken bogen et hjerte mere end Sir Roger Moores værk, Bond om Bond, der blev oversat til dansk af Ursula Baum Hansen. I bogen berettede Moore lystigt om sin tid som 007 mellem et væld af lækre billeder, der alene af den grund var en købsårsag for fans.

DANSK PREMIERE PÅ SKYFALL

Kongelig dansk deltagelse

Hvor kongelige gæster havde været en del af de britiske Bond-premierer i England siden 1967, så man først et royalt par på den (konge)blå løber til SKYFALL i Danmark i 2012. Torsdag den 25. oktober indtog prins Joachim og prinsesse Marie Imperial, hvor guldsminkede modeller med 007-film-titler skrevet på kroppen tog imod ved galla-premieren. "Bond har været en god elev," jokede prinsen, der afslørede at have set alle filmene.
B.T.s galla-premiere dækning på SKYFALL. Indsat: Bond-bloggens billet til Imperial den 3.11. 2012.

Dobbelt 007 i Malling

Daniel Craigs Bond var dog ikke alene i Bond-ringen den 25. oktober 2012. I Malling Bio satte man simpelthen Sean Connerys Agent 007 i Ilden fra 1965 på plakaten for at varme op til det scoop, den lille østjyske biograf havde gjort, dagen derpå.
Malling Bios scoop blev beskrevet i en PR meddelelse. Indsat: Gensyn med Agent 007 i Ilden.

Jysk Bond-kultur

Fredag den 26. oktober åbnede SKYFALL nemlig i den 76 sæder store sal. Tiden, hvor de små danske provinser ville vente halve år på en ny 007-film var forbi. Med dresscode og middag på den nærliggende kro var signalet om en seriøs Bond-kultur i det jyske ikke til at tage fejl af.

BOND I BY-BILLEDET

007 overalt

Umulig at overse var også Bonds indtog i bybilledet i oktober/november 2012. Overalt i Danmark, men i særdeleshed i hovedstaden, gjorde kæmpereklamer opmærksom på SKYFALL. 
Foto: Fra Retpens site/Klik og se mere Bond eller bussen? Man kom let i tvivl i oktober 2012, hvor Retpens annoncer indtog bybilledet.

Bond'ismen dyrket

Berlingske udkom med en hel guide til, hvor man kunne udleve sin indre agent. Både i København og London. Med adresser på barer, skrædderier, ur-udstillinger og en dansk koncert med sangeren GOLDIE, der havde spillet skurken Bull i The World Is Not Enough i 1999, var det i den grad blevet muligt at dyrke Bond'ismen for både Hr. og Fru Danmark.

Herover: Berlingskes guide til gode 007-oaser i København og London. T.v: Sangeren Goldie gæstede Pumpehuset i København i 2012.

Herover: Også på Blu ray kunne man i anledning af 50 året for 007 film-serien få en ny, samlende boks med bonusmateriale om bl.a. SKYFALLs tilblivelse.

SKYFALL ANMELDELSER

Mod til fornyelse

"Mod fra producernes side til løbende fornyelse har sikret, at Bond har overlevet de sidste 50 år ", vurderede filmmediet EKKOs chefredaktør Claus Christensen, da MetroXpress bad ham forklare hvorfor 007 vedblev med at betage, trods skiftene tider. 
MetroXpress undersøgte om 007 ville forblive relevant to år ude i fremtiden.

Stjerneregn over SKYFALL

Dagen før Danmarkspremieren på SKYFALL indrykkede det danske filmselskab en annonce i flere danske dagblade, der samlede de første reaktioner på Bonds jubilæumsfilm. Aldrig havde en 007 været bedre modtaget blandt anmeldere landet over. "Aldrig før har man i en Bond-film set bare tilnærmelsesvis så meget klasseskuespil som her", lød det i Jyllands-Posten, der gav fem ud af seks stjerner.

Herover: Presseannonce om SKYFALLs modtagelse samt Jyllands-Postens anmeldelse fra 2012

"Bond ved, at han aldrig får kone og børn"
- Daniel Craig til B.T. i 2012

"007 er på ingen måde klar til pension", skrev B.T. og tildelte fem ud af seks stjerner til SKYFALL, som avisen i 2012 roste for at fremstille en verden, hvor der mellem gale cyperterroster og mangemillionærer, altid vil være plads "til en hårdkogt agent, der ved. hvornår man skal trykke på aftrækkeren, og hvornår man skal lade være". 
Daniel Craig selv supplerede med kommentaren om, at Bond ved, at han lever i en farlig verden, hvor folk tæt på ham dør. 
"Bond ved, at han aldrig får kone og børn", sagde Craig til B.T.
B.T. fremhævede, at det kvindelige publikum så Bond græde i SKYFALL. Det mandlige gjorde ikke.

"En rigtig film"

I Politiken skrev Kim Skotte, at SKYFALL malkede mytologien, hyldede traditionen, samtidig med at den frygtløst vendte nye blade i Bond-bogen". Resultatet var, at det ikke bare var endnu en Bond-franchise film, men "en rigtig film. En actionfilm. Og en rigtig flot en af slagsen".

Højt på Bond-himlen
I  Berlingske påpegede man den subtile navnelighed mellem Bond-pigen Severine og den macocistiske hovedperson i Sacher-Masochs roman VENUS IN FURS, som man så som et nik til den seksuelle amoral, som serien havde dyrket siden Connerys dage. 
Avisen mente, at Daniel Craigs sammenbidte  og realistisk patinerede Bond havde en stor ære i at SKYFALL var sendt højt op på Bond-himlen.

Herover: Politiken: "007 XL - nu med grå skægstubbe". Berlingske: "Nye boller på Bond". MetroeXpress: "Storladen, fuld af overskud og med en tilpas slem skurk". Ekstra Bladet: "Det' bare Bond".

Uhyggelig god skurk

MetroXpress anmelder gav fem ud af seks stjerner og roste det faktum, at Bond-serien med Daniel Craig var gået "fra at være spionfilm med den mest nødvendige dialog i korte, præcise scener til at være mere komplekse og helstøbte actionfilm". Mens Ekstra Bladet med fire stjerner var den mindst imponerede i anmelderkorpset. Avisen fandt, at to og en halv time var at strække den en anelse i smokingen, men fremhævede Javier Bardems skurk for at være "uhyggelig god", trusselbillederne for at være "på højde med samtiden" og handlingsforløbet for at være "glimrende, eksplosiv underholdning".

Herover: Politikens tillæg fra 2012 med bidrag af bl.a. Brian Iskov og Kurt Thorsen.

Bond-pige efter Kurt Thorsens smag

I Politiken sammenlignede redaktør Michael Bo den nye Bond-stil med Christopher Nolans Batman og James Camerons Avatar og konstaterede, at 007 blot ville underholde. 
"Hvor Nolan mener at lave Shakespeares og Kierkegaards samlede værker formummet i sort flagermusedragt, er agent 007 bare for cool - og blot for sjov," skrev han. Politikens tillæg havde også selv et par sjove vinkler. For udover et indsigtsfuldt interview med caster Debbie McWilliams, der afslørede at have beset både Birgitte Hjort Sørensen og Marijanna Jankovic som potentielle, danske Bond-piger, lod man også den detroniserede byggematordor og storsvindler Kurt Thorsen kåre sin favorit-Bond-babe. Charmøren ville gerne lægges i benlås af Famke Jansens Xenia Onatopp fra GoldenEye.

BOND MUSIK I DANMARK