BOND I DANMARK

- I 2012

Bond som julefrokost

2012 markerede 50-års jubilæet for Bond-filmseriens debut. Mandeforskere, filmeksperter og reklamefolk blev trukket frem for at analysere 007-karakterens indflydelse på kønsopfattelse, tidsfænomener og branding gennem et halvt århundrede. "At se en Bond-film er lidt som at gå til julefrokost med venner og familie. Man ved, hvad de vil sige og gøre, men det er alligevel lidt anderledes fra gang til gang," sagde Palle Scantz Lauridsen, en af Danmarks store Bond-eksperter, i Berlingskes optakt til jubilæumsfilmen SKYFALL.

Herover: Berlingske "James Bond og mission vidensamfund". Berlingske: "Rundt om James Bond".

Med licens til at forske

Hvordan Bond-universet kunne anvendes i en politisk kontekst, demonstrerede Ralf Hemmingsen og Thomas Bjørnholm fra Københavns Universitet. I en kronik i Berlingske brugte de SKYFALLS storslåede panoramaskud over Shanghai og Skotland som metafor for behovet for også se forskningen i et større perspektiv. Hvis den vestlige verden skulle konkurrere med Kinas massive investeringer i fremtiden, erklærede Københavns Universitet sig klar til at træde ind som "agent i samfundets tjeneste" ved at styrke samarbejdet med danske virksomheder. Målet var at sikre øgede midler fra finansloven og fremme innovation og konkurrenceevne gennem vidensdeling og teknologiudvikling. Ben Whishaws Q kunne næppe have formuleret det bedre!

Hyldet i det royale ugeblad

På BILLED-BLADET afsatte redaktionen også hele ti sider til det store Bond-jubilæum. Bladet udkom den 4. oktober 2012, dagen før den første officelle Bond-dag. Forfattet af Bond-bloggens nuværende bestyrer blåstemplede Danmarks royale ugeblad, Hendes Majestæts hemmelige tjener i en fortælling, der både dækkede 007-stjernernes privatliv og seriens historiske udvikling gennem 50 år.
Billed-Bladet beskrivelse af Bonds 50 årige filmhistorie manglede kun et foto af Ian Fleming.

BOND PÅ BOG

Bonds danske islæt

For første gang i 50 år udkom også en bog om Bonds danske forbindelser. Forfatteren Jacob Wendt Jensen havde dog langtfra dem alle med på de 148 sider, som Byens Forlag udgav. .
Politiken anmeldte de to nye danske bøger om Bond i 2012.

Moore på dansk

Alligevel gav Politiken bogen et hjerte mere end Sir Roger Moores værk, Bond om Bond, der blev oversat til dansk af Ursula Baum Hansen. I bogen berettede Moore lystigt om sin tid som 007 mellem et væld af lækre billeder, der alene af den grund var en købsårsag for fans.
Med den mest kedelige forside nogensinde forsøgte Turbulenz at sælge en ny Bond-roman i 2012.

Forsinket Bond-roman

Den 30. september 2012 fik Forlaget Tubulenz også publiceret Jeffery Deavers Bond-roman CARTE BLANCHE i Danmark. 
Bogen var blevet lanceret på St Pancras International Station i London den 28. maj 2011, hvor kommandosoldater leverede de første eksemplarer i en aktion, der involverede rapelling, en hurtig bil og en Bond-pige på en motorcykel.  

Elsker død
Den danske oversættelse af de 443 sider stod Tim K. Christensen for. I historien gav Deavers et moderne bud på Flemings helt, der nu havde kvittet smøgerne i sin kamp mod Severan Hydt, en affaldsentreprenør, der elsker døde mennesker, som var de guld.  
"Langt bedre end de fleste tidligere udgivelser, og giver mindelser om Ludlums serie om Jason Bourne," skrev Steffen Gordon Nielsen fra Bibliotekernes vurdering om historien, der handler om et terrorangreb, der sender Bond fra Serbien til Dubai og Sydafrika med "Carte Blanche" – fuldstændig frihed til at udføre sit opdrag.

BOND I BIOGRAFEN

Gensyn med Connerys 007

Frihed til at hylde en 50 år gammel klassisker tog CinemaxX sig også, da biografen på Fisketorvet satte Agent 007 - Mission: Drab op. Kopien var dog væsentligt forbedret fra versionen, der første gang havde været vist i Danmark i april 1963. 
Fotomontage: Bond-bloggen.dk CinemaxX classic blev et begreb, der i særdelhed tilgodeså 007-filmene.

Varmede lærredet op

Med restaureret billede i 4K fra Lowry Digital Images stod Sean Connerys Bond skarpere end nogensinde, og varmede således lærredet op til Danmarks-premieren på den 23. Eon film, SKYFALL, der åbnede over hele landet den 26. oktober 2012.

DANSK PREMIERE PÅ SKYFALL

Kongelig dansk deltagelse

Hvor kongelige gæster havde været en del af de britiske Bond-premierer i England siden 1967, så man først et royalt par på den (konge)blå løber til SKYFALL i Danmark i 2012. 
Torsdag den 25. oktober indtog prins Joachim og prinsesse Marie Imperial Bio i København, hvor guldsminkede modeller med 007-film-titler skrevet på kroppen, tog imod ved galla-premieren. "Bond har været en god elev," jokede prinsen, der afslørede at have set alle filmene.
B.T.s galla-premiere dækning på SKYFALL. Indsat: Bond-bloggens billet til Imperial den 3.11. 2012.

Neondans

Som traditionen bød var der også linet op til et show på Imperials scene. Men nær så langt som ved Bonds 40 års jubilæm samme sted blev det nu ikke. Med filmstart kl. 22.30. var spændingen i forvejen trukket til bristepunktet. Men til tonerne af Mobys udgave af Bond-temaet fik en udsolgt sal en koreografi med neonlysende dansere, der så ud som var de landet fra en anden planet. 
Hvad det så havde med filmen at gøre ... 

Dobbelt 007 i Malling

Daniel Craigs Bond var ikke alene i Bond-ringen den 25. oktober 2012. 
I Malling Bio satte man nemlig Sean Connerys Agent 007 i Ilden fra 1965 på plakaten for at varme op til det scoop, den lille østjyske biograf havde gjort, dagen derpå.
Malling Bios scoop blev beskrevet i en PR meddelelse. Indsat: Gensyn med Agent 007 i Ilden.

Jysk Bond-kultur

Fredag den 26. oktober åbnede SKYFALL nemlig i den blot 76 sæder store sal. Tiden, hvor små danske provinser ville vente halve år på en ny 007-film var forbi. Med dresscode og middag på den nærliggende Malling kro var signalet om en seriøs Bond-kultur i det jyske ikke til at tage fejl af.
Udklik fra Lokalt Indblik/Klik og læs mere I Vesthimmerland bandt man også butterflyen for Bond - et særsyn på de kanter.

Butterfly i Løgstør

Kulturen blev understreget i Løgstør. Unge som ældre på egnen iførte sig butterfly, og tog til en specielt arrageneret herreaften med præmier i byens lokale biograf, hvor de fik et smugkig på SKYFALL, dagen før resten af Danmark. Jow-Jow.

BOND I BY-BILLEDET

007 overalt

Umulig at overse var også Bonds indtog i bybilledet i oktober/november 2012. Overalt i Danmark, men i særdeleshed i hovedstaden, gjorde kæmpereklamer opmærksom på SKYFALL. 
Foto: Fra Retpens site/Klik og se mere Bond eller bussen? Man kom let i tvivl i oktober 2012, hvor Retpens annoncer indtog bybilledet.

Bond'ismen dyrket

Berlingske udkom med en hel guide til, hvor man kunne udleve sin indre agent. Både i København og London. Med adresser på barer, skrædderier, ur-udstillinger og en dansk koncert med sangeren GOLDIE, der havde spillet skurken Bull i The World Is Not Enough i 1999, var det i den grad blevet muligt at dyrke Bond'ismen for både Hr. og Fru Danmark.

Herover: Berlingskes guide til gode 007-oaser i København og London. T.v: Sangeren Goldie gæstede Pumpehuset i København i 2012. Omega Seamaster indtog bl.a. Magasin på Kgs. Nytorv.

Bond til fladskærmen

Men man kunne selvfølgelig også investere i den nye 50 års Blu-ray boks, som blev sendt ud med alle titlerne, minus Never Say Never Again og Casino Royale fra 1967. 
Med timevis af ekstra-materiale, herunder en dokumentar om den i 2016 afdøde Sir Ken Adams futuristiske design, samt SKYFALL optakt, var der rigeligt at Bond'e med foran de fladskærme, der var blevet hustandenes nyeste dille i 2012.

Herover: Også på Blu ray kunne man i anledning af 50 året for 007 film-serien få en ny, samlende boks med bonusmateriale om bl.a. SKYFALLs tilblivelse.

SKYFALL ANMELDELSER

Mod til fornyelse

"Mod fra producernes side til løbende fornyelse har sikret, at Bond har overlevet de sidste 50 år ", vurderede filmmediet EKKOs chefredaktør Claus Christensen, da MetroXpress bad ham forklare hvorfor 007 vedblev med at betage, trods skiftene tider. 
MetroXpress undersøgte om 007 ville forblive relevant to år ude i fremtiden.

Stjerneregn over SKYFALL

Dagen før Danmarkspremieren på SKYFALL indrykkede det danske filmselskab en annonce i flere danske dagblade, der samlede de første reaktioner på Bonds jubilæumsfilm. Aldrig havde en 007 været bedre modtaget blandt anmeldere landet over, og ... "Aldrig før har man i en Bond-film set bare tilnærmelsesvis så meget klasseskuespil som her", lød det i Jyllands-Posten, der gav fem ud af seks stjerner.

Herover: Presseannonce om SKYFALLs modtagelse samt Jyllands-Postens anmeldelse fra 2012

"Bond ved, at han aldrig får kone og børn"
- Daniel Craig til B.T. i 2012

"007 er på ingen måde klar til pension", skrev B.T. og tildelte fem ud af seks stjerner til SKYFALL, som avisen i 2012 roste for at fremstille en verden, hvor der mellem gale cyperterrorister og mangemillionærer altid vil være plads til en hårdkogt agent, der ved, hvornår man skal trykke på aftrækkeren, og hvornår man skal lade være. 
Daniel Craig selv supplerede med kommentaren om, at Bond ved, at han lever i en farlig verden, hvor folk tæt på ham dør. "Bond ved, at han aldrig får en kone og børn". En udtalelse, ingen hang sig så meget i dengang ....
B.T. fremhævede, at det kvindelige publikum så Bond græde i SKYFALL. Det mandlige gjorde ikke.

"En rigtig film"

 I Politiken skrev Kim Skotte, at SKYFALL malkede mytologien, hyldede traditionen, samtidig med at den frygtløst vendte nye blade i Bond-bogen. Resultatet var, at det ikke bare var endnu en Bond-franchisefilm, men "en rigtig film. En actionfilm. Og en rigtig flot en af slagsen".

Højt på Bond-himlen
I Berlingske påpegede man den subtile navnelighed mellem Bond-pigen Severine og den masochistiske hovedperson i Sacher-Masochs roman VENUS IN FURS, som man så som et nik til den seksuelle amoral, som serien havde dyrket siden Connerys dage. Avisen mente, at Daniel Craigs sammenbidte og realistisk patinerede Bond havde en stor ære i, at SKYFALL var sendt højt op på Bond-himlen.

Herover: Politiken: "007 XL - nu med grå skægstubbe". Berlingske: "Nye boller på Bond". MetroeXpress: "Storladen, fuld af overskud og med en tilpas slem skurk". Ekstra Bladet: "Det' bare Bond".

Uhyggelig god skurk

MetroXpress anmelder gav fem ud af seks stjerner og roste det faktum, at Bond-serien med Daniel Craig var gået "fra at være spionfilm med den mest nødvendige dialog i korte, præcise scener til at være mere komplekse og helstøbte actionfilm". Mens Ekstra Bladet med fire stjerner var den mindst imponerede i anmelderkorpset. 
Avisen fandt, at to og en halv time var at strække den en anelse i smokingen, men fremhævede Javier Bardems skurk for at være "uhyggelig god", trusselbillederne for at være "på højde med samtiden" og handlingsforløbet for at være "glimrende, eksplosiv underholdning".

Herover: Politikens tillæg fra 2012 med bidrag af bl.a. Brian Iskov og Kurt Thorsen.

Bond - blot for sjov

I Politiken sammenlignede redaktør Michael Bo den nye Bond-stil med Christopher Nolans Batman og James Camerons Avatar og konstaterede, at 007 blot ville underholde. 
"Hvor Nolan mener at lave Shakespeares og Kierkegaards samlede værker formummet i sort flagermusdragt, er agent 007 bare for cool - og blot for sjov," skrev han.
Foto:MGM/DFI/Hjort Sørensen homepage/klik og se. Hjort Sørensen og Jankovic var mulige Bond-babes. Kurt Thorsen foretrak Onatopp fra GoldenEye.

Byggematadorens Bond-babe

Politiken havde yderligere sjove vinkler. Udover et indsigtsfuldt interview med caster Debbie McWilliams, der afslørede at have beset både Borgens Birgitte Hjort Sørensen og Livvagternes Marijanna Jankovic som potentielle, danske Bond-piger, lod man nemlig den detroniserede byggematordor og storsvindler Kurt Thorsen kåre sin favorit-Bond-babe. Charmøren ville gerne lægges i benlås af Famke Jansens Xenia Onatopp fra GoldenEye.

BOND MUSIK

Analyse af Bond-sangene

I Berlingske bad man Henrik Marstal fra Det Rytmiske Musikkonservatorie analysere tradtionen bag Bond-sangene. Han glædede sig over, hvordan de igennem årene havde fået film- og musikbranchen til at finde sammen i en vild synergi. Ikke mindst valget af sangerinden Adele appellerede til familiesegmentet, og bragte Bonds lyd ud til millioner af nye lyttere, vurderede eksperten.
Fotomontage: Bond-bloggen.dk/rmc/klik for mere. Berlingske spurgte Henrik Marstal, hvordan en Bond-sang får succes.

Fødte før premieren

Adele havde sunget sangen, mens hun var gravid. Da hun nedkom med sønnen Angelo den 19. oktober 2012 var hun derfor ikke med på den røde løber, da SKYFALL fik royal verdenspremiere i London den 23. oktober 2012.

DANSKE BOND INTERVIEWS

Emotionel Bond

For at kaste yderligere nuancer over SKYFALL tog Politiken turen til London, hvor Daniel Craig sad klar i et jakkesæt, der fremhævede hans muskulatur: "Bond kan ikke spilles som Hamlet. Folk siger om SKYFALL, at den viser en mere emotionel Bond. Det er jeg ikke enig i. Det er historien der er mere emotionel. Ikke måden jeg spiller ham", lød statementet fra skuespilleren.
Politikens interview med Craig og Javier Bardem afslørede også nogle homoerotiske temaer i filmen.

Følelse af skrøbelighed

Overfor Berlingske Tidende uddybede Craig den emotionelle vinkel på Bond. "Hvis jeg er dybere i mit spil, så er det fordi jeg har baseret min rolle på et mere nuanceret manuskript"
Avisen tilføjede for egen regning, at "uanset om Bond er en drømmeudgave af os selv, så er den økonomiske krise - og den deraf følgende globale følelse af skrøbelighed  - ikke gået ham ram forbi".

Herover: Jacob Wendt Jensens analyse af Bonds nye, emotionelle tilstand blev i Berlingske krydret med interviews med Daniel Craig og Javier Bardem. 

BOND PÅ UDSTILLING

Skandinaviens Bond

Økonomisk krise eller ej, var Bond stadig en inspirationskilde til et sjovere liv for mange. I Nybro fandt Politiken f.eks. frem til Sveriges egen James Bond. Egentlig hed han Gunnar Schäfer, men da hans far havde forladt ham, da han var lille, havde han istedet fundet trøst og vejledning i Ian Flemings romaner, og endt med at blive inspireret, at han nu havde taget navn efter forfatterens kreation, og åbnet Skandinaviens største James Bond museum i sin garage.

Herover: Bond-samler Knud Braagaard havde fået en Lotus Esprite a la Roger Moore i For Your Eyes Only med på sin udstilling. Man kan se flere billeder af den på Bond-collector.dk.  eller ved at klikke på fotoet.  T.h: Politikens historie om Sveriges Bond, hvis museum i Nybro kan ses her.

Lotus lige i øjet

I City 2 i Høje Taastrup kunne den danske Bond-collector Knud Braagaard dog også godt være med. I anledning af SKYFALL premieren udstillede han igen et stort udvalg af sine effekter, og havde sågar fået en kopi af For Your Eyes Onlys Lotus Esprite kørt ind som eyecatcher. Desværre holdt den der ikke, den dag TV-Glad kom forbi for at vurdere Bond gennem 50 år, herunder:

Stor, større ... Bond

Der gik ikke mange uger før overvældende resultater kunne måles. 
SKYFALL blev simpelthen den bedst sælgende Bond-film i Danmark nogensinde. 
Så befippet blev Film og distributionschef Sune Lind Thomsen i 2012 over resultatet, at han kom til at rode lidt rundt i titlerne på de tidligere Bond-topscorere, da B.T. kontaktede ham. 
Det var således ikke Octopussy fra 1983, men Spionen der elskede mig fra 1977, der før Craig kom til havde haft den tidligere registrerede 007-rekord i solgte billetter.

Herover: Både Jyllands-Posten og B.T. bragte historierne om SKYFALLS succes.

Større end Batman

Men opgørelsen var akademisk, al den stund Dansk Statestik ikke havde ført regnskab før 1976. Hvad der kunne konstateres var, at listen over de bedst sælgende film i Danmark 2012 så således ud, ifølge Dansk Statestik.

SKYFALL 869.985 billettter.
Hvidstensgruppen: 764.516 billetter.  
Den Skaldede frisør: 631.953 biletter
The Dark Knight Rises: 567.818 billetter.

Bond vandt billetkonkurrencen, men danskerne kunne også godt lide Brosnan og Dyrholm i 2012

Licens til TV2

Det hele blev summet af TV2, der den 30. december kårede Årets største øjeblikke. Værterne Cecilie Frøkjær, Johannes Langkilde og Morten Ankerdal var i 007-stemning, og indtog Operaen i København som frømænd i selskab med en gæst, som havde et vist kvindetække. Hvem kan ses på videoen herunder: