BOND I DANMARK

- i 1984

Octopussy på video

I Danmark stod året 1984 i Sean Connerys tegn, da skotten genkomst som 007 i Never Say Never Again stod for døren, men på videomarkedet truede Roger Moore konkurrenten. De første VHS kopier af Octopussy kunne lejes på alt fra tankstationer, slikkiosker og video-udlejningsbutikker. Nogle ovenikøbet uden dansk tekst.
Den første videoudgave af Octopussy på det danske marked anno 1984.

Connery i dansk tv

Med Sean Connery som hovedattraktion lavede TV-Avisens Lone Kühlmann i 1984 årets store Bond-scoop ved at få manden selv i tale. 
"Den første Bond-film, som jeg så var Agent 007 jages. Jeg husker, hvor smukke kvinderne var, og at jeg tænkte, at de var betydeligt ældre end end jeg. Nu har jeg set Never Say Never Again, og jeg tænker det samme - blot at kvinderne nu er betydeligt yngre end jeg. Siger det noget om mænd og kvinders rolle i samfundet?", lød åbningsspørgsmålet.
Det var første gang, skotten medvirkede i et interview på dansk tv og DR havde timet det til selve premiere-weekenden på Never Say Never Again i Danmark, den 20. januar 1984.
Lune Kühlmann tager sig kælent til halsen, under interviewet med Connery i 1984.

Et scoop på DR

Trommeskindene, der annoncerede Sean Connerys store 007-comeback var blevet slået på med tiltagende volumen, siden oktober 1983. Never Say Never Again havde verdenspremiere den 7. oktober 1983 i USA, og åbnede i England den 14. december.
Danske ugebladsreportere blev inviteret til Monaco, hvor velgørenhedspremieren blev afviklet. Det kom der farverige reportager ud af. Men til den danske premiere var meget af pr-krudtet brændt af i spalterne, uden et betalende dansk publikum endnu havde haft lejlighed til at se filmen. TV-AVISENs interview med manden selv var derfor et gedigent scoop.

(Se uddrag herunder)

Kühlmann i falset ...

Connery talte om hvordan han havde overvejet at spille rollen uden sin toupé, og om hvordan hans eget udseende havde hjulpet ham igennem til sine første roller. 
Da den 53-årige superstar begyndte at tale om sex, gik en tydeligt betaget Kühlmanns stemme helt op i falset ...

OPTAKT TIL NEVER SAY NEVER AGAIN

22 biografer til Bond

Den danske presse fik først lejlighed til at se Never Say Never Again den 16. januar 1984 kl. 11.00 i Imperial.
Fem biografer i Storkøbenhavn og sytten i provisen (!) skulle efterfølgende vise den.

Herover: Pressen blev inviteret til anmelder-premiere den 16. januar 1984. T.h. PR-sheet og premiere-liste for Never Say Never Again i Danmark. Herunder: Pressemateriale og plakat fra Warner og Metronome Film ApS.

Connery i kamp med sig selv

.Med Axel Strøbye og Hanne Borchenius i en stram tango på den røde løber i Palads åbnede filmen med galla-premiere den 20. januar 1984. De to skuespillere var blandt aftenes mest prominente gæster til en fest for 1.500 mennesker, der fortsatte i Daddys Dance Hall, under biografen.
 Billed-Bladet stod for afviklingen og havde foruden mad og drinks, arrangeret en konkurrence om, hvem af de tilstedeværende herrer, der lignede Sean Connery mest. Vinderen af en Tjæreborg-rejse til London blev Henning Rovsing Olsen, daværende chefredaktør på ugebladet Søndags-B.T, der dog undlod at indløse den eftersom bladene lå i samme mediehus. 
Foto: Arkiv.dk og BILLED-BLADET. Billed-Bladets historie om den danske Bond, samt note om den danske 007-fanclub.

Konkurrerede med sig selv

Never Say Never Again blev på Imperials lærred indtil den 1. marts 1984, men Palads kørte den videre indtil den 30. august 1984.
Det betød at Sean Connery anno 1984 i perioden kom til at konkurrere direkte med sig selv, som Bond anno 1960 og 1971, idet Palads Teatrets årlige Bond-kavalkade også kørte videre.
Som det fremgår af følgende program i Palads 1984 lå Never Say Never Agains danske premiere den 20. januar 1984 direkte overfor repremieren på Roger Moores Lev og Lad dø, der blev vist fra 16-22. januar. mens man i februar 1984 også kunne se Agent 007 i ilden - filmen, som Never Say Never Again byggede på.
Never Say Never Again spillede direkte overfor to af Eons største 007 film i Palads 1984.

Glædede sig til gensyn

Eftersom mange danske skribenter ikke havde set Never Say Never Again, da forhåndsomtalerne skulle laves blev de baseret på, hvad de amerikanske og engelske aviser havde skrevet. Selv biograf annoncerne havde anmeldelser fra Chicago Tribune.
Men navnlig Sean Connery så flere i det danske pressekorps frem til at skulle gense som Bond. 
Det fremgik tydeligt af artiklerne i Politiken, Weekend-avisen og Jyske Vestkysten.

Herover: Jyske Vestkysten rapportede under overskriften "Aldrende James Bond tilbage i fin form" om brølende jubel i Kosmorama i Aarhus ved folks gensyn med Connery. "Man skal aldrig sige aldrig", skrev Weekendavisen og hyldede Connerys comeback, mens Politiken stillede skarpt på Klaus Maria Brandauers skurk med overskriften, "Nu er Bond atter Bond".

Hvem foretrak publikum?

Reaktionen fra publikum optog også Aktuel Reportage, der spurgte i en biograffoyer, hvilken 007 stjerne, der rangerede højest hos publikum anno 1984. "Selv i biografen raser Bond-krigen ... vi forlod skyndsomst foyeren, inden de forskellige fans kom op og slås", lod det i reportagen, der antydede en overvægt af Connery tilhængere.

Herover: Adspurgte biografgæster vaklede lidt i troen, men ingen nævnte George Lazenby som den bedste Bond overfor Aktuel Rapportage i 1984.

Rapport hyldede Connery

"Når vi ser Sean Connery i aktion, ryster vi hovedet af folk, der vil drømme om at lade ham spille andet end commander Bond", skrev Filmrapport i deres stort opsatte foromtale af Never Say Never Again. Som så mange fungerede den som glorificeret pr for den originale 007 på Roger Moores bekostning.

Herover: Rapports anmeldelse var en syngende lovprisning af Sean Connerys 007.

AVIS ANMELDELSER AF NEVER SAY NEVER AGAIN - 1984

Godt skuespil

Applausen gjaldede også i Politiken, der dårligt vidste om man skulle fremhæve Connery eller filmens skurk, spillet af østrigske Klaus Maria Brandauer for bedste præstation i Never Say Never Again. Eneste anke var spilletiden på to timer og fjorten minutter.

Ken Adam for dyr til fattigfirserne

Information savnede Ken Adams kulisser "der nok er for dyre til fattigfirserne", og at Sean Connery indimellem virkede lidt fraværende, men fandt ham bedre end "den livløse dressman Roger Moore"
Kalundborg Folkeblad nød, at der trods Connerys alder ikke var pillet ved myten om, at han stadig kunne redde hele verden, mens Herning Folkeblad ikke fandt meget nyt i suppen. Bortset fra grå hår.

Herover: Ekstra Bladet:  "En 007 bliver 53".  Kalundborg Folkeblad: "Bond er bare bedst". Berlingske Tidende: "Bondmanship for fans". Politiken: "007 frelser verden"

Åndenød og hængevom

"Never Say Never Again kunne have været bedre, hvis Connery havde spillet Bond med åndenød, hængevom og briller", skrev Ekstra Bladet, men indrømmede, at det var skægt og hyggeligt at se ham tilbage som en garvet veteran. Særligt kamera-arbejdet af Douglas Slocombe fremhævede avisen, som værende ligeså godt "som det han lavede i Nærkontakt af tredje grad" - en film, der blev fotograferet af Vilmos Zsigmond ...

Bond ikke for børn

"Børn under 12 skal ikke slæbes i biografen til denne film", advarede Land og Folk, der ellers mente at Connery  i særdeles var i veloplagt form i Never Say Never Again, "hvor han beviser at Bond naturligvis også kan danse tango".

Herover: Jyllands-Posten: "Den ægte Bond er tilbage". Fyens Stifttidende: "Den rene vare". Land og Folk: "Veloplagt Bond". Herning Folkeblad: "Bond som i de gode gamle dage". Information: "Sean Connnery genindkaldt".

En vittig perle

Fyns Stifttidende mente ikke, at man behøvede være gemmalog for at se, at en Bond-film med Sean Connery er en ædelsten i forhold til én med Roger Moore. Men avisen fremhævede også resten af skuespillerne for glimrende præstationer. Også Jyllands-Posten var af den holdning, at det vittige niveau med Connery var blevet hævet.

Velsignet af Kim Schumacher

Speed-snakkeren Kim Schumacher gav også filmen sin velsignelse - og blåstemplede den dermed for hele den unge genration, der i 1980erne lyttede til hans stemme mindst en gang om ugen på P3.
I Amtsavisen Randers satte man spørgsmålstegn ved om Connerys tilbagevendende Bond stadig var mandschauvinist. "Ofte er det jo damerne der jagter ham", skrev avisen og fremhævede, at historien om farlige atomvåben i de forkerte hænder nok var fiktion, men at truslen i den nyopblussede koldkrig i 1984 såmænd godt kunne lure om hjørne

Herover: Jyske Tidende, Kolding: "Charmøren er tilbage". Amtsavisen Randers: "Bond kan endnu". Det Fri Aktuelt: "Gamle Bond er tilbage med et glimt i øjet".

Hyggelig mandschauvinist

Århus Stifttidende var ikke i tvivl om, at Connery stadig var grænseløst mandshavinistisk, men at man kunne holde det ud på grund af hans gammeldags, hyggelige facon med megen selvdistance.

Nok er nok
Jydske Tidende i Kolding fandt også Connery charmerende, men mente ikke at Never Say Never Again skilte sig meget ud fra tidens øvrige aktion-film, og foreslog, Connery at sige at, nok nu var nok.

Herover: B.T.: "Sean Connery alligevel vokset fra 007-rollen". Århus Stifttidende:"Så er han tilbage".

Savnede Octopussy

"Sandt at sige er det nu pludselig Roger Moore og de virkelig højtflyvende, lavtrammende løjer fra f.eks. Octopussy, anmelderen er kommet til at savne", skrev B.T. 
Som en af de få, mente avisen at Connery var vokset fra rollen, men tildelte alligevel Never Say Never Again 4 stjerner - det samme som avisen gav Moores seneste 007-film.

BOND PÅ VIDEO

To fanbaser

De få negative kommentarer afspejlede den diversitet, der medio 1980erne havde bredt sig i fankredse. Ældre anmeldere synes at favorisere Connery, men Moore havde sikret sig sin yngre fanbase. Hvilket kunne ses på salgstallene.
Foto: Videocover fra 1984. @Bond-bloggen.dk Never Say Never Again udkom på VHS i Danmark i foråret 1984.

Solgte mindre end Moore

I Danmark gik Never Say Never Again ikke nær så godt som Octopussy. Den solgte 577.408 billetter. Det var mere end årets største konkurrent, Indiana Jones og templets forbandelse med 516.757 solgte adgangstegn. Men stadig små 200.00 mindre end Octopussy, og næsten et fald på 300.000 i forhold til Moores Moonraker og For Your Eyes Only
Videoens indmarch kan have påvirket salget. Never Say Never Again blev da også sendt ud på Metronome - i stereo - endnu før filmen havde spillet færdig i de danske provinsbiografer i april 1984.

BOND SOM TEGNESERIE

Moore på omslaget

På grund af deadlines kom James Bond bladet også lidt på bagkant med deres omtale af Never Say Never Again.
Bladet udkom med nr 4. den 21. februar 1984. En Roger Moore look-a-like prydede coveret. Men en måned efter, at filmen var i biograferne kunne Nicolas Barbano kun lave en generel orientering om Never Say Never Again.
Bond blad nr. 4 med Octopussy fotos. Operation Burma viste hvordan Bond klarede en tiger med en giftpil i sit bæltespænde - uden et Si-it

En outsider?

Ét spørgsmål lod Barbano dog stå, nemlig om Never Say Never Again i fremtiden ville placere sig som en mærkværdig outsider a la Feldmans Casino Royale fra 1967. 
Fordi den var lavet af andre producenter end Team Broccoli. Eller om den ville blive den bedste Bond af dem alle.
Barbano orienterede om filmen en måned efter dens premiere i Danmark.

Anmeldt over to numre

Den detaljerede gennemgang af Never Say Never Again måtte fans vente indtil den 15. maj 1984 med at læse. 
Men så foldede James Bond bladet også Barbanos lidt lunkne anmeldelse ud over to numre.
 Sidste halvdel kunne læses i nummer 6, der udkom den 21. august 1984. Men forsiderne på Bond-tegneserien gjorde absolut intet for at fortælle om den omfattende Bond-artikel i bladene, der i løbet af tre måneder også steg fra 7,95 til 8,45. kr. Og på begge forsider var det ikke Connery, men Roger Moores lighed, der solgte James Bonds image.

Herover:: James Bond bladet nr. 5 og 6 fra 1984 med Moores lighed på forsiden. Historierne Likvider Bond og Den hvide død var nytegnede historier. Foto: Faraos cigarer.

Moore for syvende gang

Fire dage før Bond-blad nr 6 udkom med Moore som 007 på forsiden blev det slået fast, at mandens image på film også stadig ville blive fremstillet af den britiske veteran.
Fredag den 17. august 1984 tonede Moore selv frem i hvid smoking i B.T. på Chantilly-slottet ved Paris, hvor A view to a kill skulle indspilles. Octopussys sluttekster havde ellers annonceret titlen som Ian Fleming havde skrevet den i sin novelle. Men "From" var af uklare årsager blevet droppet fra filmens titel.
B.T. fortalte at Roger Moore ville vende tilbage som 007 - for syvende gang.

Interesse for Lazenby

Mens Moore gik igang med sin syvende 007-film steg interessen for George Lazenby i Bond-bladets Box 007.
Måske mandens cameo i Manden fra U.N.C.L.E vender tilbage i december 1983 havde pirret den, måske Agent 007 - I Hendes Majestæts Hemmelige Tjenestes videoudgivelse havde fået nogle til at fatte interesse for denne, stadig forholdsvis ukendte Bond. 
I al fald opfordrede læsere redaktionen til at lave et portræt af australieren. Det blev det sidste ønske, fans fik opfyldt.
Sidste nummer af Bond-bladet i Danmark udkom 20.11. 1984.

Farvel Bond-blad

Den 20. november 1984 udkom James Bond-tegneserien for sidste gang. På grund af svigtende salgstal gik bladet ind, efter at Bond-fans ellers troligt havde støttet det siden 1965. Havde James Bond virkelig mødt sin match i Danmark?

BOND PÅ BOG

Afsked med Connerys 007

Filmårbogen 1984 gjorde den vanlige status ved juletid, hvor Never Say Never Again blev omtalt på en side.
Nicolas Barbano var også her anmelderen, og han tog afsked med Connerys inkarnation af Flemings helt med den salut, at han altid vil være mere Bond end Roger Moore.
I Filmårbogen 1984 blev Never Say Never Again også anmeldt af Bond-bladets Barbano.

Ian Flemings Bond retur

Aschehoug var enig. Sean Connery - i den ikoniske unge positur med luftpistolen lagt til kinden - prydede igen forsiderne, tegnet af John Ovesen, på de nyudgivelser af Ian Flemings gamle Bond-romaner, som forlaget udgav i 1984.
Fotoscan: Bond-bloggen.dk Ascehoug udsendte fire Fleming titler i 1984.

Kun fire titler

Det var første gang, siden 1960erne, at et nyt publikum kunne læse de originale historier, der havde dannet filmmateriale for de første 007-klassikere. Det var der bare ikke mange nye læsere, der havde lyst til. 
Derfor blev det kun til fire titler: CASINO ROYALE, Dr. NO (stavet ligesom filmens titel) MED RUSSISK KÆRLIGHED, der ellers altid havde heddet Agent 007 jages på dansk) og DU LEVER KUN TO GANGE.