1962

- Bond i Danmark

Fortsat ...
Domino effekt

Der var igen et Cary Grant’sk træk over den mand, der med en seksløber i hånden optrådte på forsiden af Grafisk Forlags udgave af Jan Flemings Domino. 
På dansk hed forfatterens THUNDERBALL roman sådan efter heltinden, Domino Vitali og den domino-effekt, det udløste, at Bond tilfældigvis løb ind i en SPECTRE-agent på en helseklinik og kom til at udløse en række begivenheder omkrig kapringen af et militærfly med to atom-bomber ombord. 
Bagside-teksten vidnede da også om, at der nu var noget på spil: "Bond kæmper for hele menneskeheden. Han kæmper for os"

Foto: Tak til Knud Braagaard. Jan Flemings roman Domino med en Bond tegnet a la Cary Grant, t.v.

Alt for mænd

Domino udkom i 1962. Igen uden at hverken navnet James Bond eller nummeret 007 optrådte som blikfang på coveret af William Petersen.
Det samme var gældende i tidsskriftet Alt for Mænd, der samme år udgav novellen Ingenmandsland, den første danske oversættelse af Flemings novelle, THE LIVING DAYLIGHTS
Heller ikke her gjorde redaktøren noget for at fortælle, at det var en James Bond roman. Men modsat Grafisk Forlag brugte bladet dog forfatterens rigtige navn: Ian Fleming.
Alt for Mænd udkom i maj 1962, samtidig med, at filmmagerne Harry Saltzman og Albert R. Broccoli var ved at færddigøre den første 007-filmatisering af Ian Flemings Doctor No. Ikke med Cary Grant, men med Sean Connery som James Bond.

"Cary Grant blev tilbudt at spille Bond som 58-årig "

Cary Grant og Sean Connery. Fortiden og fremtidens helt.

Enter Sean Connery

Cary Grant blev ellers tilbudt rollen som James Bond før Sean Connery.
Grant havde optrådt som Albert R. Broccolis best man ved producerens bryllup med manuskriptforfatteren Dana Wilson, men hans million dollar lønkrav kunne budgettet på Dr. No. ikke honorere.
Istedet for den 58årige Hollywood stjerne gik 007s licens til drab til den 33-årige skuespiller Sean Connery fra Fountainbridge i Skotland.
Foto: Programmer fra Cinematektet. Tre af de film, hvori Sean Connery spillede biroller kom ud 1957-58 i Danmark.

Connery i glimt

Danskerne havde i 1957 kunne fange Connery i små glimt, først som låsesmed i dramaet Om Kap med Døden (premiere 5. september 1957.)  og derpå som trucker i Hårde Halse (dansk premiere 15. november 1957) .

Fra B-film til Bond

Året efter spillede han overfor Lana Turner i Elsket af to Kvinder (premiere 1. juli 1958) var fordrukken sømand i  B-filmen Kaptajn Tiger (premiere 2. marts 1959) sås som skurk i Tarzans Største Eventyr  (premiere den 3. april 1963) og samme år som engelsk soldat på D-dagen i Den længste dag.
Men det var ingen af de film, der cementerede Connerys navn i filmhistorien ...

Om historien:

Denne artikel bygger på et arkivmateriale, trukket fra tekstarkivet og diverse avis, ugeblade, tidsskifter, programmer, pr-meddelelser og tegneserier fra egne gemmer. Bøgerne, The Battle for Bond og The Making of Casino Royale har været til støtte for opklaring af kronologi.  Tak til Jan Mouritzen, Jesper Antvorskov og  Martin Salling Hansen for tilsendt stof, og til Bondrorama.dk ved Mr. Brian Iskov for opklarende research. Kilder er citeret, hvor de optræder. Vil man bidrage med yderligere historisk 007-materiale fra perioden, eller berigtige historisk ukorrekt data, er man velkommen til at maile til Bond-bloggen.dk på - Casper0910@outlook.dk