Med Bonds babe på bar i København: Skål, Scorupco


"Bond - eller resten i håret" ...
Izabella Scorupco gik med i baren på Hotel d’Angleterre i København for at fejre Goldeneye i 1995. Hun sagde ja til coctails, men nej til nøgenfotos.
Bond-bloggen.dk ser tilbage på et åbenhjertigt møde med den polsk-svenske sanger, fotomodel og skuespiller.

gode vjpg

Herover: Med Izabella Scorupco i baren til en Bond-snak over cocktails. Foto: Martin Høien/Privat@

Goldeneyes Izabella Scorupco gæstede København i november 1995.

Som led i en stor skandinavisk pr-turné efter verdenspremieren på den 17'ende 007-film tog hun imod den danske presse i en række en-til-en og gruppe-interviews, arrangeret af filmselskabet UIP, i en suite på Hotel d’Angleterre.

Det er som regel de samme, indøvede udtalelser, som skuespillere ved den slags arrangementer fremsætter  Og billed-mulighederne begrænser sig også ofte til et par portrætter, inden den næste tv, radio eller avisreporter skal til. Derfor var det noget af et brud på etiketten, da undertegnede i 1995 troppede op i sort smoking og i stedet inviterede Bond-baben med i baren. Lidt agent har man jo lov til at være ...

opjpg

Selvfølgelig havde bartenderen gjort en knastør vodka-martini klar, så Izabella kunne løfte et godt glas for Goldeneye – og den opsigtsvækkende præstation det var, at være den første kvinde i serien, der satte 007 på plads. Den var Izabella da også helt med på.

Hendes smokey eyes flirtede løs med linsen på kanonfotograf Martin Høiens kamera. Det havde Izabella Scorupco nemlig masser af erfaring med. Ellers kommer man ikke på forsiden af Vouge.

dgddggjpg

Derimod havde hun helt andre grænser, da talen faldt på, at smide tøjet. Sådan som mange andre af Bonds babes ellers historisk set havde gjort for at skabe opmærksomhed om en ny 007-film. Det gjorde Scorupco klart i det interview til BILLED-BLADET, som denne historie oprindeligt blev skrevet til, og som Bond-bloggen.dk gengiver i redigeret form:

kkjjjpg

Herover: Fotografens skud blev mere sløret end Scorupco, der faktisk nøjedes med at nippe til de stærke varer.

 "Aldrig - det er afskyeligt"

Izabella Scorupco, 25 år, har forargelse i stemmen.

"Om man så tilbød mig flere millioner, ville jeg sige nej. Min krop er en meget privat del af mig, som jeg ikke vil udstille. Mænd vil gerne have, at piger skal være nogle små størrelser, der tripper omkring i høje hæle og bikini og ser op til dem. Men sådan er jeg ikke. Jeg vil selv bestemme".

oiuyjpg

Artikel herover blev bragt i BILLED-BLADET i januar 1996. Før premieren på Goldeneye i København.Foto: Privat@

"Hvis det stod til mig, var jeg også allerede blevet gift med min polske kæreste, Marre, men han frier vist aldrig. Det betyder ellers meget for mig at blive gift. Jeg er katolik, og derfor kunne jeg heller ikke finde på at posere for playboy, uanset om der er tradition for det eller ej", siger hun

Sean Connery ville have fået sin vodka-martini galt i halsen. Sådan sagde pigerne aldrig da han var James Bond i '60erne. Men polsk-svenske Izabella Scorupco, der står foran sit internationale gennembrud, når 90ernes første James Bond film, Goldeneye får premiere den 26. januar er ikke en traditionel 007 pige. Hun har sagt nej til et meget stort beløb fra mandemagasinet Playboy for at lade sig fotografere nøgen.

izajpg

Hertil og ikke længere. Scorupco i bikinitop i Goldeneye. Efterfølgende udtalte Scorupco, at hun  savnede de sexede outfits, de høje hæle og de sexede, funky Bond-pige navne. Foto: @MGM/DANJAC.

Da Billed-Bladet mødte hende på Hotel d’Angleterre i København, fandt vi hende heller ikke liggende på dobbeltsengen smurt ind i guldmaling, som man kunne have ventet af en klassisk Bondine fra de første 007 film.

Alligevel har Izabella et glamourøst look. Hun er iført en gylden sikeskjorte, der matcher hendes skulderlange hår. Det er blevet blond igen. I filmen er hun ellers farvet mørkhåret, som den russiske dataekspert Natayla Simonova, der fordrejer hovedet på den nye 007 i Pierce Brosnans skikkelse.

ghghjpg

Izabella Scorupco er født i Byalystk i det nordøstlige Polen, men da hendes forældre blev skilt, flyttede hun med sin mor til Bredang, nær Stockholm i Sverige. Kun otte år gammel.

"Jeg er blevet meget stramt opdraget i det kommunistiske samfund. Vi skulle gå i skoleuniformer, og jeg havde intet smart tøj", husker Izabella, der heller ikke i Sverige fik lov at gå med make-up, før hun var langt oppe i teenageårene. Det fik hende til at begynde en karriere som fotomodel. Første job indbragte hende 500 svenske kroner, som hun straks spenderede på et par smarte cowboybukser. Siden har hun vist mode som model for Hennes & Mauritz, haft en kort karriere som popsangerinde og indspillet et par film i Sverige.

0jpg

Herover: Med Brosnan i Pourto Rico under Goldeneye i 1995. Foto: @Seventeen Leasing Corp & Danjaq.

"Min mor er i dag min bedste veninde, Vi bor ikke langt fra hinanden i Stockholm", fortæller Izabella, der mistede sin far for to år siden. Nu påtænker hun, at flytte permanent til Boston i USA, hvor kæresten, Marius, "Marre" Czerkawski, 23, spiller ishockey.

"Han er min private helt og han ved, at jeg er hans pige, uanset hvad der sker mellem mig og Brosnan på lærredet", siger Izabella, der tidligere har vist sit talent i København. Det var i TV2s Eleva2eren, hvor hun under kunstnernavnet IZA optrådte med et af tidens store pophits, SHAME, SHAME, SHAME.

2jpg

Tina Turner nejer for prins Charles ved Goldeneyes royale galla premiere i London, mens Izabella beundrer sit idol. Foto: Thunderball.org

Derfor var det da heller ikke prins Charles, som Izabella Scorupco ved premieren på Goldeneye i London så mest frem til at møde.

"Han var såmænd meget høflig og elegant, men jeg var mere optaget af at stå ved siden af Tina Turner, der synger titelmelodien. Hun er mit store idol, og jeg forsøgte hele tiden at komme til at tale med hende. Da hun pludselig selv henvendte sig til mig, blev jeg nærmest helt overvældet".

tjpg

I Goldeneye udviser Izabellas Bond-girl klar handlekraft. Foto: @MGM/Danjaq LLT

Det skal retfærdigvis med, at Izabella ikke drak cocktailen. Hun havde nemlig flere interviews at give den dag.

Det skal også med, at hun rent faktisk blev gift med sin ishockeyspiller i 1996. Og skilt fra ham to år senere, hvor de havde fået datteren Julia sammen (født i 1997). Scorupco giftede sig derpå med amerikaneren Jeffrey Raymond, som hun fik sønnen Jakob med i 2003, men også det ægteskab blev opløst i 2015, hvorpå Izabella igen sagde ja i 2019 – til sin tredje ægtemand, forretningsmanden Karl Rosengren.

fhfhjpg

Til gengæld holdt hun sit princip om ikke at stille op i Playboy. Men da filmkarrieren begyndte at halte, efter at have medvirket i Goldeneye instruktør Martin Campbells Vertikal Limet i 2000, poserede hun dog på en række undertøjsreklamer for H&M. Promoveret som firmaets "Bond-girl".

Og de er skam også værd at løfte et glas for.

gvjpg


Tak til fotograf Martin Høien, der har foræret mig resterende billeder fra fotoseancen.