Bond og skotske dråber i Valby

A WHISKY TO A KILL

"Når vi siger Bond, må vi naturligvis  også sige whisky, skotsk whisky", lød parolen, da vinhandleren Peter Kjær og tryllekunsteren Michael Frederiksen indbød til foredrag med skarpe smagsprøver i Valby.
Men man nu også det ... ?

Drikker Bond whisky?

En flaske Macallan 1962 på, at whisky ikke vil være det mest oplagte svar, hvis folk skal nævne James Bonds hofdrink.

Dertil er der nok blevet løftet for mange shaken-not-stirred martini cocktails, og trukket alt for mange årgangs-champagner op i filmene.

Man skal da også have øjne og ører med sig i de første 17 film for at fange, at både Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore og Timothy Daltons version af 007 alle drikker eller bestiller whisky.

Mere til amerikansk whisky

I Pierce Brosnan og navnlig Daniel Craigs nyere film er drikken blevet mere udtalt, men det var i Ian Flemings alkoholsvømmende verden, at der virkelig var whiskysynk i spionen.

Helt tro mod sit skotske ophav var bøgernes Bond dog ikke. 

Forfatterens figur drak reelt mere amerikansk whisky – Old Granddad, I.D. Harper, Johnny De Luxe, Canadian Club og Jack Daniels - end Haig & Haig og Black & White fra Skotland.

Peter Kjær skænkede skotsk whisky - og da Connery er skotte og den originale 007, passede dråberne.

Passion i kælderen

Det forhindrede heldigvis ikke vin- og spiritushandler Peter Kjær og magikeren Michael Frederiksen i at trække proppen af 60-års jubilæet for den første 007-films Danmarkspremiere. 

Torsdag den 26. januar 2023 destillerede de deres passion for Bond og god whisky og serverede det foran et veloplagt publikum af modne herrer samt en enkelt kvinde i forretningens kælderlokaler i Valby.

Foto bragt med tilladelse af Michael Frederiksen. Kjærs kælder var godt fyldt til foredrag. Læs mere om Frederiksen ved at klikke på billedet.

Macallan udsolgt

"Jeg prøvede faktisk at købe en flaske af den 60-års jubilæums-Macallan, som blev udgivet i forbindelse med Bond-jubilæet, da jeg for nylig var i London, men den var helt udsolgt,” sagde foredragsholder Frederiksen.

Siden han så Spionen der elskede mig til en børnefødselsdag i 1987, har han været fan. Behørigt klædt i sort smoking talte han om sin berøring med 007-universet, mens Peter Kjær tilsatte de gyldne dråber mellem lysbilledoplæggene.

Roger Moore stillede op til et foto med Frederiksen i København.

Tryllede for Barbara Broccoli

Som tryllekunstner lykkedes det bl.a. Michael Frederiksen at komme med til gallapremieren på Die Another Day i Imperial i 2003, hvor hans korttrick imponerede æresgæsten Barbara Broccoli. 

Ved en anden lejlighed imponerede han Maud Adams - Miss Octopussy herself - med et boldtrick, der krævede en fingerfærdighed som var det et Fabergé-æg, der blev håndteret.  Det kan ses her 

George Lazenby mødte Frederiksen ved en convention i Sverige, mens fru Roger Moore, Lady Kristina "Kiki" Tholstrup, sørgede for at fotografere ham med Bond-stjernen, da UNICEF-ambassadøren gav et foredrag på Det Ny Teater i København.

George Lazenby viste sine muskler, da han løftede tryllekunsterens børn ved en convention i Sverige.

Fandt en Bond-bar på Kreta

Blandt de mange anekdoter var også en opfordring om at tage en tur til Kreta, hvor For Your Eyes Only blev optaget i 1981.

Man kan finde en James Bond bar med stolen "Roger Moore sat here". Og ejerens kone har et klip kørende i butikken fra biljagten, hvor man kan se, at hun medvirker som statist. 

"Det kører i sløjfer hele dagen", fortalte Frederiksen om oplevelsen oå den den græske taverna Spiros i Pagi.

Et udvalg af de lysbilleder med Bond-berømtheder, som Frederiksen har mødt.

Bond i whisky-rus

Så blev man klogere på James Bond og whisky.
Tja ....?
De seks flasker med gyldne dråber, som Peter Kjær slog i glassene, var ikke sammensat efter de valg, som Bond drikker i Eons film eller Flemings bøger. Men James ville næppe have afslået. 

Der blev åbnet med de milde noter af citrus, vanilje og ananas fra den skotske Tullibardine 225 Sauternes Finish og fulgt op med den ravgyldne, søde og cremede GlenDronach Oloroso, inden 12 års GlenAllachie's smag af flødekaramel og honning, samt 46 procent alkohol, bredte sig over tunge og svælg. 

Derpå fulgte 9 år gammel single Sherry Cask fra Lochranza destilleriet på Isle of Arran, hvis første legale dråber, efter mere end 150 års fravær, sjovt nok, blev destilleret kl. 14.29 den 29. juni 1995. 

Dagen før traileren til GoldenEye blev lanceret.

JAWS - Richard Kiel - havde også haft fat i Frederiksen.

 Dance into the fire

En mundfuld 9-års Single Malt Whisky fra Orkney, tappet ved fadstyrke blev det også til, inden aftenens store clou blev båret ind: Den første Bourbon-modnede aftapning fra det nye Lagg destilleri. "Inaugural Release 2022 Batch 1, begrænset til 10.000 flasker på verdensplan. 
A whisky to kill for - af den slags, der får munden til at danse ind i flammerne.

Dråberne gav en klar indikation af, hvilken tilstand 007 er i - specielt i bøgerne. 
Hvad enten Bond lader Berettaen brage, forfører babes eller spiller Baccarat foregår det i en evig whisky-rus, og hvordan han kommer ud af sengen, når den røde telefon ringer, ved kun Ian Fleming.

Dagen derpå var det i hvert fald ikke til at tænke på Bond, uden også at tænke på whisky. 

Skotsk whisky…
Den originale skotske Bond med en original ... øhm, Kentucky Straight.