BOND PÅ PLAKATEN

De danske 007 postere
1971-1979

DIAMANTER VARER EVIGT, 1971

Foto: Filmplakaten.com. Værdi i 2023 - 2.000 Kr. Premiere-plakaten fra 1971. Underligt nok blev Lana Woods Vegas-bimbo Plenty skildret som blondine.

Bond er Connery - og omvendt

Der var ingen tvivl. I december 1971 var James Bond tilbage. På plakaten og i overskrifterne.
Hvor George Lazenbys navn i 1969 blev gemt i bunden af plakaten til Agent 007: I Hendes Majestæts Hemmelige Tjeneste, strålede Sean Connerys klart og tydeligt i toppen af posterne til Diamanter varer evigt. 
Men teksten varierede. "Sean Connery er James Bond", lød det på den mest farverige. "James Bond er Sean Connery", hed det på de blåtonede genoptryk, der fulgte filmen gennem alle dens danske repremierer.

Juveler i skridthøjde
Skotten var da også for første gang afbildet med den rigtige Walther PPK 38, men i en lidt underlig positur. Halvdelen af Bonds ene ben manglede, eller også var det bøjet i en underlig vinkel. Årsagen skyldtes indirekte den håndfuld diamanter, som den rødhårede pige til højre på plakaten holdt op. På de originale tegninger var de blevet placeret lige i skridthøjde - så det ligeså meget var Connerys kronjuveler, som pigen symbolsk kærtegnede. Censuren dikterede at designer Robert McGinnis  strakte Connerys overkrop en smule, så det hele blev mere ærbart.
  • Værdi: 350-750  Kr.
    Værdi: 350-750 Kr.
  • Værdi: 5000 kr.

Feminist som plakat-pige

Modellen med det røde hår var forfatteren Shere Hete, (1942-2020) en amerikansk-tysk feminist og sexpædagog, der forskede i kvindelige orgasmer og seksualitet. At hun valgte at optræde så letpåklædt på en 007-plakat, er et paradoks i betragtning af den mandschauvinsime og sexisme, som Bond-serien blev bebrejdet for at dyrke i de kvindefrigjorte 1970ere.
Feministen og sexologen Shere Hete på model billedet, der blev til plakatens diamant-dulle.

Varierer i værdi

Hvor en original Diamanter varer evigt farveplakat fra Danmarks-premieren den 17. december 1971 i 2023 kan have en værdi på cirka 5000 kroner, varierer prisen på de blåtonede postere. Ifølge Filmplakaten.com kunne man i 2023 købe en Diamanter varer evigt plakat for mellem 360-750 kroner pr. stk.



LEV & LAD DØ, 1973

Foto: Filmplakaten.com Den originale danske Lev & lad dø poster er cirka 1.800 kroner værd i 2023.

Detaljer mangler på dansk plakat

Den muligvis flotteste og mest dramatiske Bond-plakat af dem alle - Robert McGinnis' mesterlige Live And Let Die - fik en mystisk skæbne i Danmark. 
Motivet af Roger Moore i klassisk Bond-positur a la Connery blev bibeholdt fra orginalen, men af en eller anden grund valgte United Artists at skildre ham i sort/hvid. Man tegnede også Moore stor, at han i forhold til orginalen dækkede for spillekortet med Døden og Baron Samedi. Der forsvandt ligeledes en haj og en eksplosion bag Bond, hvilket var nogle af de detajler, der gjorde orginal-versionen så kreativ.
Find fire forskelle. Den danske plakat, t.v. contra den originale fra England anno 1973.

Spids Jane Seymour

"Jeg troede, at jeg var med i den film", lød det efterfølgende spidst fra Jane Seymour, der ikke mente, at kvinden med Tarot-kortene lignede hende. Mest fordi Solitaire ikke i filmen sås i bikini.  McGinnis lod sig inspirere af et billede af den 21-årige Seymour taget under optagelserne på Jamaica.

Våben a la Dirty Harry
Da ingen aktion-helt i 1973 måtte stå tilbage for Clint Eatswoods Dirty Harry, og hans store håndvåben, brugte designeren også et PR-billede af Roger Moore bag en 88 millimeter maskinpistol på plakaten. Billedet blev taget på The Point Spencer, en bevæbnet militærbåd, der fungerede som filmholdets følgebåd i Louisiana.
Fotomontage: @MGM/Danjac Jane Seymour og Roger Moore på de PR skud, der inspirerede McGinnis plakat-design.

Rød og hvid version

Plakaterne til Lev & Lad Dø  (Bemærk at og blev skrevet med & på plakaten) blev mere og mere udvaskede på det danske marked. Til sine repremierer i 1970erne blev filmen forsynet med både en hvid og en rød  version. 
Den hvide havde i 2023 en cirka værdi på 200 kroner, mens den røde i velholdt stand kunne købes/sælges for 375 kroner.
  • Værdi: 200 kroner.
    Værdi: 200 kroner.
  • Værdi: 375 kroner.
    Værdi: 375 kroner.

Lev & lad os høre et bud

Original-plakaten fra Danmarks premieren den 17. december 1973 vurderes i 2023 til at være omkring  1800-2000 kroner værd.
Til sammenligning solgte Sothebys i 2022 en af McGinnis originale britiske premiereplakater af Live And Let Die for 15.000 kroner.
Lev og lad os høre et bedre bud ...



MANDEN MED DEN GYLDNE PISTOL, 1974

Herover: Den danske plakat udgave af Manden med den gyldne pistol fra 1974 manglede mange detaljer i forhold til den originale version fra England, t.h.  Ifølge Filmplakaten.com er den danske version cirka 1500 kroner værd i 2023.

Fordansket og beskåret plakat

Samme synd som United Artists udsatte Lev & Lad Dø plakaten for, gentog man, da Manden med den gyldne pistol udkom i Danmark den 18. december 1974.
Robert McGinnis havde dennegang begået en plakat, der i princippet var en kopi af hans mesterværk fra Roger Moores første 007-film. Bond stod i samme positur omgivet af karakterer og scener fra filmen.
Igen var den danske udgave dog beskåret og dermed berøvet nogle af de største højdepunkter fra filmen. Ingen Thailand, ingen flyvende bil og ingen Nick Nack. 
Man havde ovenikøbet stavet Christopher Lees navn, som man ville gøre det i Danmark anno 1974: Christoffer ...
Britt Ekland som brystbombe. Selv bikinien fik en anden farve end Mary Goodnights i filmen.

Britt brystbombe

Britt Ekland faldt det for brystet - så at sige - at hun på plakaten var tegnet som en storbrystet sexbombe. 
Svenskeren havde ikke haft nær så meget at fylde Mary Goodnights bikini ud med, som McGinnis streger antydede. 
"I filmen er jeg tynd som en streg, og de reklameskilte, der er lavet af mig som en kæmpe sexbombe med enorme bryster og meget brede hofter har ikke noget med virkeligheden at gøre", sagde Ekland til Se og Hør i 1974.
  • Repremiere plakat: 495-550 kroner
    Repremiere plakat: 495-550 kroner
  • Værdi 375 kroner.
    Værdi 375 kroner.

Lee forsvandt

Hverken Eklands eller Maud Adams figurerer blev dog tonet ned på de danske plakater. I modsætning til Christopher Lee, der på den ene af de to danske repremiere plakater fra 1976 helt forsvandt fra billedet. 
Tilgengæld blev hans navn stavet rigtigt i anden omgang ...



SPIONEN DER ELSKEDE MIG, 1977

Fotos fra: Filmplakaten.dk Den originale poster fra 1977 kan i 2023 sælges/købes for cirka 1250 kroner.

Art noveau stil

På sine to første Bond-plakater var Roger Moore blevet tvunget ind i Sean Connerys 007-positur med pistolen korslagt over brystet. Det var slut med Spionen der elskede mig. Fremover blev reglen at se Moore posere med filmens heltinde.
En ny plakatkunstner - Bob Peak - skabte en poster i art noveau stil: Bond og agent XXX forsvandt ind i en surrealistisk farve-collage af aktion og Ken Adam kulisser, hvor en af filmens kaprede ubåde nærmest stak helt ud af plakaten i tredimensionel form. "Blændende, barske Bond er bedst", lød slaglinjen, da filmen fik dansk premiere den 12. august 1977.
Kunsteren Bob Peak lod sig inspirere til plakaten af en ukendt model og et foto af Moore.

Ligner ikke Moore og Bach

Producer Albert R. Broccoli var dog ikke tilfreds. Han mente ikke, at Roger Moore lignede sig selv på plakaten. At Anya Amasova heller ikke lignede Barbara Bach skyldtes, at Peak tegnede figuren efter en model i et modeblad. Hun fik bare en mere opslidset og nedringet kjole på, så der både var damelår og dekolletage til at aflede opmærksomheden fra ansigtet. 
Foto: Filmplakaten.com UIP's genoptryk af Spionen der elskede mig fra 1978 har en værdi af små 400 kroner i velholdt stand.

Rød og udvasket

Langt de fleste danske udgaver af plakaten til Spionen der elskede mig gjorde det endnu vanskeligere at se andet end omridsene af 007 og Triple X. De blev nemlig trykt i sort/hvid mod en rød og noget udvasket baggrund, der på ingen måde gjorde Bob Peaks oprindelige design ære.
I velholdt stand kan en sådan dansk repremiere plakat i 2023 være 395-400 kroner værd.

MOONRAKER, 1979

Moonraker fik ingen dansk titel, og kun én plakat-version i Danmark. I 2023 - 1000 kroner værd.

Bedre billede af Moore

"Roger skal se ud som Roger". 
Det var det eneste, der talte, da Moonraker skulle lanceres i 1979. 
Albert R. Broccoli var ligeglad med rum-temaet på plakaten. Men produceren havde ikke været tilfreds med måden, Bond-stjernen tog sig ud i Bob Peaks streg på posteren til Spionen der elskede mig i 1977. Derfor fik den amerikanske reklamemand Tony Seiniger besked på at finde en plakattegner, der kunne gøre det bedre.
Ann Lonnberg inspirerede Goodheads positur, mens Gouzeé tegnede Moore efter et foto af stjernen.

Alternativ rumdragt

Seiniger fløj til Paris, hvor han og produktions-fotograf David James fik klædt Roger Moore på i en metalisk rumdragt, som slet ikke lignede den gule plastik version, han bar i filmen. De lod ham også posere med en blaster, som Star Wars fans betegnede en laserpistol. De gav derpå billedet til den amerikanske tegner Daniel Gouzeé, der havde en heldigere hånd end sin forgænger med sit portræt.
Der var nuance forskelle i Moores portræt fra Gouzees hånd.

Ann Lonnberg istedet for Chiles

Tilgengæld måtte Goozeé bruge en anden model end Louis Chiles til at agere Bond-pigen, Holly Goodhead. 
Valget faldt på den 30årige amerikanske skuespillerinde Anne Lonnberg, der på et pr-foto viste både ben og barm i en kortskørtet hvid kjole. Den skildrede Doktor Goodhead noget mere sexet end i filmen, hvor hun ses i en gul plastikdragt i hele finalen.
Fotomontage: @MGM/Danjac Francoise Gayat og Bèatrice Lippert blev skildret på plakaten.

Moonrakers Mademoiselles'

Besynderligt nok blev der ikke plads til Corinne Clery på plakaten. Gouzeé gengav istedet nogle af superskurken Hugo Draxs mere anonyme avlspiger. Det betød, at fotomodellerne Francoise Gayat fra Frankrig og belgiske Bèatrice Lippert pludselig fik en hel del mere opmærksomhed end Clery, der ellers havde været med i den erotiske O's Historie. 
Gayat spillede Lady Victoria Devon, Lippert var Madmoiselle Deradier. 

Fængende dansk slaglinje
"Bond-filmen, der begynder hvor alle de tidligere slap", lød den fængende danske slaglinje på premiereplakaten til Moonraker.
Den kunne beundres i biografer over hele Danmark ved premieren den 13. august 1979. .