David Dencik om Bond-eventyret: Vi drak årgangschampagne i Craigs trailer

David Dencik blev inviteret på årgangschampagne og latinermusik i Daniel Craigs trailer, og festede sammen med Ana de Armas, da Bond-stjernerne fra No Time To Die holdt afslutningsfest på Englands Pinewood studios. Men han oplevede også Craig brække anklen på deres første optagedag på Jamaica. Det fortalte den dansk-svenske skuespiller, da han tirsdag den 26. oktober 2021 var inviteret i TV2 redaktør Ann Linn Andersens nye biografklub i Nordhavns Big Bio. Bond-bloggen.dk var tilstede, da Dr. Valdo Obruchev satte sig i den varme stol.


Særarrangementet med Dencik blev afviklet 26. oktober 2021.

Æresgæst i Big Bio

David Dencik alias den eftertragtede russiske videnskabsmand, Dr. Valdo Obruchev i No Time To Die blev varmt modtaget, da han kom for at tale om sin rolle i Daniel Craigs sidste James Bond-film.

Big Bio i Nordhavn havde gjort lidt af et scoop ved at trække Dencik til. Skuespilleren gav mange interviews op til verdenspremieren på No Time To Die. Men han var forhindret i at tale om filmens detaljer af hensyn til de mange spoilere.
De blev naturligvis heller ikke afsløret, da filmanmelder Ann Linn Andersen inviterede ham i Big Bios nye filmklub i Nordhavn. Men skuespilleren kunne berette en del om, hvordan han fik gjort rollen som Valdo større, om sit forhold til Daniel Craig og festlige Anna de Armas, og om premierefesterne i både London og København.

Ann Linn præsenterede David Dencik for publikum. Foto:@Bond-bloggen.dk

Genkendt i svømmehal

"Reaktionerne har udelukkende været begejstrede. Jeg havde en fin aften i Imperial, hvor folk virkede glade og klappede og hujede. Jeg ved ikke om de var stolte over, at have en dansker med i Bond”, sagde David Dencik indledningsvis om den respons, han hidtil har mærket i Danmark. "Jeg oplevede en kæmpe opbakning fra salen, og blev meget beruset af den stemning. Det har holdt ved frem til nu. Jeg har fået sms’er fra kolleger, folk har henvendt sig på gaden og jeg har hørt fra familiemedlemmer. Jeg er også blevet genkendt i svømmehallen med min dreng på fire år. Men nu mest fra Nexflix-serien Kastanjemanden", sagde Dencik med et grin.

Dencik og Ann Linn Andersen klar til et underholdende interview. Foto@Bond-bloggen.dk

En anonym oplevelse

Skuespillerens Bond-fejring begyndte ved den eventyrlige royale galla-premiere på No Time To Die i Londons Royal Albert Hall. Den fandt sted tirsdag den 28. september 2021, og blev transmitteret via Facebook.

"Det havde jeg set frem til længe. Premieren var jo blevet aflyst tre gange, så jeg havde rejst rundt med min smoking, både til Los Angeles og tilbage igen. Jeg havde fået smokingen i 2014, da jeg lavede en bokserolle, så jeg kæmpede lidt med, at holde vægten. I London var der tennis-esser og fodboldspillere fra Tottenham og - Billie Eilish, der jo har lavet titelmelodien til filmen", fortalte Dencik.

"Jeg blev hentet i limousine nr. 47, hvilket vil sige, at der altså var 46 andre, der var vigtigere end mig, der skulle transporteres. frem. Det regnede og var koldt, og jeg stod der med min kære hustru. Men det var egentlig en ret anonym oplevelse for mig, fordi jeg ikke var med i traileren. Derfor var der ikke så mange, der vidste hvem jeg var. Det var lidt antiklimatisk. Men det blev der så kompenseret for dagen efter ved premieren i København".

Dencik ved gallapremieren i London. Foto: Screengrab You Tube.

Foreslog russisk replik

David Dencik havde allerede set filmen FØR gallapremieren.

Halvandet år tidligere var han blevet bedt af instruktøren Cary Joji Fukunaga om at komme til London for at lave eftersync (genindtaling af replikker) på nogle scener. Dencik havde foreslået Fukunaga, at de fik nogle russiske replikker skrevet ind, da han jo spillede russisk videnskabsmand. Resultatet ses i en scene under SPECTREs fødselsdagsfest på Cuba, hvor Dr Obruchev ændrer koden i sine livsfarlige Nanobots på en computer. Dencik siger: ”Sådan, sådan, sådan” - på russisk.

Det fortæller noget om budgettet, når man hiver en skuespiller til London, blot for at tilføje det.

Denciks besøg i Big Bio blev foreviget til biografens hjemmeside. Foto:@Bond-bloggen.dk

Bagagen forsvandt

I Big Bio ville Ann Linn Andersen vide, hvordan Denciks første dag på Bond-optagelsen forløb?

 "Det var en fin oplevelse. Efter en ret begivenhedsrig rejse, hvor min bagage forsvandt og flyet gik for næsen af mig, var jeg kommet til Jamaica. Der var varmt, og jeg gik i noget joggingtøj, som jeg havde lånt. Men jeg begyndte med at hilse på filmens svenske fotograf, Linus Sandgren, kendt fra La-la-land. hvilket var trygt for mig, da jeg også er svensker, og på instruktøren, som jeg jo kendte fra min audition".

I den officielle pr video for No Time To Die fortæller Dencik om at være med i en Bond-film.

Craig gled i smokingskoen

"Daniel Craig og jeg skulle lave en scene, hvor vi løber hen over en havn og ned til en rampe, hvor der holder et vandfly. Vi har smokingsko på, og så glider Craig. Han vælter og bander – og så lyder det: "Ok – Its a wrap". Tak for i dag. Craig har brækket noget i sin ankel, alle bliver helt stille, for de ved godt hvad det betyder for en filmproduktion. I de næste tre måneder ser jeg ikke Craig. Han får flere operationer i anklen. Men vi filmer videre, for der er mange bodydoubles på en Bond-film".

"Det interessante - i al for for mig - er, at jeg var bindeleddet mellem denne første scene, og Daniels sidste scene", sagde Dencik og forklarede, at begyndelsen på flugten ned mod vandflyet blev færddiggjort flere måneder senere. Ikke på Jamaica, men i Pinewood Studierne, hvor han og Craig løb ud mod en green-screen i det, der blev skuespillerens sidste filmede scene som 007.

Daniel Craig tonede frem i Big Bio med en hilsen til de danske skuespillere. Foto:@Bond-bloggen.dk

Fin dialog med Daniel

"Daniel Craig mødte jeg første gang til en kostumeprøve på Pinewood Studierne i England. Han har en finger med i mange ting og er med-producer på filmen. Så at caste mig, er nok også gået gennem ham. Men han var en glad kollega. Vi blev venner og havde en fin dialog gennem hele forløbet", sagde Dencik.

"De vil ikke lade os være i fred, de danskere. Nej – hver og en har tilført noget godt, og vi er meget heldige, at have dem med …”

- Daniel Craig på et videoindslag i Big Bio


Også Cary Fukunaga var igennem til Ann Linn i Big Bio. Foto:@Bond-bloggen.dk

Rollen blev større

Ann Linn Andersen fik også Dencik til at fortælle, hvordan hans lidt akavede løb i scenen var med til at ændre rollens størrelse.

"Det skete den første dag med Craig, da vi skulle løbe mod vandflyveren. Vi bliver i filmen jagtet og er lidt presset, og jeg løber, som jeg tror, en videnskabsmand vil løbe med en kuffert i hånden. Så siger instruktøren, positivt: ”David, du løber jo som en krabbe”.

Følte sig set af Fukunaga

"Det var bare en lille udveksling mellem afsender og modtager, men det gjorde, at jeg følte mig "set". For mig dannede det en kreativ og positiv symbiotisk relation mellem mig og Cary. Det gjorde, at jeg fik ”vind i håret”, og følte, at nu kan jeg gøre nogle ting med figuren. Såsom at give ham den russiske accent. Som skuespiller, er det noget, der tænder. Så kan karakteren bedre udvikles", fortalte Dencik.

”David, du løber jo som en krabbe ....”

- Instruktør Cary Fukunaga


David Dencik opfandt en særlig russisk accent til Valdo. Foto: @MGM

Inspireret af Ghostbusters

"Efterfølgende fik jeg nogle You Tube klip med russiske accenter, og bestemte mig for, at gå med én der lød som den russiske udenrigsminister. Valdo fik også overskæg, og skulle se ud som én, der lige havde trukket en sweater over hovedet. Jeg fik lov, at improvisere meget. Den rolle eksisterer meget qua omstændighederne”, forklarede Dencik.

Skuespilleren skulle undervejs reagere, som en forsker nok vil reagere, hvis nogle skød efter ham. Og forvirret spørge Anna de Armas’ yndige agent Paloma om hun er hans escort?

Det sidste øjeblik baserede Dencik på en scene fra Ghostbusters, hvor en omtåget Rick Moranis spørger en hest, ”Are you the keymaster …”?

Daniel Craig med brækket ankel måtte holde sig i form. Dencik så ham ikke i tre uger. Foto: MGM

En rørende afsked

David Dencik turde dårlig tænke tanken, at han var med på en Bond-optagelse, men det gjorde hans amerikanske kollega derimod. På et tidspunkt under optagelserne, så Billy Magnussen, der spiller CIA-agenten Logan Ash, på Dencik og sagde: ”Hey, Dude, we are in a fucking Bond fim”.

”Jeg havde ikke selv turde sige det. Jeg var vel bange for at blive klippet ud”, griner Dencik, der navnlig var stolt af at være med, da filmens sidste optagelse fandt sted.

"Det var et nedslag i filmhistorien og et meget rørende øjeblik. Det er jo Daniel Craigs arv, der blev afsluttet. Cary havde købt cup kager, Lashana Lynch, der har en jamaicansk mor, havde sørget for en footruck, så vi fik jamaicansk mad. Jeg føler mig meget privilegeret over, at have været med i det".

Dencik lyste op i et smil ved mindet om livlige Ana De Armas. Foto:@Bond-bloggen.dk

Nysgerrig på Paloma-stjernen

Det var også muligt for publikum, at stille spørgsmål. Bond-bloggen.dk kunne ikke vente med at få svar på et:

"Hvordan var Ana de Armas"?

"Hun var en fest. Hende kom jeg godt ud ad det med. En virkelig god kollega. Jeg vidste ikke hvem hun var, før vi filmede, men vi grinte meget sammen og havnede i Daniel Craigs trailer til latin musik og årgangschampagne. Jo, hende var jeg glad for at møde. Vi havde også lige kontakt ved premieren i London".

"Anna de Armas var en fest ... vi havnede i Craigs trailer til latin musik og årgangschampagne ..."

- David Dencik

Ana de Armas var også en fest uden for optagelserne. Foto: Nicola Dove.

Craig bad om en anmeldelse

"Kunne du mærke, at Craig og Ana de Armas allerede havde en relation fra "Knives Out"?

"Ja, rygtet gik, at det var derfor hun var havnet i filmen. Men hun kom nu godt ud af det med alle. Men de talte, som om de havde et forspring. Knives out havde premiere en af de dage, hvor vi filmende. Jeg spurgte Daniel om han havde læst de gode anmeldelser, ellers havde jeg en liggende, men nej - det var han ligeglad med. Klip til en time senere, så kom Craig og spurgte ”Hvad, havde du den anmeldelse …”?

David Dencik tog beredvilligt imod spørgsmål fra salen. Foto@Bond-bloggen.dk

Dencik var den onde Q

"Når man vælger en sort til at spille sort og en homoseksuel til at spille homoseksuel. Hvorfor vælger man så en dansker til at spille russer"?

"Det er også noget, jeg har spurgt mig selv om? Et bud er, at vi nok er ret tilgængelige, fordi vores engelsk er godt på et filmset. Det er svært, at navigere på en arbejdsplads, hvis ikke man taler sproget. Men Bond-filmene har altid hentet lokalt talent. Det er et univers, der gerne vil have det nærvær".

"Er figuren Valdo baseret på videnskabsmanden (Vladimir Nekhorvich) fra Mission Impossible 2"?

"Jeg har ikke set den film, men han minder nok om noget, vi har set. Man kan sikkert finde den slags gakkelak videnskabsmænd andre steder. Jeg selv associerede jo rollen med noget fra Ghostbusters. Men han er ligesom den onde Q".

"Hvem er din egen Bond-favorit"

"Daniel Craig – ud fra loyalitet, men skuespilleren i mig synes nu også, at han kommer med mange gode inputs. Jeg var godt underholdt af Roger Moore, da jeg var barn, men han spiller jo, som har han en Gin-Tonic i hånden. Han er usårlig. Craig har taget et stort ansvar ved at løfte rollen, og gjort den mere relevant".

David Dencik kan nu også skrive Bond-skurk på sit lange cv. Foto:@Bond-bloggen.dk

Bond-bloggen.dk takker David Dencik, Ann Linn Andersen og Big Bio for samarbejdet.
All Rights Reserved@

Man kan læse mere om Big Bios filmklub ved Ann Linn Andersen her