Octopussy genset i 2023

Blæksprutten har stadig sugekraft

Efter 40 år i akvariet har Octopussy stadig sugekraft i tentaklerne. Bond-Bloggen.Dk slap den 13'ende 007-film løs på en 15-årig teenager for at se om Roger Moore og hans minijet kunne klare sig helskindet gennem en testflyvning i 2023. Et år, hvor en gal russisk krigsgeneral atter truer vesten, og hvor det (heller) ikke er okay, at stille skarpt på en kvindelig kollegas kavalergang med et krystalkamera.

Ville Roger Moore holde til en testflyvning med en teenager anno 2023?

Knægten havde taget champagne med.
"Bollinger- det var da mærket, ikke?"
Spørgsmålet var overflødigt, men vidnede om, at det ikke var første gang, at teenageren skulle have serveret årgangs Bond.
Ja, faktisk huskede han både juvel-ægget, klovnen med kniven i ryggen, ubådskrokodillen og at det hele ville kulminere ovenpå en flyvemaskine, som 007 sugede sig fast på. Tyve år før Tom Cruise fandt på at gøre det samme.

Set i brudstykker
Når en film har 40 år på bagen, og ligger tilgængelig i små bites overalt på nettet, vil brudstykker af Bond uundgåeligt have trængt ind. Men som et samlet hele havde teenageren hidtil hverken haft alderen, forståelsen eller lejligheden til at se, hvad producer Albert R. Broccoli selv betegnede som seriens All Time High. Og som i denne skribents øjne har formået at holde sig deroppe, siden Danmarks-premieren den 15. august 1983.
Flashbacks fra den 15. august 1983 i Bio Trio.

Høje Taastrup uden hvid smoking

Den aften var min første Bond-premiere. Bio Trio i City 2 var måske ikke det mest stilfulde sted at se den. Der var ingen hvide smoking-klædte gæster i Høje Taastrup ved 21.30 tiden en mandag aften i 1983. Men ligesom i Octopussys cirkusarena gjorde den opgejlede stemning blandt salens unge publikum dengang et uudsletteligt indtryk.

Aldrig havde jeg oplevet en nogle-og halvtredsårig mand blive applauderet entusiatisk, når han i en indisk jungle svang sig i lianerne og brølede som Johnny Weissmullers Tarzan. Eller slog to dobbelte seksere, og uden overhovedet at se ned på brættet, fejrede sin stensikre sejr med at kræve sin modstanders halve million udbeltat - i kontanter, tak.

Devalueret værdi
Alligevel er Octopussys Fabergé værdi måske mere end nogen anden film i serien blevet devalueret i årene, der er gået.
Ingen føntørrer kunne medio 1980erne have blæst Roger Moores hårlakerede frisure tilbage med samme kraft, som de stormende krav om politisk korrekthed, Me Too og krænkelses awareness, som mellemtiden har pustet op.
Kvinder som galejslaver, og erotisk strittende årer. Octopo'smudsigt ...

Racistisk og kvindefornedrende

At fremstille indiens indbyggere som et fakirbriks-liggende og flamme-slugende fattigfolk, der høfligt bukkende må tage imod en britisk overmands casino-gevinst, og finde sig i bemærkninger, som at "det nok skal holde jer med karry i månedsvis", er dybt racistisk og patroniserende.
At se elefanter, tiger-unger og bjørne optræde i en cirkus er en krænkelse mod dyrevelfærden.

Alders fascisme
Alders fascismen stikker som torne, når Bond overrækker et bundt roser til Miss Moneypennys nye, unge sekretær, og efterlader sin jævnaldrende, livslange bejler med blot en enkelt blomst.
Kvindefornedrelsen er total, når piger i croptops, som galejslaver må ro en skurkagtig afghansk prins ud til deres kultiske leder, akkompagneret af seksuelt værdiladede opmuntringer, som "in-out-in-out"
Og hvilken nutidig selvstændig kvinde ville - som filmens titelfigur - elske sin afdøde far for kælenavnet Octopussy?
Foto: Danjac/MGM. Så skulle du se ham fra Rosens Navn ...

Forkasteligt

Den er gal, hvis man i 2023 ikke kan se det forkastelige i at skildre cirkusfolk som smuglere og lommetyve, der nemt kan rane amerikanske generalers tegnebøger. Det udskammende i, at gøre vansirrede indere til lejemordere, og det ekskluderende i at lade en smælder fe ... undskyld ... fysisk udfordret cirkusgæst agere menneskeligt cover for Bond, så han uset kan bevæge sig fra en plads til en anden.

Pluspoint til russerne
Ok
Pluspoint for at lade det daværende Sovjetunions godmodige General Gogol tale Glasnost-foregribende nedrustning. Flere år før det faktisk skete.
Men at det alligevel er en gal russisk krigsfører, der er filmens store bussemand, er stadig at mistænkeliggøre et helt folkefærd. For at en enkelt gal russisk general skulle kunne fremprovokere en verdenskrig med sine besættelsestanker, er da en forfærdig stereotyp fremstilling ...
Eller hur?
Foto: Danjac/MGM. Hvem er det nu han minder om ....?

Målrettet opmærsomhed

Octopussys potentielle politiske ukorrekthed er så brandvarm,. at den idag kunne få en af Qs Union Jack dekorerede luftballoner til at lette.
Men fra Roger Moore daskede til en sjusket soldats uknappede uniformslomme, og gav sit cover som moustacheprydet sydameriansk general ekstra vægt, og til han bad en tankpasser fylde mere brændstof på det minijetfly, som han just havde fløjet direkte gennem åbningssekvensen, havde han teenagerens målrettede opmærksomhed.
Og modsat det varmesøgende missil, som 007 behændigt formår at undgå ved at drøne gennem to halvt lukkede porte i en flyhangar, lod den sig ikke ryste af.

Naglet fast
Og dog.
Rita Coolidges titelsang blev skippet for et toiletbesøg. De silhuetter, der centrifureres omkring som i et afløb under udskylning i Maurice Binders åbningsgrafik, satte åbenbart gang i Bollinger-champagnen.
Men i samme sekund kameraet kiggede op over den gamle Berlinmur, og den første ballon revnede med et brag og satte et mordersk tvillingepar på sporet af en flygtende cirkusklovn, sad han atter i stolen. Naglet fast af filmens skarpe kasteknive af kulørt horror og grotesk suspense.
Foto: Danjac/MGM. Fyld bare masser af gas på.

Kulturel uddannelse

Det skal siges, at teenageren netop havde været på en skoleudflugt til Berlin. Historien om den delte by, koldkrigen og dens menneskelige konsekvenser havde lejret sig, og givet ham en ny storpolitisk indsigt. Octopussy kan således idag ligefrem anvendes som kulørt kulturelt undervisningsmateriale - og mangen lærer peges da også i retning af Berlins spionmuseum på officielle hjemmesider.

Hvem var den dødeligt dolkede klovn
Turen hjalp på forståelsen af Check Point Charlie grænsedragninger, konsulater og britiske ambassadører på vej til diplomat-bal. 
For der gør alligevel en vis forskel at vide, hvem den dødeligt dolkede klovn triller sit stjålne juvelæg til, da han - efter at havde flydt som en punkteret gummiflåde gennem et østtysk vandanlæg - ødelægger festen ved at brase gennem havedøren
Den gamle Berlinmur - og klovnen. Historieskrivning med kulørte pensler.

Er Moore for gammel?

Hvor agent 009 havde sin hvide make-up, røde paryk og klovnehat til at maskere sig, har Roger Moore intet andet et et stramt korset til at skjule alderen med. Det holder maven på plads under hans nålestribede three-piece suit.
Men rynkerne i panden og kragetæerne omkring hans øjne står bekymrende tydeligt frem på min stueprojektor.
Spørgsmålet er om han virker for gammel?

Hvem går op i alder ...
Teenageren ser ud som om han aldrig havde tænkt tanken.
 "Næh, han er stadig charmerende og elegant. Han er jo Bond. Hvorfor spørger du?"
I en teenagers øjne er alle der ikke er teenagere jo nok gamle Og 54-årige Sir Roger er i filmen p.t. kun to år ældre end denne skribent.
damn, Hvem er det egentlig, der går op i alder ...?
Men så hans manerer, da?
Tina Hudson var teenager på 17, men: "Moore på 54 må godt bage - han er jo 007", mente nevøen.

Nul reaktion på pigerne

Hverken Bonds forfordeling af roser til den unge Miss Penelope Smallbone, eller det lange blik, han sender skurken Kamal Kahns elskerinde, den smækre svenske akrobat Kristina Wayborn, møder nogen modstand. End ikke krystalkameraet, som han zoomer ind på en nedringet kollegas kavalergang, får en reaktion.

"Er man ikke privilegieblind, hvis man ler af fattige indiske tiggere"?

Tilgengæld griner teenageren, da en slangetæmmer afslører sig selv som MI-6 mand ved at fløjte Bond-temaet, idet 007 ankommer til Indien.
Det er tydeligt, at drengen har set Bond-film nok til, at han nu fanger seriens musikalske sammenhæng. Hvilket ikke er givet.
Slet ikke i en verden, hvor nye, larmende aktion-og musik tilbud kastes ud over biograf og streamingtjenesterne, som rupier fra Bonds hånd under en Tuk-Tuk jagt.
Det pengebundt, der lander i en tiggers nødjælpsskål, udløser endnu et spontant grin. Hjerteløst, velsagtens. For er man ikke privilegieblind, hvis man i 2023 bare ler af disse staklers undermidlede og tragiske livsgrundlag?
Foto: Danjac/MGM. Bollinger - gem en tår til os, Magda.

Eget soundtrack

"Er der mere champagne"?
Ligesom Magda i Moores seng er det tid til at blive fyldt op.
For filmen har fat nu.
"Du-du-Duu-Duu-Duu ..." Nu også med egen musikalske lyd, hvis Bond-temaet da ikke af sig selv går igang, når 007 pander savhjuls bevæbnede bøller i gulvet på Octopussys palads, eller kører en Mercedes ud på togskinnerne for at forfølge en cirkuskaravane med en tikkende atombombe i lasten.

Hele tiden noget nyt
"Det gode ved denne Bond-film er, at der hele tiden sker noget nyt. Aldrig bliver scenerne for lange", lyder iagttagelsen.
"Og så hænger det hele genialt sammen. Hvis ikke Bond havde set, at skurken snød i terningspil og havde byttet dem om, så havde han aldrig vundet det pengebundt, som han havde i inderlommen - og så havde han været død, da han blev stukket i brystet under biljagten", fortsatte analysen.
Det hele passer sammen - som bil på en togskinne.

"For det hele er et eventyr"

"Det samme med bilen på skinnerne. Hvis ikke det lige havde været en Mercedes, havde den ikke passet. Men selvfølgelig passer den, fordi det er Bond - og i Bond kan man gøre alt, fordi det bare er et eventyr".
Mente teenageren.
Teenageren ville hellere ombord i dillen end i damerne.

Dillen frem for damerne

Selvfølgelig kunne han sagtens se, at Octopussy var blevet en gammel film. På klipningen, på kameragangen, på tempoet - ja, på hele udtrykket.
Han ville også hellere gå ombord i Bonds ubådskrokodille, end i alle filmens i hans øjne gamle damer. Maud Adams er 38 år. Kristina Wayborn er 32. End ikke Tina Hudson på 17 år (!) kunne friste.
Men Octopussy var stadig bedre end nogle af Daniel Craigs nyere 007-film. "Helt på højde med Lev og lad dø, GoldenEye, Tomorrow Never Dies og Spionen der elskede mig.  Selvom ingen af skurkene kunne måle sig med JAWS", sagde han.

Succesfuldt sugemærke
Fyrre år efter Octopussy første gang kastede sine fangarme ud, formåede Bonds blæksprutte altså atter at sætte et succesfuldt sugemærke.
Men hvad med forargelsen?
Måske hører den bare en anden generation til.

SE OGSÅ KRITIK GEORGE LAZENBYS 007

- om Elvis-hår og dårlig slutning