THUNDERBALL SLOG NED I HUSET

Husets Biograf i København holdt Thunderball reprise, men holdt "Den største Bond film" fra 1965 også vand i 2023. Og gjorde nutidens publikum?

18. februar 2023 satte Husets Bio Agent 007 i ilden på plakaten til 90 kr pr. billet.

Der er gang i torden-trommerne.
Huset i Rådhustræde i København summer. Flaskeglas og ungdommelige stemmer genlyder fra alle etager.
Men lørdagens feststemning forstyrrer også stilheden til den begravelse, som vi er til på tredje sal.
21 mennesker er her samlet foran SPECTRE-agent Jacques Bouvards kiste.

Til begravelse i Husets Bio.

007 overdøvede Husets spektakel

I højtalerne kører endnu tonerne fra et potpourri af tema-sange, som personalet i den lille dagligstue-hyggelige biograf har sat på som stemning.
Først da man ude i baren får skruet ned for ååå’erne i omkvædet til Aha’s The Living Daylights, kan vi høre, at Sean Connerys Bond ikke er glad.

Afdøde Jacques Bouvard mydrede to af hans kolleger. Nu får 007 aldrig sin hævn. Den sørgende enke kører bort i en limousine. Og ingen i Huset ser, at hun selv åbnede bildøren.

Festen overdøves

At ingen rigtige damer ville drømme om at gøre det anno 1965, hører formentlig en anden livsopdragelse til. Men få sekunder senere flyver den falske enke hen over et glasbord, afsløret af Connerys kajeryster. Hvorpå alle festlyde og klinkene glas i Huset overdøves af knust kinaporcelæn, væltede møbler og en svirpende ilddrager. mens Bond banker den udklædte enkefru stuntmand ihjel i hidsig kamp med John Barrys musik.

Sådan går det, når man leger dame - og selv åbner sin bildør. Foto: @Danjac/MGM

Nedskaleret fest

”Jeg elsker det”, jubler manden i nabosædet. Fnisene rundt om i salen fortæller, at han ikke er alene.  Også i 2023 slipper Bond godt fra at flyve bort fra gerningstedet i en raketrygsæk, og spule de eftersættende vagter hen af jorden med vandslanger gemt i sin Aston Martin DB-5.

Anden Bond på tre måneder

Husets Biograf i Rådhusstræde har med Thunderball - Agent 007 i ilden gang i sin anden Bond-film på tre måneder. Den første blev vist 19. november 2022 og var udsolgt. 60 mennesker drak dengang Bond-coctails, morede sig over et stand-up show med 007-tema og så From Russia With Love - Agent 007 jages fra 1963.
Jack Stevenson, bestyreren af den lille bio med det kultiske repertoire, ved godt, at det er en mere nedskaleret fest, han holder denne februar aften.

"Min svoger anbefalede, at jeg viste Thunderball. Det er en klassiker, og jeg håber med den, at kunne nå ud til nogle af de hard-core fans. Vi vil nemlig gerne lave flere 007-visninger til efteråret" siger han til Bond-bloggen.dk

Jack Stevenson fra Husets Bio håber på flere Bond-events i efteråret 2023.

Midaldrende mænd

Noget tyder på, at svogeren har sans for det. I stolene genkendes flere medlemmer fra Facebook-gruppen Danske James Bond fans Det er overvejende midaldrende mænd. Men enkelte par og veninder, cirka 28+, har også fundet vej. Samt Mr. Brian Iskov – eksperten fra Bond-o-rama.dk.

Madonna i bad standing

Thunderball vises uden tekst. Det er en Blu-Ray version, der projekteres op på det, der ligner et lysbilled-lærred i forhold til det kæmpe canvas, som Maurice Binders nøgne skyggepiger, boltrede sig på, da samme film i sommeren 2021 blev vist i CinemaxX.
Lyden er dog overraskende god. Alle kan høre Tom Jones brøle titelsangen, som et elsdyr i brunst. Ifølge Jack Stevenson diskuterer barpersonalet ofte, hvilken Bond-sang, der er værst. Madonnas Die Another Day er i bad standing.

Det samme er den SPECTRE-agent, der har snydt på vægten. Mandens stol bliver elektrisk, og sænker hans udbrændte rester ned i kælderen, da historien fortsætter efter titelsangen.  Det er manden med katten, der har udmålt straffen.

SPECTRE sparer ikke på strømmen.

Forbryderisk fransk apropos

SPECTREs leder gemmer sig bag en skærm i et hovedkvarter i Paris. Vi hører, at den franske regering ovenikøbet har betalt hans forbryder organisation for at snigmyrde en af deres afhoppere.  

Skulle scenen skrives i 2023 ville den nok være foregået inde i den franske regeringsbygning og have handlet om, hvordan tildelingen af VM-værtskabet til Qatar - med hjælp fra en fransk præsident -   har fået oliestaten til at investere i en fransk fodboldklub. Samt jagerfly for milliarder.

Kunne den filmatiseres igen?

Thunderballs manuskript bygger på en bog, der igen bygger på et filmmanuskript, som Ian Fleming skrev med samarbejdspartnerne Jack Wittingham og Kevin Mclory. Sidstnævnte fik den genindspillet som Never Say Never Again i 1983. 
I dag har Broccoli-familien atter rettighederne. Spørgsmålet er, om de kunne bruge historien som afsæt igen i en ny, moderne Bond-film?

007-fan Ole Gram Olesen mente nok, at Thunderball kunne klare en tredje genindspilning.

Kunne godt gå idag

"Ja, plottet kunne sagtens gå. Og med de rigtigt castede skuespillere, kunne det blive en kanon-film. Thunderball er godt castet, og det var Never Say Never Again også", siger CBS-rektor Ole Gram Olesen, der har været med til at vælge filmen.

Vil en mandlig enke være o.k.?

Gram Olesen er født i 1959 – samme år Fleming og co. fandt på historien. To piger nede foran lærredet er mindst tyve år yngre. Men også de morer sig, da Connery genintroduceres på en helseklinik. Bond retter lændeklædet og proklamerer til sin massøse, at de blå mærker, han har på kroppen, stammer fra en kamp med en mandlig enke.
I nutidens kønsneutrale tider ville det måske godt kunne gå - også i en ny Bond-film.

Scenen, der forarger. Bond afpresser sig til dampende sex med sin fysioterapeut.

Voldtager  briksen

Endnu sjovere får pigerne det, da Bond kort efter ser ud til at voldtage en mekanisk briks, som han er spændt fast på. Den skrues nemlig op på fatal hastighed af en forbipasserende SPECTRE-agent.

Dunker i mellemgulvet

Alligevel er det nu, man venter udbruddene om "mandesvin" og "voldtægtsmand". For friktionen fra den briks får noget helt andet end smerte til at dunke i vor mands mellemgulv. 
Sekunder efter at være undsat, tager 007 sin frelser, fysioterapeuten Patricia Fearing med sig i dampbad.  Bond er galant nok til at lade hende vælge mellem det – eller blive fyret for at have ladt ham alene på briksen.

Jan Mouritzen, Danske James Bond fans, var godt underholdt af Thunderball.

"Kvinder vil finde Thunderball kontroversiel"

Sidst scenen blev vist i CinemaxX I 2021, reagerede folk med forargelse. Her mødes den af stilhed. 
En kvindelig gæst fra Venezuela - født i 1991 – ser Thunderball for første gang. Hun siger bagefter, at hun fandt hele Bonds opførsel på den klinik, yderst chauvinistisk. Og at hun bestemt ikke vil finde den adfærd iorden i en ny 007-film. Men hun var stadig vild med Connery, der da heller ikke har mistet sympatien i salen. 
Bond høster endnu et grin, da han efterlader sin attentatmand. spærret inde i en svedekasse, hvor han formentlig får brændt sine Thunderballs godt og grundigt af. 

Stærke kvinder giver Bond kam til parykken

"Det er svært at forestille sig Thunderball genindspillet i dag. Det er en lidt svunden tid, hvor Bond kommer med sin mandschauvinisme, og kvinderne mest er nogle duller, der falder i hans arme, En del kvinder vil nok finde den lidt kontroversiel i dag”, bemærker Jan Mouritzen fra Danske James Bond fans. 
Men så kommer han i tanke om, at filmens heltinde, Domino, er stærk nok til at dræbe skurken med en harpun, og at skurkenes pige, den rødhårede dominatrix Fiona Volpe virkelig giver Connery kam til parykken.
Da hun toner frem i Luciana Paluzzis frodige figur læner hele rækken af modne mænd i biografens lænestole sig da også frem i en nærmest synkron bevægelse. Som vil de gribe alt det, der er ved at skvulpe ud af hendes dukkeblå natkjole.

Foto: @MGM/Danjac. Synet af Fiona Volpe fik herresiden op og ringe.

Til minde om Connery

Historien går først rigtig i gang nu. Med en nærmest dokumentaristisk nøjagtighed får vi vist praktikken omkring NATOs øvelser med et atombombefly. SPECTREs metodiske kapring af maskinen, og frømænds camouflage af flyet, da først det er crashlandet af en forræderisk pilot på bunden af Bahamaøernes gyldne grotte.

For mange undervandsscener

Der er for mange undervandsscener, men ellers er alt hvad de laver i den film godt skruet sammen", bemærker Knud Braagaard. Bond-collectoren fra Lyngby er på plads i salen, iført en Sean Connery mindetrøje.

Braagaard brænder for at genskabe Bond-scenerne i miniature diaramaer. Han har ofte udstillet dem, når en ny 007-film fik premiere. Braaagards favorti-scene i filmen opstår, da en motorcyklist fyrer en skjult sprængladning af fra en hurtigkørende BSA motorcykel, så endnu en SPECTRE-agent går op i røg bag rattet i sin vogn. Motorcyklisten viser sig at være Fiona Vople i stram, sort Lewis dragt.
Det er nu, de første mænd rejser sig for at gå på toilettet.

Bond-collector Knud Braagaard i Sean Connery mindetrøje.

Sadismen skulle skylles ned

Mon det er alt filmens vand, der gør, at folk ikke kan holde sig i sæderne?
Tendensen var nøjagtig den samme, sidst Thunderball blev vist i CinemaxX. Ligesom Bond, der i adskillige scener sniger sig ud og ind af hotelværelser, er der en vaden frem og tilbage mellem stolene. Mens Bond spiser stuvede konkylier, spiller kort med den enøjede skurk, Emilio Largo og danser med hans elskerinde, på Bahama,  trasker folk ind med nye drikkevarer. Da Largo ofrer endnu en uduelig ansat, dennegang ved at smide manden for sine hajer, kan sadismen i al fald skylles ned.

Desmond Llewlyns Q præsenterede opfindelser, der er blevet tilgængelige i 2023.

Gadgets af idag

Aloha. En frisk brise går gennem salen ved synet af Q iført Bahama-skjorte og kahki-shorts. 
Desværre er hans gadgets for almindelige til at vække latter. Et kamera, der kan tage billeder under vand, kunne godt gå i en moderne 007-film. I-phones kan idag det samme. Og en mini iltlunge er også i brug. Om end i noget større format end Bonds smalle cigar.
B.T.'s beskrivelse af Bonds mini-iltlunge fra 1965. Dengang sensationalt stof.

Til øllet

Folkevandringen fortsætter. Ikke alle ser Bonds midnats dykkertur ind under Largos yacht, eller hans hidsige køretur hjem med skurkinden. Jeg bunder den sidste slat af den øl, der stod klar til vinderen af den trivia-quiz, som blev afholdt før filmstart.
Den er blevet ligeså doven som historien.

Thunderball har ellers både helikoptere, rokker, hajer og smukke koralrev – alt hvad der i dag udbydes på National Geographic Channel. Men omstændighedsgraden i fortællingen er så stor, at selv Largos anonyme vagtkorps har navne. Dimitri hedder én, Ricardo hedder ham, som 007 tager benene på, da han sniger sig ind i skurkens villa. Nu for at redde sin kidnappede kvindelige kollega. 
Tænk at man først bemærker det ved denne forestilling.

Ingen griner

Men det er altid spændende at se, hvilken version af Thunderball. der vises. Man kan høre det på Bonds afskedsreplik til de hajer, som han behændigt undslipper i skurkens bassin. Der eksisterer to forskellige: ”Nu må du fortælle om ham, der slap væk”. siger 007 i den amerikanske version. Og ”Sorry better luck next time”, i den europæiske udgave. Vi får den sidste.
Men ingen griner.

Fiona uden sko, udløser til gengæld en reaktion.

Kong Charles' kynisme

Salen vågner først rigtig til dåd ved synet af den frodige Fiona i Bonds badekar. "Well, hello there", lyder det piftende fra herresiden af midaldrende præriere-ulve. Men også to piger får en på grineren, fordi Bond efter endnu en sengeaktivitet hævder, at han intet fik ud af det. "Det var for King and country".
Ja, Bond siger faktisk king. Kong Charles må være stolt af kynismen. Han selv sagde nogenlunde det samme til prinsesse Diana, har prins Harry afsløret i bogen Reserven.

Farvel til vildmissen Volpe

I et ligeså aktuelt apropos minder den efterfølgende jonkanoo-parade om, at det er fastelavns-weekend. Udklædningerne er mindst ligeså kreative, som dem, der blev lavet til De Dødes dag sekvensen i SPECTRE i 2015. Bond tager titlen som filmens kattekonge, da han slår vildmissen Volpe ihjel under trommetøndernes buldren på en natklub.

Bond får sig en bid af Claudine Auger. Foto: @Danjaq/MGM

Meget, meget langsomt

”Den bliver lidt lang efter Fiona Volpe bliver slået ihjel, men kommer så op igen til sidst”, evaluerer Jan Mouritzen fra Danske James Bond fans. Modsat flere andre forlader han ikke sin plads, mens Bond finder bombeflyet og forfører Domino. Begge dele på havets bund.

En pige smadrer en flaske, da hun rager tilbage på sin plads i mørket. Modsat Connery, der bider et søpindsvin ud af heltindens trædepude, gør hendes kæreste dog ikke mine til at ville suge eventuelle glasskår ud af hendes fod.

Radioaktivt medicin

Musikken fra Husets øvrige fester bliver gennemtrængende nu. Mest fordi bobler og svømmetag er eneste lydkilder i den undervandshule, hvor Bond nu fanges. Heldigvis har han spist en radioaktiv pille. Vennen Felix Leiter kan opspore ham via en geigermåler i en helikopter. Hvem vidste at radioaktivt medicin kunne bruges sådan?

Ifølge skurken, der nu afslører Domino med Bonds spion-kamera, er cigarer og isterninger også effektive torturredskaber. Specielt hvis de anvendes langsomt. "Meget, meget langsomt".

Det samme kan siges om undervandsscener.

Minder om Sveriges-bådene

Filmens sidste store søslag bliver ved og ved og ved i så lang tid, at kameraet indimellem vælger at variere det ved at vise diverse skaldyr tage flugten over havbunden. Men min sidemand rocker entutiastisk med til 007-temaet. Og for CBS-rektor Ole Gram Olesen er slutscenerne filmens bedste. Navnlig da 007 tæver Largo på en løssluppen hydrofoil-båd. "For os der er gamle nok, giver det gode mindelser om flyvebådene til Sverige", siger han. 
Gad vide hvor mange svenskere, der fik sådan en omgang dengang?

Så hurtigt kom man ikke med hydrofoilbåd til Sverige.

En ven af huset

Og pludselig er det slut. Largo er besejret, bomberne bjerget og yachten Disco Volante har sejlet sin sidste sprutrute.
Grebet med et snuptag af en forbipasserende flyvemaskine forsvinder Connery, Claudine Auger og Thunderball op i skyerne i en vejrballon. Resten af lørdagens husspektakler er op til generation X.
Klapsalverne der følger filmen til dørs vidner om, at ilden ikke er slukket i publikum. På en skala fra 00 til 007 scorer Agent 007 i ilden hos flere adspurgte 005. Chauvinisme, scuba-scener og strække-ben pauser til trods, er det en film, som folk har hygget sig med at dyppe fødderne i.  Om historien kan holde til en genindspilning er et spørgsmål, der deler vandene.
Men Bond i klassisk form kan godt gå hen og blive en rigtig god ven - af Huset.

NB: Denne historie er dedikeret til undervandsfotograf Ricou Browning, der døde 27..2 2023. Han var manden bag Thunderballs forrygende undervandsscener, og en årsag til, at også jeg som teenager  endte på bunden af en svømmehal på et dykkerkursus.

Publikums reaktioner på Thunderball-event i Huset