No Time To Die: Men Bonds fremtid er uklar

Efter seks udsættelser tager 007 det afgørende skud mod kalenderen. Tirsdag den 28. september 2021 er Royal Albert Hall i London centrum for verdenspremieren på No Time To Die - dagen derpå er der gallapremiere i København. Men tiden er ved at løbe ud for Bond-serien som man kender den, og 007s fremtid dunkel. (Bemærk: Milde spoilers undervej)

aston-bollingerpng

Det er efterhånden år og dage siden, at Daniel Craig tonede frem på min mobiltelefon.
Direkte fra Ian Flemings hus Goldeneye på Jamaica.
Forbindelsen gik igennem på Boulevard Hauseman i Paris, hvor SPECTRE i Ian Flemings Thunderball roman jo havde til huse. Herfra var der bedst dækning på live signalet, under min ferie i byernes by.

006png
Lea Seydoux, Ana de Armas, Daniel Craig, Nomi Harris og Lashana Lynch ved det første PR møde i 2019. Før filmen fik sit navn. Foto: @MGM/Danjaq

Der sad han, Craig, iført sort habit med hvid skjorte og gummisko og gloede ned i gulvet, mellem sine nye kvindelige medspillere. Alt mens en ung vært prøvede, at hale et par meningsfulde udtalelser ud af skuespillere, der ikke virkede til at have forberedt sig på at skulle sige noget-som-helst.
Trods hele PR-seancen ellers blev streamet ud til hele kloden.
Det var den 25. april 2019.
Siden er der blevet annonceret en del om den 26’ende Eon producerede 007-film, No Time To Die. Men medio september 2021, hvor holdet selv fik lov at se resultatet, afventer den store biograf-menighed endnu filmen.

corojpg
Covid-19 har udskudt Bond 25 seks gange.

Forskellige årsager, ikke mindst pandemien, har udskudt premiere-datoen hele seks gange - fra den oprindelige dato, 25. oktober 2019 og til den 28. september 2021. Men det er imidlertid kun en af de dystre skygger, som Bond står indhyllet i. Sidste gang en ny 007-film var på lærredet skrev man 2015. Det er næsten en hel ny generation siden – og at No Time To Die bliver efterfulgt af en ny Bond-film, kan såmænd have ligeså lange udsigter.
Daniel Craigs good-bye til Bond afslutter derfor ikke blot hans æra. Det efterlader reelt verden uden en aktuel Bond-stjerne. Eller en oplagt bejler stående klar i kulissen. Det er ikke sket siden George Lazenby forlod rollen i 1969.

           gjjpg

Daniel Craig tager sigte på premieren. Foto: PR/Nicola Dove

Connery havde Moore med til sin (første) afskedsfilm i 1971, og Roger Moore trak den så længe, at Pierce Brosnan efterhånden var blevet den helt store favorit på sidelinjen. Og da Timothy Dalton fik den istedet, og serien i perioden mellem 1989 og 1995 stod stille, var det mest et spørgsmål om hvem af de to, der skulle føre rollen videre.
Brosnans ufrillige exit i 2002 skabte turbulens, og presse-gætterier på en række oplagte kandidater, hvoraf Daniel Craig var den største outsider. Men nu er sagen en anden. En grødet filmbranche vil være hårdt presset for at kunne stable de milliard-budgetter på benene, som en 007-produktion traditionelt kræver. Derfor er det ikke givet, at en ny licens til at dræbe udskrives med det samme.

nojpg
Kommer 007 ud af de dystre skygger som No Time To Die kaster? Foto: @MGM/Danjacq.

No Time To Die ser på forhånd ud til, at blive den første Bond-film i 60 år, der taber penge.
Filmen skal indspille 928 millioner dollars. Blot for at gå i nul.
Det fastslår en udregning på fan-sitet MI-6.

"Filmen skal indspille 928 millioner dollars - for at gå i nul .."

Det virker svært - sammenlignet med hvad andre store film allerede har tabt af publikum.
Ikke mindst på det store, rentable, men stadig ikke vaccinerede, og åbne amerikanske marked.
I Kina, hvor forgængeren SPECTRE hentede 10 procent af sin samlede indkomst, må filmen tidligst spilles i anden uge af oktober 2021. Biograferne har fået dekret om kun af vise kinesiske film indtil da. Det gør markedet mørt for eventuelle kopier fra Taiwan og Hong Kong, hvor filmen står til at åbne først i oktober.
New Zealand og Australien har også meldt ud, at deres premierer tidligst bliver afholdt i november 2021.  Mens det japanske marked under OL i august viste, hvor ramt af pandemien landet er.
Storbritannien og resten af Europa må altså trække læsset.
De første penge blev indbetalt herhjemme, da  billetlugerne åbnede for forudbestillingerne mandag den 20. september 2021.
I Danmark kommer No Time To Die ud ved midnat mellem den 29'ende og 30. september. Kl 0.07, selvfølgelig.
En  kendis-galla, som man historisk har afholdt i København siden 1970erne,  afvikles i et Danske Bank og SF film arrangement i Imperial den 29. september. Meget mere bliver der ikke plads til i Bond budgettet.

imaxjpg
No Time To Die kører i IMAX udgaven i CinemaxX.

No Time To Dies budget ligger på mellem 250-301 millioner dollars.
Men det er fløjet i vejret af flere årsager.
For det første kostede det (ifølge MI6) over 23 millioner dollars, at sadle om i produktionen, da den først udvalgte instruktør, Danny Boyle forlod filmen.
På grund af såkaldt ”kreative uoverstemmelser”, som han havde med Broccoli-familien og co-producer Daniel Craig omkring filmens linje, krævede det nye manuskripter, nye kulisser og nye skuespillere. Plus, naturligvis, en ny instruktør. Det blev den 44årige amerikanske, og i aktion-regi, noget uprøvede, Cary Joji Fukunaga.
Forsinkelsen bevirkerede også at Anne Larlarb, No Time To Die’s kostume designer kom til at bruge atten måneder på filmen. De konstante manuskriptforandringer krævede nemlig også nye garderober.

ben whishawjpg
Ben Whishaw er tilbage som Q. Foto: MGM/Danjaq

Alligevel er det, der for alvor har fået regningen til at løbe løbsk, de millioner i renter, som filmen har kostet i banklån. De har tikket for hver eneste måned, filmen ikke har kunnet køre i biograferne på grund af pandemien.
Fan-sitet MI-6 estimerer at beløbet, siden april 2020, er løbet op i omegnen af 314 millioner dollars. Dertil kommer reklamebudgettet, hvoraf 30 millioner dollars blev brændt af på trailere ved den amerikanske Super Bowl i 2020, og på lysreklamerne i New York City, hvor filmens stjerner mødte op for at vise ansigterne i april 2020. Samt på forfilm i al verdens biografer – før endnu en nedlukning gjorde al den PR omsonst.  
Nu skal pr maskinen så snurre igen, og til det skal bruges mellem 150-200 millioner dollars.
Det kan måske forklare, hvorfor The Mirrors historie fra den 17. april 2021 om, at filmen ville blive sat op på Wembley Stadion i London og blive verdens mest ekstravagante premiere nogensinde, ikke viste sig at holde vand.
De ti millioner pund, det angiveligt ville koste, mangler allerede i budgettet.

no to diejpg
Ralph Fiennes som M med 007 ved et af Londons vartegn, Hammersmith Bridge. Foto:@MGM/Danjaq

I stedet er Londons Royal Albert Hall for nu fjerde gang Bonds premiere-højborg. Men med hundredvis af indbudte berømtheder og efterfølgende nattefest på The Natural History Museum er det jo heller ikke gratis. Den noget splittede engelske konge-familie har også bebudet deres ankomst. Det vil sige prins Charles, hertuginde Camilla, prins William og hertuginde Kate. Det koster alt sammen …

xjpg
Instruktør Carey Fukunaga og Daniel Craig, da den sidste scene blev lavet. 25. oktober 2019. Foto: @MGM/Danjaq.

Med 2 timer og 53 minutter er der lagt op til en meget lang film. Tiden, hvor en Bond film var en eftermiddagsforestilling i røvere og soldater kategorien, er forbi. Nu taler vi om en sværvægter a la Titanic og The Godfather. Derfor gør man klogt i, at lette blæren først, eftersom den vises uden pause. I al fald i Danmark. I Holland brækker man den op. Men så kræver det til gengæld mundbind og coronapas. Svorne 007-fans skal nok booke billet. Men No Time To Die tåler næppe mange lunkne anmeldelser, førend salene rundt om i verdens multiplex biografer risikerer at stå halvtomme – og den skal nok være rigtig god, hvis publikum skal bruge penge på, at se den i biografen op til flere gange. Med så lang en spilletid er billetpriserne nemlig pebrede.
Medregnet det amerikanske marked, hvor filmen åbner 8. oktober 2021, regner man med at den cirka vil indspille 530 millioner dollars på verdensplan i biograferne. Her får den nemlig den korteste spilletid nogensinde for en 007-film. Efter 45 dage vil den blive solgt til streamingtjenester, og til Paramount+, mens en Blu Ray version allerede forventes klar til julehandlen den 21. december 2021.
Men så vidt det økonomiske
For de fleste er det nok mere elementært spændende, hvad en femte Daniel Craig Bond-film vil indeholde.

nttd-poster-july-2021jpg

At manden selv er tilbage overraskede i sig selv nogle.
Craigs meget ofte citerede bemærkning, efter SPECTRE om, at han ”hellere ville skære sin pulsåre over, end spille Bond igen”, tog mange som udtryk for, at han nu definitivt havde taget afsked.
Ikke – som det var sagt – af en udkørt mand, der lige havde afsluttet ni måneders benhårdt arbejde. Bogstaveligt talt. Ifølge dokumentaren, Beeing James Bond, som Apple TV har bragt, fortæller Craig, at han indspillede det meste af SPECTRE med et brækket ben. Ikke underligt, at han trængte til ferie og familie tid.
Da filmmagasinet Empire talte med Craig den 21. december 2020, lød det da også sådan: ”Jeg følte, at jeg var nødt til at gøre noget færdig - hvis jeg havde forladt Bond med SPECTRE, var der noget i mit baghovedet, der sagde, at jeg ville ønske, jeg var fortsat”.

Safrinjpg
Empire viste de første uhyggelige billeder af den maskeklædte skurk. Foto: @MGM/Danjaq.

I samme interview indrømmede Daniel Craig, at det mest var for at passe på sig selv, at han havde haft svære overvejelser, da han ikke fysisk mente, at kunne klare rollen længere.
Skuespilleren var jo ved opstart blevet 51 år. To år yngre end Sean Connery var i Never Say Never Again i 1983. Et år yngre end Pierce Brosnan i Die Another day i 2003. Men seks år fra at tangere Roger Moores 57 somre i A view to a kill i 1985.
Forskellen er naturligvis, at Craig fra begyndelsen har sat helt andre fysiske standarder for sin figur, som måske var nemmere at komme i form til som 38-årig.
Til gengæld tager No Time To Die udgangspunkt i Bonds retræte.

felixjpeg
Bonds bror fra Langley - Felix Leiter - er tilbage. Foto: @MGM/Danjac

I historien bor Bond med Madelaine Swann på Jamaica – ikke langt fra, hvor Ian Fleming skabte figuren i 1953. I SPECTRES slutning kørte de to ud af London i den genskabte Aston Martin DB5, efter at have fået Bonds halvbror Ernst Stavro Blofeld buret inde.
Ligesom i Charles K. Feldmans skruptossede Casino Royale fra 1967 er det berømte kodenummer derfor givet videre til en ny agent. Det er her filmen rammer en aktuel, politisk korrekt trend ved at præsentere historiens første sorte, kvindelige agent 007.
Hun spilles af Lashana Lynch, og er en af de fire stærke, intelligente kvinder, der er ansvarlige for at drive historien fremad.
Sådan udlægger Nomi Harris, der for tredje gang er tilbage som Eve Moneypenny, i al fald tingene i et interview med The Observer fra den 17. november 2019.

Hvad 007 angår, er han nu i et fast parforhold. Han disrespekterer ikke længere kvinder, og han går ikke efter, hvor attraktive de ser ud, eller hvilket kvalitetsknald de er. Han er i et rigtigt forhold med en kvinde, som han respekterer, elsker og opmuntrer”.

Kvinden er Leá Seydoux’s Madeleine Swann, som allerede i SPECTRE fortalte om de barndomstraumer, som hun led af, eftersom hendes far, Mr. White (danske Jesper Christensen) var medlem af Blofelds kriminelle kartel. Specielt skydevåben havde hun det svært med, betroede hun Bond.
No Time To Die skildrer hvorfor i et flash-back til hendes barndom. Til det er stuntwoman Cristina Petrou castet til at spille unge Madeleine i scener, optaget på en frossen sø i Nittedal i Norge.
Unge Madelaine jagtes i åbningssekvensen af en skikkelse, iført den uhyggelige, hvide dukkemaske, der tegner til at blive filmens store ikoniske symbol.

boljpg
Bonds skrivebord prydes af den afdøde historiker Tony Judts prisvindende værk om Post War udviklingen i Europa, og en flaske Blackwell Rom fra Chris Blackwell, bestyrer af Ian Flemings ejendom Goldeneye på Jamaica. Foto: @MGM/Danjaq

Hvilke hemmeligheder Swann ellers bærer på viser sig. For freden er forbi, da Bonds gamle ven, CIA-agent Felix Leiter – for tredje gang i Jeffrey Wrights skikkelse - dukker op i paradis for at bede om en vennetjeneste.
Bond sætter af sted mod Cuba, hvor han møder den velskårede Paloma i Ana De Armas skikkelse på baren El Nido, opbygget på Pinewood studerne i England.

cvjpg
Ana De Armas som Paloma på et af de fotos, der kan opleves på kunstudstillinger rundt om i verden. 25 bag-om-filmen billeder udstilles i et samarbejde mellem Eon og Leica i B.la. Frankfurt og London. Fotoet er af stillfotograf Nicola Dove.

Armas og Craig spillede også sammen i Knives out – og de må også trække blankt i Havana, hvor en af filmens aktion-scener udspiller sig. Derpå går det for Bond hjem til London for at genindtræde i aktiv tjeneste hos M. Han spilles for tredje – men står det til skuespilleren Ralph Fiennes - ikke sidste gang.

davijpg
Svenskfødte David Dencik fylder 47 år, den 31 oktober. "Jeg var med på Daniel Craigs sidste optagedag. Det var stort", sagde han til Go' Aften Danmark.

Forfilmen afslører, at Bond bl.a. må konfrontere Christoph Waltz’ Blofeld i fængslet, og afdække Madeleine Swanns hemmelighed i jagten på en forsvunden forsker.
Fra et dansk synspunkt er han interessant. Her får vi nemlig David Dencik at se. Hvor fæl en karl, han kan være viste den svensk-danske stjerne i Fasandræberne i 2014, og hvor glat og utilregnelig, han også kan agere, så vi som hvidvasknings bankmand i DRs Bedrag i 2016.
Som Valdo Obruchev har han ikke kun fået sin egen plakat. Under optagelserne havde han også sin egen stuntdouble - Oleg Podobin.
David Dencik var allerede til casting på Skyfall i 2012.
Hans navn var derfor registreret i Eons aktsmapper. Alligevel gik der et par måneder fra han mødte instruktør Fukunaga i London i december 2018, til han fik lov at lave sin forberedte audition i begyndelsen af 2019.
Det fortalte skuespilleren til Filmmagasinet Ekko i september 2020. Dencik anede ikke, at instruktøren allerede havde besluttet sig for at give ham rollen, og kunne have bidt tungen af sig selv, da han bad om lov til at aflægge sin prøve.
Men fyrede den af, gjorde han. Med masser af cubansk accent i stemmen, fordi videnskabsmanden skulle være cubaner. Først bagefter fortalte Barbara Broccoli – der overværede testen - at rollen altså i mellemtiden havde ændret sig i manuskriptet - fra cubaner til russer

ekojpg
Magasinet EKKO lancerede et Bond-tema i september 2020.

Dencik blev hyret alligevel. For et halvt år. Men det betød ikke, at manuskriptet var færdigt. Da Daniel Craig i begyndelsen af optageperioden vred om, og måtte opereres i sin ankel, og en eksplosion i Pinewood studierne gik galt, sårede en tekniker og blæste et hul i studiebygningen, var det med at finde pokerminen frem. Særligt da prins Charles mødte op i studierne den 20. juni 2019.
Prinsen fik lov at lytte med på optagelserne af M’s briefing af Bond i hovedkontoret, hvor et stort maleri af den tidligere M – Dame Judi Dench - nu er hængt op. Men han kunne også tage to af de Aston Martin modeller i øjesyn, som Bond kører i No Time To Die.
Udover den klassiske DB-5 er det en V8 saloon, magen til den som Timothy Daltons Bond destruerede i en snedrive i Tjekkoslovakiet i The Living Daylights i 1987.
Men der er også en helt fabriksny Aston Martin Valhalla med i en historie, som er skrevet af veteranerne Neil Purvis og Robert Wade, instruktør Cary Joji Fukunaga, Scott Z Burns – der skrev The Bourne Ultimatum – og Phoebe Waller-Bridge.

uijpg
Nomi Harris tog imod prins Charles under Dame Judi Dench' portræt. Fotograf ukendt.

Sidstnævnte har tiltrukket størst opmærksomhed. 36årige Waller-Bridge er et britisk multitalent, der har vundet et større antal priser, både for spion-serien, ”Killing Eve” og komedieserien ”Fleabag”, hvor hun producerer, skriver og medvirker. Den er Craig fan af, og var ligesom Broccoli, meget glad for hendes humor i manuskriptet.
Nogen stor kender af Ian Flemings Bond var Waller-Bridge imidlertid ikke.
”Jeg har ikke læst bøgerne, men begyndte på det, da jeg arbejdede på filmen. Men jeg afslører ikke, hvilken en af dem, jeg blev mest inspireret af”, sagde hun til New York Times den 21. november 2019.

kjpg
Døren i nr 42 på Roupell Street i Waterloo, London bliver formentlig ligeså berømt som den blå dør i Notting Hill, når fans ser hvem der bor på den adresse i filmen. Foto: MGM/Danjacq.

Meget tyder på, at Flemings dystre roman, You Only Live Twice er den primære kilde. Filmen af samme titel med Sean Connery havde i 1967 ikke meget med forfatterens roman at gøre, men som No Time To Dies soundtrack liste fortæller, vil der være en scene mod slutningen i en botanisk have, fyldt med giftige panter. Ligesom den Bond sneg sig igennem på Flemings sider i 1964.
Bonds jagt på skurken, den mystiske Luytsifer Safrin, spillet af Oscar-vinderen Rami Malek fra ”Bohemian Rhapshody” bringer ham vanen tro rundt i verden.


kjpg


Med vanlig sans for produkt placement udgav Barton Perreira, den trendy japanske solbrillefabrikant, i foråret 2020 derfor en ny serie med farver på brillestellet, der symboliserede lokationerne i filmen.
Der var et cigarbrunt stel, til minde om farverne i bjergbyen Matera i Italien, et grå-gønt stel, der afspejler mørket i Havanas El Nido bar, et champagnefarvet stel, der reflekterer Port Antonios sandstrande på Jamaica og endeligt et stel i isblå nuancer, til den del af filmen, der foregår i Hekedal i Norge.
Også det kom dog til at halte lidt pr-mæssigt i forhold til, at ingen fik filmen at se før sommeren var omme. Folk har måtte nyde solen uden at have No Time To Die på nethinden …
For Færøerne blev der heller ikke fremstillet en brille. Men fra et dansk synspunkt er det spændende, at de forblæste øer i Nordatlanten også er brugt som en lokation i filmen.
”Det er baggrundsscener, der er blevet spillet ind her, Færøerne er ikke en hovedlocation, selv om man aldrig ved, hvor meget der kommer med i filmen.”, sagde Guðrið Højgaard, administrerende direktør for Færøernes Turistråd til sitet STANDBY.dk i oktober 2019.

erjpg
Madeleine Swann har hemmeligheder. Foto: @MGM/Danjaq

Optagelserne blev lavet i september og oktober 2019 ved øen Kalsoy, bygden Trøllanes og det nærliggende berømte, fyrtårn Kallur. Man skød fra en helikopter, der blev fragtet fra Torshavn til Kalsoy. Men da ingen af filmens skuespillere var i Kongeriget Danmark, kan man nok ikke få flere fanfarer ud af det.
Tilgengæld er der forventninger til musikken. Oprindeligt skulle den være komponeret af den flere gange Oscar og Emmy nominerede Dan Romer, men også han trak sig på grund af "kreative uoverensstemmelser".
I stedet understøttes 007 af et soundtrack, komponeret af tyske Hans Zimmer. Oscar-vinderen fra Løvernes Konge i 1994 har været med i lydbilledet siden 1980erne, aktion-mæssigt mest markant på Mission: Impossible og Batman trilogien. Om han også kan spille Bond-temaet for fuld elguitar vil være en af de forventninger, han skal indfri. Helst allerede i den Gun Barrel sekvens, der ligesom i SPECTRE er klar til at åbne filmen efter gammel-klassisk 007-tradition.

asjpg
No Time To Die hovedtemaet blev sendt ud den 13. februar 2020.

Titelsangen af Billie Eilsh og hendes bror FINNEAS O'Connell har allerede indikeret hvilken tone, filmen er sat i. Som 18-årig blev sangerinden, den yngste nogensinde, til at udgive en officiel Bond-titelsang. Med sin melankolske tekst og ked-af-det udtryk, er sangen så langt fra ”Goldfinger” eller ”Diamonds are forever” man kan komme.
Men den 14 marts 2021 vandt Eilish en Grammy for Bedste Sang til et levende medie. Hendes udtalelse om, at ”Bond fanchisen er den mest cool i verden”, er tilmed et pr-mæssigt blå-stempel fra en ung influencer til en hel ny generation af fans.
På same made som Duran-Durans deltagelse var det i 1985, da de sang Roger Moore ud med titelsangen til A view to a kill.


djpg
Eilish som glamour-girl på forsiden af Vogue. Hun er hot. Foto: VOGUE COVER

I mere traditionel Bond-stil er en sang, som den afdøde egyptisk-italienske sangerinde Dalida’s efterkommere, har annonceret på Instragram, vil indgå i filmen. Det drejer sig om “Dans la ville endormie”, der oprindeligt blev indspillet i 1968. ”I sovebyen”, oversættes det til på dansk, men teksten handler om svigt, sorg og længsel. Præcis hvad Bond følte, da dobbeltagenten Vesper Lynd forrådte ham i Flemings Casino Royale, og det stik af smerte, som Daniel Craigs Bond-version i filmene også har båret som et kors siden 2006.
"Dans la ville endormie" har allerede fået kønsminoritets-forskeren Läne Bonertz til at skrive et større indlæg på sit site, Licence to Queer, hvor sangen betegnes som en perfekt gospel til et liv som Bonds … ”der nok er glamourøst og dekadent – og som derfor taler til både hetroseksuelle og queers – men som også berøver ham de traditionelle muligheder for at opnå kærlighed og stifte familie ..”

vjpg
Sangerinden Dalida. Fotograf ukendt

Indlægget er eksempelet på, at Daniel Craigs Bond-film appellerer til et bredere og anderledes publikum, end Connery, Moore og til dels Brosnans film gjorde.
Til filmmagasinet Empire sagde Barbara Broccoli den 28. oktober 2019: ”Vi prøver altid, at gøre det meget personligt for Bond og sætte ham op imod noget, som han finder følelsesmæssigt udfordrende”.

3jpg
Daniel Craig i Die Hard uniform. Foto: MGM/Danjacq.

Cary Fukunaga bekræftede til Interview magazine den 20. april 2020, at Barbara Broccoli går meget op i de kvindelige karakterer. Hvilket – kombineret med Waller-Bridges dialog – antyder, at Craigs Bond atter skal dele historien med ”stærke kvinder” - og at begrebet Bond-piger efterhånden kun er et enkelt surt # fra at blive udskammet. Instruktør Fukunaga sagde eksempelvis til Hollywood Reporter,  at "Sean Connerys Bond var en voldtægtsmand". Så er den bås mærket af.
Den omstændighed, at den 33årige sorte jamaicaner, Lashana Lynch, kendt fra Captain Marvel, giver den i rollen som ny super-agent med kodenummeret 007 fik dog Berlingske tidende til at stejle.

sjpg
Lashana Lynch er den første sorte double 0 agent. Foto: MGM/Danjacq.

”Den moderne identitetstransplantation af populærkulturen er langt hen ad vejen sund og nødvendig, og den er der tonsvis af muligheder for at udfolde i alverdens nye produktioner. Men der er lige præcis 0 grunde til at feminisere 007, en af kulturens mest markante, maskuline bastioner, på den politiske korrektheds alter. At gøre 007, der altid har været synonym med James Bond, til en kvinde, giver lige så meget mening, som at caste en rødspættte til en genindspilning af Dødens gab”, skrev avisens redaktør for international kultur, Birgitte Borup i en kronik den 20. juli 2019.
Hvilket efterlader et åbent spørgsmål omkring Bonds fremtid.gtjpg
Aston Martin Volante fra The Living Daylights er tilbage. Foto: PR foto Nicola Dove.


For uanset hvordan No Time To Die runder Craigs rejse af vil verden af i overmorgen stadig skulle forholde sig til en mulig ny 007.
Men hvem skal spille ham – hvis det da overhovedet skal være en ham?
Et nyt publikum er ikke nødvendigvis så konservativt tænkende i deres opfattelse af Bond-genren. For mange har filmene ikke mere unik tiltrækning end f.eks. Marvel, Fast and Furios eller Mission: Impossible serien. I Graham Nortons talkshow afslørede både Léa Seydoux og Lashana Lynch, at de ikke selv var vokset op med James Bond film.
I en tiltagende sexisme og racisme forskrækket tid bliver det også meget vanskeligt, at se et politisk korrekt Hollywood-system genopdyrke de dyder, som man fandt i de første 20 Eon produktioner. Og som de fans, der oprindeligt faldt for serien savner.
Ydermere vil Bond-filmenes bagmænd, Barbara Broccoli og Michael G. Wilson – der i 2021 er h.h.v 60 og 79 år - stå overfor den udfordring i fremtiden, at skulle samarbejde med nye fremadstormende direktører i Amazon.

bnjpg
Skurken Safrin i en maskeret Rami Maleks vansirrede ansigt. Foto: @MGM/Danjac.

Firmaet har opkøbt MGM, selskabet, som hidtil har finansieret og distribuerer Bond-filmene worldwide.
Med streaming-tjenester som et stadigt større lukrativt marked kan en Bond tv -føljeton måske være en af de muligheder, som nye pengemænd vil skubbe på for at realisere.
”Only in cinemas” står der ganske vist på plakaten til No Time To Die. Som et klart signal om, hvad Broccoli familien ønsker.
I et interview, bragt 20. august 2021, siger halvsøskendeparret, Wilson og Broccoli da også til Total Film, at de laver film til biograferne, og at man har modstået fristelsen om en 007 spin-off serie til tv i 60 år.
Denne gang kan det hele dog hurtigt komme til at se noget mere grødet og anderledes ud. Skyfall-manuskriptforfatter John Logan luftede sin bekymring i New York Times i juni 2021. Han frygter, at Amazons cost-benfit og regneark vil blive dominerende, fremfor de kvalitative vurderinger, som Broccoli hidtil har hæget om.

llkkjpg
Kommer Bond til at drikke martini i fremtiden? Foto: Nicola Dove.

Med Broccoli familien ved roret "...har Bond fået lov til at provokere, vokse og være idiosynkratisk", skev Logan og spurgte: "Hvad sker der den dag, en fokusgruppe rappoterer tilbage, at de ikke kan lide, at Bond drikker martini? Eller at han dræber så mange mennesker? Og at den engelske accent er fremmedgørende, så kunne vi venligst få flere amerikanere med i historien, så den er nemmere at markedsføre".
Alligevel skal de sidste ord være David Denicks. I Beeing James Bond kunne man se, at den dansk-talende skuespiller løb med Daniel Craig ud af scenen i mandens allersidste officielle optagelse som 007. Og til Ekko afslørede Denick, at have set filmen, allerede i 2020. Så hvad kan vi forvente af Mr. Bond: ”Humoren er vendt tilbage samtidig med at actionen stadig er fed”, lød svaret.
Tiden ikke altså ikke inde for serien til at dø.
Men tiden for 007, som verden har kendt ham siden 2006, rinder stadig ud med Craigs goodbye – i No Time To Die.


pppojpg